Από τον Σύλλογο ΜΑμΑ και την Ειρήνη Αναγνώστου: “Ο Κορονοϊός και η καθημερινότητα των παιδιών/εφήβων”
Αλήθεια υπάρχει κάποιο μυστικό, για τον τρόπο που μιλάνε οι γονείς- παππούδες στα παιδιά για τα όσα συμβαίνουν σήμερα;.
Τα παιδιά φοβούνται διάφορα πράγματα και καταστάσεις στην παιδική ηλικία. Οι έφηβοι επίσης, παρουσιάζουν φόβους αλλά έχουν πιο αναπτυγμένους μηχανισμούς κατανόησης και επεξεργασίας καθημερινών καταστάσεων.
Παρόλο αυτά, είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι ενήλικες ότι και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά σε καταστάσεις που τους φοβίζουν και τους τρομάζουν. Η φύση έχει μεριμνήσει και έχει εγκαταστήσει και στον παιδικό εγκέφαλο έναν μηχανισμό αυτοπροστασίας.
Αν θέλουμε να βοηθάμε τα παιδιά να παραμείνουν ανθεκτικά, οφείλουμε να τα ενδυναμώνουμε και αυτό το πετυχαίνουμε κυρίως με την ορθή και ειλικρινή ενημέρωση- συζήτηση.
Σήμερα αλλά και όσο υπάρχει ανάγκη, όσο δηλαδή επικρατούν οι συνθήκες της απομόνωσης όλων στα σπίτια μας λόγω του κορονοιού, χρειάζεται να παραμείνουμε εμείς πρώτα ψύχραιμοι, για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τα παιδιά-έφηβους να διατηρήσουν και αυτά την ψυχραιμία τους και την αναγκαία υπομονή.
Προτείνω κάποιες χρήσιμες οδηγίες για το πώς ενημερώνουμε τα παιδιά- έφηβους:
Αρχικά ξεκαθαρίζουμε στα παιδιά ότι: ναι, μένουμε όλοι σπίτι, αλλά δεν είναι καιρός διακοπών, το κάνουμε γιατί αυτό μας συστήνουν οι ειδικοί, και κάπως έτσι αρχίζουμε…
-
Ορθή ενημέρωση: μιλάμε μαζί τους για όσα συμβαίνουν με ηρεμία και όσες λεπτομέρειες μπορούν να αφομοιώσουν, δηλ. «τόσο-όσο».(Προσέχουμε την ηλικία τους, την συναισθηματική τους ωριμότητα, την ψυχική τους υγεία ,και τον βαθμό ανάγκης για πληροφορία που ζητάνε τα ίδια… μην υπερβάλλετε).
-
Τους βοηθάμε να διατηρήσουν ένα καθημερινό πρόγραμμα με μια ρουτίνα… έτσι θα διατηρήσουν την ισορροπία τους.
-
Οι ενήλικες να μην δείχνουμε τον δικό μας «πανικό» για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, σαν να μην υπάρχουν τα παιδιά κοντά. (Τα παιδιά έχουν οξύ ακουστικό σύστημα).
-
Όλα τα μέλη της οικογένειας αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στις ειδήσεις για να υπάρχει μια σχετική ηρεμία στο σπιτικό. Να δοθούν στα παιδιά και κάποια θετικά μηνύματα με τα όσα συμβαίνουν. Δηλ. η αλληλεγγύη μεταξύ χωρών, οι γείτονες βοηθάνε ο ένας τον άλλον, οι επιστήμονες συνεργάζονται για το καλό όλων, τα νέα φάρμακα που θα αναπτυχθούν για ένα καλύτερο μέλλον, κτλ.
-
Τα παιδιά- έφηβοι να συνεχίσουν τις επαφές τους με τους φίλους, μέσω της τεχνολογίας αλλά με ένα πρόγραμμα… όπως εμείς οι ενήλικες θέλουμε να επικοινωνούμε μεταξύ μας γιατί μας ανακουφίζει αυτές τις δύσκολες ώρες, αυτό έχουν ανάγκη να κάνουν και τα παιδιά.
Οι γονείς των παιδιών με ειδικές εκπ/τικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) να γνωρίζουν τα παρακάτω:
Τα παιδιά σας έχουν τις ίδιες ανάγκες για ενημέρωση και ψυχραιμία. Βέβαια, οι τρόποι επικοινωνίας χρειάζεται να είναι στο επίπεδο κατανόησης και επεξεργασίας πληροφοριών του παιδιού σας.
Όσα παιδιά- έφηβοι έχουν λόγο και κατανοούν τον προφορικό λόγο, τους προσφέρετε τόση ενημέρωση όση ζητάνε. Δεν χρειάζεται να υπερβάλλετε γιατί δεν είναι θέμα πολλών λεπτομερειών αλλά όσο χρειάζεται το κάθε παιδί για να νιώσει ασφάλεια και γαλήνη.
Αν το παιδί δεν επικοινωνεί με την χρήση του προφορικού λόγου, απλώς να δώσετε σημασία στο σταθερό καθημερινό πρόγραμμα με μια ρουτίνα. Επίσης να τα μιλάτε με λίγα λόγια κοιτάζοντας τα μέσα στα μάτια, γιατί έτσι θα καταλάβουν ότι τους λέτε κάτι σημαντικό και τελειώνετε τα λόγια σας με μία θερμή και ζεστή αγκαλιά.
Αγαπητοί γονείς, η όλοι κατάσταση είναι δύσκολή αλλά ας μην σας αγχώνει στο σημείο που δεν θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε την καθημερινότητα. Δεν την ελέγχουμε μόνο εμείς ατομικά αλλά και πολλοί άλλοι παράγοντες. Βέβαια, το θέμα της ενημέρωσης και της ανακούφισης των φόβων των παιδιών σας είναι δική σας μέριμνα.
Η φύση πραγματικά έχει οπλίσει τους γονείς με απίθανες ικανότητες για να διαχειρίζονται απαιτητικές καταστάσεις, για αυτό απλώς χαμογελάστε στα παιδιά σας και τα απαραίτητα λόγια θα σας έρθουν, γιατί θα τα απαγορεύσει η αγάπη!!!.
Παρόλο που αυτή η κατάσταση μας φαίνεται απίστευτα δύσκολή, αν ο καθένας από μας ανταποκριθεί στο δικό του ρόλο, θα βγούμε όλοι πιο ανθεκτικοί και δυνατοί.