Κορωνοϊός Κόσμος

EMA: Τέσσερις θρομβώσεις μετά από εμβολιασμούς με Johnson & Johnson

———-

Tέσσερα σοβαρά περιστατικά ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια, μετά τον εμβολιασμό με το μονοδιακό εμβόλιο της Johnson & Johnson, εντόπισε και εξετάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

«Ένα περιστατικό εμφανίστηκε σε κλινική δοκιμή και τρία περιστατικά σημειώθηκαν κατά τη διάθεση του εμβολίου στις ΗΠΑ. Ένα από αυτά ήταν θανατηφόρο», σημειώνει σε ανακοίνωση του ο Οργανισμός, ο οποίος ενημέρωσε ότι η επιτροπή του, PRAC, προχωρά σε αξιολόγηση των περιστατικών.

Όπως βέβαια αναφέρει ο EMA, προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν υπάρχει αιτιώδης συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου και αυτών των περιπτώσεων. Σημειώνεται ότι, το συγκεκριμένο εμβόλιο, χρησιμοποιείται προς το παρόν μόνο στις ΗΠΑ. Στις 11 Μαρτίου εγκρίθηκε και στην ΕΕ, όμως,  η διάθεσή του δεν έχει ξεκινήσει ακόμη σε κανένα κράτος – μέλος, κάτι που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Επανεξετάζονται τα περιστατικά αιμορραγίας σε εμβολιασμένους με AstraZeneca

Παράλληλα, ο Οργανισμός επανεξετάζει και τις αναφορές για περιστατικά αιμορραγίας σε ανθρώπους που είχαν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσε.

Αναλυτικότερα, ο ΕΜΑ δήλωσε πως έχουν αναφερθεί 5 περιπτώσεις συνδρόμου διαρροής τριχοειδών αγγείων που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Το σύνδρομο αυτό, κατά το οποίο αίμα διαρρέει από τα μικρότατα αυτά αιμοφόρα αγγεία προς τους μύες και σωματικές κοιλότητες, χαρακτηρίζεται από οίδημα και πτώση της πίεσης του αίματος.

Βέβαια, ο Οργανισμός έχει τονίσει πως «σε αυτό το στάδιο, δεν είναι ακόμη σαφές αν υπάρχει αιτιώδης σχέση ανάμεσα στα εμβόλια και σε αυτά τα περιστατικά».

banner-article

Ροη ειδήσεων