Βέροια Γράμματα & Τέχνες Περισσότερο διαβασμένα

“Ο Γκρίζος Έρωτας”. Συναρπαστικό μουσικοχορευτικό δρώμενο, καθρέφτης της ελληνικής λαϊκής ψυχής

Δήμητρα Σμυρνή

Όταν η μουσική, ο χορός, το τραγούδι, παντρεύονται με το λόγο και τη θεατρική δράση στην πιο αφαιρετική και τελετουργική μορφή τους, τότε η συγκίνηση που προκαλείται είναι μοναδικής έντασης και βάθους.

«Ο Γκρίζος Έρωτας», η παράσταση που έστησε μετά από δυο χρόνια προετοιμασίας η Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία Έκφρασης & Πολιτισμού (Ε.Λ.ΕΤ.Ε.Π.) και παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Κακογιάννη κάνοντας εκεί αίσθηση με την ποιότητά της, δόθηκε χθες στο Χώρο Τεχνών της Βέροιας, με γεμάτη ασφυκτικά την αίθουσα, μπροστά σε ένα κοινό που οι μεγαλύτερες προσδοκίες του υπερκεράστηκαν από την πρόσληψη των εντυπώσεων που δέχθηκε βλέποντάς την.

Η ελληνική λαϊκή ψυχή, έτσι όπως εκφράζεται αυθόρμητα αλλά και στοχαστικά μέσα από το δημοτικό τραγούδι, έγινε χθες πάνω στη σκηνή ένα δρώμενο που καθήλωσε με την αυθεντικότητά του, προκαλώντας πλήθος συναισθημάτων και σκέψεων.

Τι σημαίνει τελικά παράδοση; Τι σημαίνει τραγούδι; Τι σημαίνει χορός; Τι σημαίνει Έλληνας;

Είμαστε το επιδερμικό φολκλόρ, που δήθεν συντηρεί την παράδοση; Είμαστε οι άνθρωποι της εποχής μας που μοιραία ακολουθούμε τον συρμό στο χορό και το τραγούδι; Είμαστε οι κάτοικοι μιας «μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας» χώρας, έτοιμοι να στηρίξουμε τους συμμάχους μας, «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι»; Ποιοι είμαστε και τι κάνουμε τελικά σ’ αυτόν τον τόπο;

Αυτό μας το θύμισε χθες « Ο Γκρίζος Έρωτας» του Γιώργου Λιάρου! Και λέμε του Γιώργου Λιάρου, γιατί αυτός είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης, μιας παράστασης στην οποία συνέβαλαν ισάξια όλοι οι  εκπληκτικοί συντελεστές της, αυτός όμως έδωσε εκείνη την μορφή που την έκανε μοναδική μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του.

Το δημοτικό τραγούδι ιδωμένο μέσα από το πρίσμα του έρωτα έγινε χορός και σκηνική δράση, παίζοντας με το σκοτάδι και το φως, με το ύψος και το βάθος, με τη χαρά και το σπαραγμό, μέσα από αληθινές μαρτυρίες ή καίριες υπογραμμίσεις που ανέδειξαν την ουσία του.

Γιατί τι χρώμα έχει αλήθεια ο έρωτας; Αναρωτηθήκαμε ποτέ; Χθες ανακαλύψαμε ή καλύτερα μας αποκαλύφθηκε πως είναι γκρίζος!

Γιατί λευκό είναι  το πρώτο κλεφτό ερωτικό βλέμμα που αλλάζουν οι ερωτευμένοι όταν πρωτοσυναντιούνται, λευκό το νυφικό που λούζει με την εκτυφλωτική του λάμψη τη νύφη, μαύρος είναι όμως ο πόνος του ζωντανού του χωρισμού η του θανάτου που χωρίζει για πάντα εκείνους που αγαπήθηκαν.

Ο έρωτας, λοιπόν, είναι γκρίζος, όπως γκρίζα είναι και η ζωή. Τον αποδέχεσαι, την αποδέχεσαι και προχωράς…

Η παράσταση, άκρως ατμοσφαιρική, σμιλεύτηκε από μουσικούς και τραγουδιστές, που ανέδειξαν τον όρο «αυθεντικότητα» στην πιο καίρια μορφή του.

Οι μορφές τους μαζί με τις φιγούρες των χορευτών κινήθηκαν σε πλάνα άλλοτε γήινα και άλλοτε υπερφυσικά, αποκτώντας μέσα από τους εκπληκτικούς φωτισμούς μια γλώσσα που άγγιζε τις λεπτότερες χορδές του θεατή, προκαλώντας μοναδικούς συναισθηματικούς κραδασμούς.

Με ένα σκηνικό απόλυτα αφαιρετικό, αλλά τόσο λειτουργικό, ώστε να δώσει πολυεπίπεδα το χρόνο και το χώρο, η παράσταση κύλησε μέχρι το τέλος αποτυπώνοντας εικόνες και ήχους μεγάλης εμβέλειας.

Μουσικοί μοναδικής δεξιοτεχνίας, τραγουδιστές με φωνές επιβλητικές και υποβλητικές, χορευτές που μιλούσαν με τη γλώσσα της κίνησης κατευθείαν στην καρδιά…

Και ο κόσμος από κάτω να κρατά την ανάσα του και κάθε τόσο να ξεσπά σε χειροκροτήματα, εκφράζοντας έτσι τα συναισθήματά του.

Χαρά ξεχωριστή για μας και η συμμετοχή στο όλο δρώμενο και δύο δικών μας βεροιώτικων συγκροτημάτων, που τα χαρήκαμε να εντάσσονται  σε μια τέτοια εκδήλωση.

Τυχεροί όσοι παρακολουθήσαμε μια τέτοια παράσταση, που με την ποιότητα, τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που τη διέκρινε, έδειξε τι σημαίνει παράδοση, τι σημαίνει ρίζες σ’ έναν λαό που σιγά σιγά τις χάνει…

Φωτογραφίες: faretra.info

Συντελεστές της Παράστασης

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Λιάρος
Μουσική προετοιμασία: Θωμάς Κωνσταντίνου – Πάνος Δημητρακόπουλος
Φωνητική προετοιμασία: Βασούλα Δελλή
Χορευτική προετοιμασία: Γιώργος Λιάρος
Τεχνική Υποστήριξη: ProCreation
Υπεύθυνοι ένδυσης: Άγγελος Θεοδοσίου – Νίκος Σωτηρίου
Επιμέλεια γραφικών:FolkDesign
Επιμέλεια trailer: Γιάννης Κορολής

Συμμετέχουν οι μουσικοί
Θωμάς Κωνσταντίνου | ούτι, λαούτο, τραγούδι
Πάνος Δημητρακόπουλος | κανονάκι
Κώστας Κίκιλης | βιολί
Παναγιώτης Σκουτέρης | κλαρίνο, γκάιντα, τραγούδι
Μανούσος Κλαπάκης | κρουστά

Στο τραγούδι
Βασούλα Δελλή, Ρούλα Τσέρνου,
Θωμάς Γρηγορόπουλος

Έκτακτη συμμετοχή
Βασίλης Γραμματικός | γκάιντα
Στέφανος Μπάμπαλος | Ζουρνάς
Κώστας Μπατσίλας | Τρομπέτα

Φιλική συμμετοχή
Τμήμα Λαογραφίας ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας
Υπεύθυνος: Σάκης Σταυρίδης
Λαογραφικός Όμιλος Ντόπιων Μακροχωρίου & Περιχώρων
Υπεύθυνος: Αχιλλέας Τσιάρας

Παραγωγή
Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία Έκφρασης & Πολιτισμού (Ε.Λ.ΕΤ.Ε.Π.)

banner-article

Ροη ειδήσεων