Γενικά

Ερρίφθη ο κύβος για τα αναδρομικά των συνταξιούχων; – Τα ποσά που δικαιούνται 2,5 εκατ. συνταξιούχοι

Ερρίφθη ο κύβος για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, με την κυβέρνηση να έχει πάρει ανεπίσημα θέση υπέρ της επιστροφής παράνομων μειώσεων σε όλους εκείνους, οι οποίοι έχασαν μέρος από την κύρια σύνταξη, από την επικουρική και από τα Δώρα.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», το εύρος των αναδρομικών ξεκινά από 700 ευρώ για τις πολύ χαμηλές συντάξεις που έχασαν μόνο τα Δώρα ενώ για άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.000 και 1.500 ευρώ τα αναδρομικά φτάνουν έως τα 7.790 ευρώ στις κύριες και έως 3.240 στις επικουρικές, δηλαδή άθροισμα αναδρομικών έως και 11.000 ευρώ.

Τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πιθανή επανεξέταση της επιστροφής των κομμένων Δώρων με αφορμή την αναβολή δημοσίευσης της τελικής απόφασης του ΣτΕ για τα αναδρομικά. Για 2,5 εκατ. συνταξιούχους το μέσο ποσό αναδρομικών είναι 1.400 ευρώ και βγαίνει από το κόστος των επιστροφών που προσδιορίστηκε στα 3,5 δισ. ευρώ από το υπουργείο Εργασίας.

Αν δεν περιληφθούν τα Δώρα, τότε το κόστος των επιστροφών πέφτει στο 1,7 δισ. ευρώ και οι δικαιούχοι αναδρομικών θα είναι περίπου 1.4 εκατ. συνταξιούχοι, καθώς θα μείνουν εκτός όσοι είναι με άθροισμα συντάξεων κάτω από τα 1.000 ευρώ.

Τα αναδρομικά που θα επιστραφούν αφορούν στις μειώσεις που επιβλήθηκαν στις συντάξεις που πληρώθηκαν από τον Ιούλιο του 2015 (έναν μήνα μετά την απόφαση του ΣτΕ που ακύρωνε τις περικοπές) ως και τον Απρίλιο του 2016 (έναν μήνα μετά τον νόμο Κατρούγκαλου που νομιμοποίησε τις μειώσεις).

topontiki

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας