Κόσμος

Χάος στις ΗΠΑ: Οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο (video)

———-

UPDATE: 23:20

«Να βγει ο Τραμπ στην τηλεόραση και να ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα», ζήτησε στο διάγγελμά του ο  Τζο Μπάιντεν.

«Η Δημοκρατία είναι εύθραυστη και απαιτεί ηγέτες που δεν είναι αφοσιωμένοι στην αναζήτηση της δικής τους ισχύος. Σε μια δημοκρατία 250 χρόνων μπορούμε να κάνουμε πολύ καλύτερα από αυτά που είδαμε σήμερα. Θυμάμαι τα λόγια του Λίνκολν αναφορικά με το πως η δημοκρατία θα πρέπει να υπηρετείται από τους πατέρες του Έθνους.  Ο Τραμπ να βγει μπροστά. Ο θεός να ευλογεί όσους προσπαθούν να επιβάλλουν την τάξη στην Ουάσινγκτον», συμπλήρωσε.

UPDATE 23 10

Και τραυματισμούς αστυνομικών είχαμε από την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο

Τουλάχιστον ένας έχει διακομιστεί στο νοσοκομείο, όπως μεταδίδει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Την ίδια ώρα αρκετά εκλεγμένα μέλη του Κογκρέσου καταγγέλλουν απόπειρα «πραξικοπήματος»,

με επικεφαλής τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ,

«Είμαστε μάρτυρες μιας απόπειρας πραξικοπήματος που ενθαρρύνεται από τον εγκληματία του Λευκού Οίκου. Είναι καταδικασμένη να αποτύχει», ανέφερε στο Twitter ο Δημοκρατικός βουλευτής Γουίλιαμ Πασκρέλ, αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτό δεν είναι μια διαδήλωση. Αυτό είναι μια απόπειρα πραξικοπήματος», δήλωσε η βουλευτίνα Νταϊάνα Ντεζίτ από την πλευρά της, καταγγέλλοντας την «αναρχία που προκάλεσε ο δικός μας πρόεδρος».

Μετά την εισβολή οπαδών του Τραμπ ,  στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς στέλνονται στο Καπιτώλιο μαζί ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφαλείας

Αυτό δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Ραλφ Νόρθαμ δήλωσε πως έπειτα από αίτημα της δημάρχου της Πόλης της Ουάσινγκτον,

η Πολιτεία του θα στείλει 200 μέλη της Εθνικής Φρουράς της Πολιτείας,

προκειμένου να συνδράμουν στην αποκατάσταση της ηρεμίας.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Πρωτόγνωρες σκηνές εκτυλίχθηκαν στην Ουάσινγκτον ύστερα από την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ. Κτίρια του Κογκρέσου εκκενώθηκαν από την αστυνομία, εξαιτίας των διαδηλώσεων υποστηρικτών του Τραμπ.

Διαδηλωτές υπέρ του Ρεπουμπλικανού παραβίασαν οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου, ανέβηκαν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του Μπάιντεν, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

Η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί και ήδη κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν μια γυναίκα να είναι βαριά τραυματισμένη και να μεταφέρεται αιμόφυρτη και σε φορείο από το Καπιτώλιο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέβασε μηνύματα στο Twitter με το οποίο καλεί τους οπαδούς του να μείνουν ήρεμοι, αλλά δεν τους καλεί να αποχωρήσουν. «Υποστηρίξτε την αστυνομία και την επιβολή του νόμου στο Καπιτώλιο. Είναι πραγματικά στο πλευρό της χώρας μας. Μείνετε ήρεμοι!».

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1346912780700577792?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1346912780700577792%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.aftodioikisi.gr%2Fdiethni%2Fchaos-stis-ipa-opadoi-toy-tramp-eisevalan-sto-kapitolio-vinteo%2F

 aftodioikisi

banner-article

Ροη ειδήσεων