«Άντρο» σεξουαλικής παρενόχλησης η τηλεργασία: «Βροχή» τα ανάρμοστα βίντεο και οι ανήθικες προτάσεις
Δραματική αύξηση των κρουσμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης, στη χώρα μας με θύματα κυρίως γυναίκες, έφερε η απότομη, χωρίς ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο και εκτεταμένη χρήση της τηλεργασίας σε Δήμους, Δημόσιο, οργανισμούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Αν και, βάσει λογικής, θα περίμενε κάποιος ότι η εργασία από απόσταση θα μείωνε τέτοια περιστατικά, στην πράξη αποδεικνύεται ότι συνέβη εντελώς το αντίθετο.
Η χρήση των social media, των τηλεδιασκέψεων, και άλλων μορφών ιντερνετικής επικοινωνίας ως κύριο μέσο επαφής των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις, έδωσε από ότι φαίνεται σε αρκετούς επιτήδειους άλλο ένα «βρώμικο» όπλο στη «φαρέτρα» τους για να επιδίδονται σε σεξιστικά σχόλια για την εμφάνιση γυναικών, να επικοινωνούν σε ακατάλληλες ώρες και να στέλνουν σεξιστικά μηνύματα, ακατάλληλες φωτογραφίες ακόμα και βίντεο.
Επίσης σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται ανάρμοστη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσεων με σεξιστικά υπονοούμενα και ηλεκτρονικά μηνύματα, τα οποία περιλαμβάνουν ανήθικες προτάσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για τέτοιες πρακτικές καταγγέλλονται όχι μόνο υψηλόβαθμοι υπάλληλοι, αλλά και πρόσωπα διορισμένα με πολιτικά κριτήρια καθώς οι καταγγελίες των γυναικών περιλαμβάνουν εκτός από ιδιωτικές επιχειρήσεις και φορείς του δημοσίου, αλλά και δήμων.
Φυσικά όλα αυτά τα στοιχεία αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία μετά και την πρόσφατη καταγγελία για βιασμό της πρωταθλήτριας ιστιοπλοΐας, Σοφίας Μπεκατώρου, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και έχει πυροδοτήσει ήδη την αποκάλυψη δεκάδων αντίστοιχων περιπτώσεων ρίχνοντας επιτέλους, έστω και λίγο, φως στο σκοτάδι που βιώνουν τα θύματα της σεξουαλικής παρενόχλησης.
Τα περιστατικά, που περιγράφονται παραπάνω, έχουν καταγγελθεί, στην Equal Society, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την κοινωνία των ίσων ευκαιριών, και επηρεάζουν την καθημερινότητα αλλά και την ψυχική υγεία πληθώρας γυναικών.
Το Τμήμα Συνηγορίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού με εμπεριστατωμένη έκθεσή του αναφέρθηκε στην αύξηση των περιπτώσεων σεξουαλικής παρενόχλησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας εξαιτίας της αιφνιδιαστικής επιβολής της τηλεργασίας με τη χρήση της τεχνολογίας και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης.
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως οι περισσότερες γυναίκες που απευθύνονται στην Equal Society, αναζητούν κυρίως συμβουλές διαχείρισης περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και δηλώνουν φόβο να ακολουθήσουν τη νομική οδό.
Τα στοιχεία αποδεικνύουν αυτήν ακριβώς τη θέση καθώς δεκάδες γυναίκες, το τελευταίο διάστημα, έχουν στραφεί στον φορέα ζητώντας συμβουλές διαχείρισης και νομικής προστασίας στο χώρο της εργασίας τους.
Όπως αναφέρει η Έκθεση του Οργανισμού το ελλειμματικό νομοθετικό πλαίσιο της τηλεργασίας στην Ελλάδα, αλλά και η καθυστερημένη επιβολή μέτρων για την προστασία των εργαζομένων, πρωτίστως των γυναικών, ευθύνεται για την αύξηση των περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική υγεία των εν δυνάμει θυμάτων, αλλά και το αίσθημα ατιμωρησίας των εν δυνάμει θυτών.
Τηλεργασία: Βλαβερή και για την υγεία αν δεν αλλάξουν οι κακές συνήθειες
Εκτός από τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης η τηλεργασία φαίνεται να έχει και άλλες επιπτώσεις στην υγεία, αν δεν αλλάξουμε κάποιες καθημερινές συνήθειες.
Κι αυτό γιατί ακόμα και αυτή η μετακίνηση από και προς τη δουλειά είναι για πολλούς ανθρώπους η μόνη σωματική καθημερινή τους «άσκηση».
Δηλαδή για όσους δεν γυμνάζονται συστηματικά η τηλεργασία μπορεί να τους καθηλώσει σε ακόμα χειρότερη καθιστική ζωή από ότι πριν.
Γιατί εκτός του γεγονότος ότι με την τηλεργασία, χάνεται αυτή η έστω και μικρή κίνηση για να πάμε στη δουλειά, επεκτείνεται και το εργασιακό μας ωράριο κατά μέσο 48,5 λεπτά, σύμφωνα με έρευνες.
Έτσι αν δεν υπάρξει κάποιου άλλου είδους άσκηση, που να αντικαταστήσει τη μετάβαση στην εργασία, συχνά προβλήματα όπως πόνοι στη μέση και τον αυχένα είναι ακόμα πιθανότερο να εμφανιστούν.
Οι επιπτώσεις των συχνών τηλεδιασκέψεων
Οι τηλεδιασκέψεις έχουν μπει για καλά στη ζωή μας από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.
Οι τηλεργαζόμενοι εκτός ότι βρίσκονται για πολλές ώρες μπροστά σε μία οθόνη, έχουν να αντιμετωπίσουν και μία νέα πραγματικότητα στον τρόπο που συσκέπτονται και συνεργάζονται με τους συναδέλφους τους.
Είναι η πρώτη φορά τόσοι εργαζόμενοι καλούνται να κάνουν τόσο εκτεταμένη χρήση βιντεοκλήσεων για τηλεδιασκέψεις.
Γιατροί και ψυχολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το λεγόμενο “Zoom fatigue”,.
Πρόκειται για την κόπωση που προκαλείται από τη συμμετοχή σε βιντεοδιασκέψεις μέσω διαδικτυακών πλατφορμών .
Έχει παρατηρηθεί ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι μετά από τέτοια ιντερνετικά meeting αισθάνονται μία αδικαιολόγητη κούραση, ιδιαίτερα στην περίπτωση που είναι ανοιχτή η κάμερα.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι, ιδιαίτερα αν πρέπει να είναι ενεργοποιημένη η κάμερά, οι χρήστες καλούνται να επικοινωνούν με τρόπο που δεν έχουν συνηθίσει, με την προσοχή όλων στραμμένη επάνω τους.