Τοπικά

Την κατάργηση της προκαταβολής φόρου για το τρέχον έτος ζητά ο Τάσος   Μπαρτζώκας 

 Δελτίο Τύπου

Κοινοβουλευτική ερώτηση υπέβαλε ο Τάσος Μπαρτζώκας στον Υπουργό Οικονομικών, με την οποία και ζητά την κατάργηση ή την περιστολή του ποσοστού  προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Όπως αναφέρει στη ερώτησή του ο βουλευτής Ημαθίας, η πανδημία του κορονοϊού έχει πλήξει ανεπανόρθωτα το εισόδημα των υπόχρεων σε προκαταβολή φόρου, ως εκ τούτου και τις φορολογικές τους δυνατότητες. Υπό αυτή την έννοια, η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών αλλά και η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, επαναφέρει στο προσκήνιο τη φορολογική ατζέντα της Κυβένησης, έχοντας στο επίκεντρο μέτρα που θα ανακουφίσουν τους πληγέντες αλλά και θα τους επιτρέψουν να σταθούν στα πόδια τους την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με δήλωση του Τάσου Μπαρτζώκα, «είναι ώρα για να απλώσουμε ένα μεγάλο δίχτυ προστασίας στα πιο παραγωγικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, κάνοντας ενέργειες γρήγορα και αποτελεσματικές». Επιπλέον, ο ίδιος αναφέρει ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε επιχειρήσεις να τερματίσουν βίαια τον κύκλο εργασιών τους, με συνέπεια να εκτοξευθεί η ανεργία. Οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να ανταποκρίνονται στις έκτακτες ανάγκες».

Αναλυτικά το κείμενο της κοινοβουλευτικής ερώτησης όπως υπεβλήθη στον Υπουργό Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς: τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Θέμα: Ανάγκη για κατάργηση ή μείωση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων-αυτοαπασχολούμενων-αγροτών για το τρέχον έτος, λόγω της πανδημίας κορονοϊού

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Κατά το διάστημα ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχουν υλοποιηθεί σωρεία οικονομικών μέτρων, τα οποία αποτελούσαν μεγάλο τμήμα της φορολογικής ατζέντας της, τα οποία συνέβαλαν τα μέγιστα στην αποκατάσταση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και στην εμπέδωση ενός ευρύτερου κλίματος εμπιστοσύνης, όπως αποκαλύπτουν και οι σχετικοί οικονομικοί δείκτες.

Η θετική αυτή πορεία ανεκόπη βίαια από την επέλαση της πανδημίας, η οποία, σύμφωνα με εθνικές και διεθνείς εκτιμήσεις, θα επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά ύφεσης και καθίζησης της παραγωγικής της δραστηριότητας.

 

Παρ’ όλα αυτά, απεδείχθη ότι τα ενεργοποιημένα αντανακλαστικά της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και των συναρμοδίων Υπουργείων, με έγκαιρες ενέργειες και δραστικές πρωτοβουλίες με δυναμικό χαρακτήρα, απορρόφησαν προσωρινά μεγάλο μέρος των αρνητικών οικονομικών συνεπειών, ανακουφίζοντας επίσης τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τους εργαζομένους.

Ωστόσο, καθώς εξετάζεται η σταδιακή άρση των περιορισμών, η προσήλωση στην επόμενη μέρα και στην επανεκκίνηση της οικονομίας συνιστά αδήριτη ανάγκη. Ειδικότερα, για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας, αλλά και για την καλλιέργεια ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος, απαιτείται ο επανασχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα δεδομένα. Ως εκ τούτου, η φορολογική πολιτική τίθεται εκ νέου στο προσκήνιο, επαναφέροντας το ζήτημα της  περιστολής της προκαταβολής φόρου.

Ως γνωστόν, και εν όψει της υποβολής φορολογικών δηλώσεων για εισοδήματα που αποκτήθηκαν από επιχειρηματική δραστηριότητα για το φορολογικό έτος της δήλωσης, εκτός του φόρου εισοδήματος, οφείλουν και ισόποση προκαταβολή φόρου για το εισόδημα του τρέχοντος φορολογικού έτους, βάσει μάλιστα των δηλωθέντων  εισοδημάτων της προηγούμενης φορολογικής χρήσης. Κατά συνέπεια, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να προκαταβάλουν φόρο για το 2020, με συντελεστή 100% επί του κύριου φόρου εισοδήματος για το έτος χρήσης 2019. Γίνεται αντιληπτό ότι πολλές επιχειρήσεις-αυτοαπασχολούμενοι δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην υποχρέωση προκαταβολής φόρου, με αποτέλεσμα, ενδεχομένως, ακόμα και την οριστική αναστολή του κύκλου εργασιών τους, σενάριο που αν επιβεβαιωθεί μαζικά θα επαληθεύσει τις πιο δυσοίωνες  υποθέσεις εργασίας για την οικονομική ύφεση που επίκειται.

 

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Με δεδομένο ότι η έκτακτη κατάσταση την οποία βιώνει η χώρα μας, απαιτεί και έκτακτα μέτρα διαχείρισης, εξετάζεται για το έτος 2020 η κατάργηση ή η περιστολή του συντελεστή προκαταβολής φόρου, ως μέτρου ανακούφισης των πληττόμενων επιχειρήσεων, αλλά και ως μέτρου αναπτυξιακής επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας;

Με εκτίμηση

Ο ερωτών Βουλευτής

Αναστάσιος Μπαρτζώκας

                                                                                  ΠΕ Ημαθίας

banner-article

Ροη ειδήσεων