Γενικά

Το κάψιμο και η πολτοποίηση βιβλίων / τότε και σήμερα

——

Κάποτε ο δικτάτορας Μεταξά έκαιγε τα κομμουνιστικά βιβλία στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, ακόμα και της σχολικής διδασκαλίας, όπως η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και ο «Επιτάφιος» του Περικλή, για να μην τον εκλάβουν οι μαθητές ως έμμεση αποδοκιμασία των μηχανισμών του κράτους. Στην πυρά και η «Ζωή εν Τάφω» του Στρατή Μυριβήλη, επειδή ήταν αντιπολεμικό βιβλίο, έργα του Πλάτωνα, του Θουκυδίδη, του Ξενοφώντα, του Σίγκμουντ Φρόιντ, του Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, του Ανδρέα Καρκαβίτσα, του Ανατόλ Φρανς, του Χάινριχ Χάινε, των Μαξίμ Γκόρκι, του Λέον Τολστόι, του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι και το συνολικό έργο του Καρλ Μαρξ κ.ά.

ΣΗΜΕΡΑ, στην Ελλάδα του 2021 δεν τα καίνε αλλά τα ΠΟΛΤΟΠΟΙΟΥΝ και αναφέρομαι στην πολτοποίηση του κατασχεμένου στοκ βιβλίων που βρισκόταν στις αποθήκες των εκδόσεων Γαβριηλίδη από τις πιστώτριες τράπεζες! Μια εγκληματική πράξη των τραπεζών, στηριζόμενες σε κάποιο νόμο της αστικής δημοκρατίας, δίχως να υπάρξει ενημέρωση, έστω των συγγραφέων οι οποίοι τα υπέγραφαν. Για τις τράπεζες το ανεκτίμητο του βιβλίου δεν μετράει όσο ο πολτός που έχει συγκεκριμένο τιμολόγιο.


Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κάσδαγλης Χριστόφορος σχολιάζει:

«ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ) ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ!

Πρόκειται σίγουρα για μία από τις πιο αποτρόπαιες ειδήσεις των ημερών: Αν ισχύει η σχετική πληροφορία που δημοσιεύτηκε στο facebook (και από ό,τι φαίνεται ισχύει) οι πιστώτριες τράπεζες πολτοποίησαν όλο το απόθεμα βιβλίων που είχαν στις αποθήκες τους οι εκδόσεις Γαβριηλίδη! Χωρίς να συνεννοηθούν με τους κληρονόμους του εκδότη, ούτε με τους συγγραφείς των βιβλίων. Χωρίς να τους περάσει καν από το μυαλό να τα διαθέσουν σε δημόσιες και σε σχολικές βιβλιοθήκες, να τα πουλήσουν έστω, να τα διασώσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο… Έκαψαν ποίηση, έκαψαν πεζογραφία, έκαψαν δοκίμια, έκαψαν τη μνήμη, την ευαισθησία και την τυπογραφία..

Αλλά βιάζονταν, βλέπεις, οι τραπεζίτες να αδειάσουν το κτίριο, προφανώς για να το αξιοποιήσουν. Κατά τα άλλα, οι περισσότερες τράπεζες φροντίζουν για τον πολιτισμό μέσω των ιδρυμάτων που διαθέτουν».

Χρήστος Ζουλιάτης

banner-article

Ροη ειδήσεων