Ερώτηση του Τάσου Μπαρτζώκα για τις ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούν προσωπικό
«Να ενταχθούν και οι ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούν προσωπικό στο δεύτερο κύκλο ενίσχυσης, μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής, ζητά ο Τάσος Μπαρτζώκας»
Με νέα ερώτηση που υπέβαλε προς τον Υπουργό Οικονομικών ζητά ο Τάσος Μπαρτζώκας την ένταξη και των ατομικών επιχειρήσεων άνευ προσωπικού, στο νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, ως μέτρου στήριξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσιευμένη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, οι αιτήσεις για τους ενδιαφερόμενους υποβάλλονται έως και τις 15 Μαΐου, ενώ αποκλείεται και αυτή τη φορά το επιχειρηματικό σχήμα των ατομικών επιχειρήσεων, μολονότι στον πρώτο κύκλο εντάσσονται νομικά πρόσωπα άνευ προσωπικού.
Οι ατομικές επιχειρήσεις υπάγονται στο ίδιο καθεστώς φορολογικών επιβαρύνσεων με αυτές που θα ενισχυθούν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ είναι βέβαιο ότι και οι ίδιες έχουν επιβαρυνθεί οικονομικά εξαιτίας της πανδημίας.
Παράλληλα, όπως τονίζει και ο Τάσος Μπαρτζώκας, πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις δημιουργούνται από νέους επιστήμονες, οι οποίοι επιχειρούν, παράγοντας καινοτομίες και αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς. Ακριβώς αυτή η μεγέθυνση τους επιτρέπει να μεταπηδούν σε περισσότερο πολύπλοκες επιχειρηματικές μορφές, αναπτύσσοντας τον κύκλο εργασιών τους και αποδίδοντας στα κρατικά ταμεία περισσότερα έσοδα.
Υπό αυτή την έννοια, ο Τάσος Μπαρτζώκας συντάσσεται στην ίδια πλευρά με το αίτημα που διατυπώνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, επισημαίνοντας και ο ίδιος από την πλευρά του ότι το μείζον ζήτημα για τη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων είναι η επάρκεια ρευστότητας. Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο πνεύμα κινούταν και η κοινοβουλευτική ερώτηση, που είχε υποβάλει πρόσφατα, με θέμα την κατάργηση ή την περιστολή προκαταβολής φόρου για το τρέχον έτος.
Σύμφωνα με δήλωση του «Η μεγαλύτερη πρόκληση για το ελληνικό κράτος μετά την πολύ επιτυχημένη αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, είναι να αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν καλύτερα τις οικονομικές συνέπειες της. Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας.
Δε χωρά καμία αμφιβολία ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν με τρόπο δίκαιο. Ακριβώς γι΄αυτό επιδιώκω να ενισχυθούν με την επιστρεπτέα προκαταβολή και οι ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους».
Αναλυτικά το κείμενο της κοινοβουλευτικής ερώτησης όπως υπεβλήθη στον Υπουργό Οικονομικών
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Θέμα: Ένταξη των ατομικών επιχειρήσεων χωρίς προσωπικό, στο νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής
Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Το μείζον ζητούμενο της επόμενης μέρας στην ελληνική οικονομία συνιστά η διασφάλιση ότι το «επιχειρείν» θα στηριχθεί με κάθε δυνατό και πρόσφορο τρόπο. Προς αυτή την κατεύθυνση σωρεία πρωτοβουλιών και ενεργειών της Κυβέρνησης έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται, έτσι ώστε να υφίσταται επαρκής ρευστότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις.
Η ανάγκη επαρκούς ρευστότητας δεν εξυπηρετεί μόνο τον στόχο της διατήρησης θέσεων εργασίας, άρα και την αποτροπή της βίαιας εκτίναξης των ποσοστών ανεργίας στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα αυτού, αποσκοπεί και στη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, καθώς η ιδιωτική οικονομία, κατά κύριο λόγο, τροφοδοτεί το δημόσιο με έσοδα και την ικανότητα να υλοποιεί δημόσιες πολιτικές.
Η δυναμική και όχι εμπροσθοβαρής στήριξη της ελληνικής οικονομίας επιτρέπει τον καλύτερο σχεδιασμό των οικονομικών παρεμβάσεων, τη διόρθωση τυχόν αστοχιών και την καλύτερη αξιολόγηση των οικονομικών πολιτικών ενίσχυσης. Υπό αυτό το πρίσμα, λαμβάνει χώρα και ο νέος κύκλος πληρωμών της επιστρεπτέας προκαταβολής, για την οποία οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις έως τις 15 Μάϊου .
Ωστόσο, και από τον δεύτερο κύκλο εξαιρούνται ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους, παρά το γεγονός ότι και αναμφισβήτητα πλήττονται, αλλά και υπόκεινται σε ίδια φορολογική επιβάρυνση με αυτή των άλλων μορφών επιχειρηματικού σχήματος. Αξίζει δε να αναφερθεί ότι το σχήμα των ατομικών επιχειρήσεων χωρίς απασχόληση προσωπικού, επιλέγουν πολλές φορές νέοι επιστήμονες, οι οποίοι αφού μελετούν τα επιχειρηματικά μοντέλα, επιχειρούν σε καινοτομίες, εμφανίζοντας πολλές φορές γρήγορη ανάπτυξη, η οποία τους επιτρέπει να μεταπηδήσουν σε άλλες, πιο σύνθετες μορφές επιχειρηματικής οργάνωσης. Κατά συνέπεια, συνιστούν έναν ισχυρό κρίκο όχι μόνο στο υφιστάμενο παραγωγικό μοντέλο αλλά και στο πιο σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο που επιδιώκει να θεμελιώσει η Ελλάδα.
Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
Προτίθεστε να συμπεριλάβετε τις ατομικές επιχειρήσεις άνευ προσωπικού στο νέο κύκλο πληρωμών επιστρεπτέας προκαταβολής, έτσι ώστε να λάβουν πρόσβαση σε αδιαμεσολάβητη τραπεζική χρηματοδότηση και να ενισχύσουν τον κύκλο εργασιών τους;
Ο ερωτών Βουλευτής
Αναστάσιος Μπαρτζώκας
ΠΕ Ημαθίας, Νέα Δημοκρατία