Πολιτισμός

Helin Bölek – Φασισμός 288 ημερών, αιώνες αμετανόητος “Κορωνοϊός”! Του Ηλία Τσέχου

Έχασε της ζωή της, 3/4/2020, Η Helin Bölek, μετά από απεργία πείνας 288 ημερών, ζητώντας δίκαιη δίκη και στα επικηρυγμένα μέλη του συγκροτήματος της, Grup Y o r u m, αξιολογότατης μουσικής πορείας και καριέρας και σε Κ ο ύ ρ δ ι κ η γλώσσα, με αγωνιστές μουσικούς, για να σταματήσει η Κρατική Καταστολή από τις Τούρκικες αρχές.

Τόνιζε το Grup Y o r u m: ”Το φασιστικό ιμπεριαλιστικό κράτος της Τουρκίας, μας έβλεπε σαν απειλή. Μας επικήρυξε… Στη Γερμανία οι αρχές έβγαλαν σχετική ανακοίνωση και ουσιαστικά μας απαγόρευσαν τις συναυλίες. Άρχισαν συλλήψεις, δε μας έδιναν συναυλιακούς χώρους. Μετά από κάθε τέτοια επίθεση, εμείς βρίσκαμε τρόπο να απαντήσουμε. Διοργανώναμε συναυλίες στις ταράτσες των σπιτιών, σε δρόμους και στις πλατείες. Δε μείναμε με σταυρωμένα χέρια, απαντήσαμε πολιτικά, δε μας σταμάτησαν οι απειλές…”

Εντάξει Φασισμέ; Είσαι ευτυχής ως Φονιάς της ελευθερίας της έκφρασης, ως ο Καταραμένος Ανατολής και Δύσης; Πάντα φονικά ”νομοθετώντας” και μαύρο αίμα θηλάζοντας; Τουρκία – Αχ! Θυμίζεις την ”Εμφύλια” Ελλάδα – και δεν χόρτασες και δε σαδίστικες και τόσους Καλλιτέχνες και τόσους Δημιουργούς και Ποιητές και Πεζογράφους και Μουσικούς και Κινηματογραφιστές και ηθοποιούς κι άλλους κι άλλο Κόσμο… Να φυλακίζεις , να τυραννείς, να αφανίζεις…Έτσι ΚΙ . Ε Σ Υ . ΝΑ . Ε Ρ Η Μ Ω Ν Ε Ι Σ;

Και τώρα Helin Bölek; Αιωνία σου η μνήμη, η δράση σου, η τέχνη σου, ο λαός σου… Και τώρα το Grup Y o r u m σου, Οι Μουσικοί σου; Θα Θρηνώ ζώντες, δεν θα συγχωρώ τους, δεν … ”… Το φασισμό βαθιά κατάλαβε τον / Δε θα πεθάνει μόνος Τ σ ά κ ι σ ε τ ο ν…”

banner-article

Ροη ειδήσεων