Πολιτισμός

Γλυκερία Γκρέκου “Οι κούκλες του μουσείου”. Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου

Έλενα Αρτζανίδου

Η Γλυκερία Γκρέκου, δεν είναι η πρώτη φορά που μας εκπλήσσει ευχάριστα με τις ιστορίες που στήνει, έτσι κάνει και τώρα με το νέο της βιβλίο, “Οι κούκλες του μουσείου” σε εικόνες της Κατερίνας Χαδουλού, εκδόσεις Ψυχογιός.

Με εύρημα τις κούκλες από την αρχαιότητα μέχρι τα χρόνια της γερμανικής κατοχής, αλλά και του σήμερα ο αναγνώστης ταξιδεύει στον χρόνο, στην ιστορία, στα γεγονότα, στον τρόπο ζωής των γυναικών, των λαϊκών ανθρώπων, με ειρήνη και πόλεμο και όλα αυτά μέσα από ένα Μουσείο.

Ένα Μουσείο που έχει φωνή, που έχει κούκλες από πανί, πηλό, ξύλο. Κούκλες που έπιασαν κοριτσίστικα ακόμη και χέρια αγοριών. Κούκλες που γεννήθηκαν εδώ, κούκλες Παριζιάνες. Κούκλες, αλλά και ένας κούκλος, ο Λουκάς, από το κουκλοθέατρο των Αθηνών. Μια μαριονέτα, όχι τυχαία, αλλά αυτή της παρέας του μπάρμπα Μυτούση που γεννήθηκε από τον Αντώνη.

Πανέξυπνη σύλληψη. Υπέροχος λόγος, πλούσιος και διεισδυτικός. Ζωντανές σκηνές και αβίαστες εικόνες. Εικόνες που κουβαλούν ιστορίες που τις περισσότερες φορές ο πόλεμος, η εξαθλίωση και τα κλειστά σχολεία είναι το κοινό σημείο όλων, όπως λέει και επαναλαμβάνει η πρώτη κούκλα η Νατάρα, αυτή που ανήκει στην Φατίμα και γίνεται η αφορμή καθώς τρυπώνουν στο Μουσείο να ξυπνήσουν όλοι και να γεμίσει το Μουσείο ιστορίες, δάκρυα, τραγούδια και ζωές αλλοτινές.

Η συγγραφέας κάθε φορά που αλλάζει εποχή με την φωνή μιας άλλης κούκλας, είτε είναι η παγγόνα από τα Αρχαία χρόνια ή η κούκλα του Βυζαντίου ή η κατσούνα στα χρόνια της τουρκοκρατίας, αλλά και η Μπεμπέκα η Σμυρνιά και τέλος ο Λουκάς, καταφέρνει να βάλει τον αναγνώστη στην καρδιά της εποχής που η κούκλα γεννήθηκε, έζησε, άκουσε βίωσε, έκλαψε. Κάθε εποχή έχει το δικό της στίγμα και αυτό η συγγραφέας αφού το μελέτησε μπόρεσε με μαστοριά να το εντάξει στην ιστορία της και να το αναδείξει.

Ένα λογοτεχνικό βιβλίο μαζί με ένα ταξίδι στη γνώση που έξυπνα η δημιουργός του το κάνει μέσα από την Τέχνη κάθε εποχής.

Δύναμη σε αυτήν την ιστορία της Γκρέκου η κούκλα. Η κούκλα ως σύμβολο, η κούκλα ως μνήμη, η κούκλα ως μάρτυρας.
Εξαιρετικό βιβλίο για όλες τις ηλικίες.

Η προσεγμένη έκδοση είναι από τις εκδόσεις Ψυχογιός που κοσμούν και μεγαλώνουν τη σειρά του Ξινόμηλου.
Αναζητήστε το.
Αξίζει!
Έλενα Αρτζανίδου.

Elena Ardjanidou
banner-article

Ροη ειδήσεων