Γράμματα & Τέχνες Περισσότερο διαβασμένα Ρεπορτάζ

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Ένας εντυπωσιακός εκθεσιακός χώρος έρευνας και απόκτησης περιβαλλοντικής συνείδησης

Δήμητρα Σμυρνή

Από τη μια η σοβαρή έρευνα που χαρακτηρίζει το Μουσείο κι από την άλλη το αποτέλεσμα που προκύπτει αβίαστα απ’ αυτήν οδηγούν τον κάθε επισκέπτη του στο στόχο που έθεσαν οι ιδρυτές του, την απόκτηση της περιβαλλοντικής συνείδησης.

Στην Κηφισιά, σε ένα νεοκλασικό του 1875, ο Άγγελος και η Νίκη Γουλανδρή επέλεξαν να στεγάσουν το 1964 το Μουσείο τους, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια όχι μόνο το πρώτο μουσείο στην Ελλάδα, που επιδιώκει τη γνώση και τη συνειδητοποίηση του καθήκοντος του πολίτη απέναντι στο περιβάλλον, αλλά και έναν γοητευτικό χώρο που κρατά αιχμάλωτους μικρούς και μεγάλους, καθώς η φύση με την αρμονία της είναι εκτεθειμένη με επιστημονική καταγραφή και ελκυστική ταξινόμηση μπροστά στα μάτια τους.

Το νεοκλασικό, που τώρα έχει και την προέκτασή του, καθώς προστέθηκε και ερευνητική πτέρυγα με την ονομασία «Γαία», είναι πλήρως εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον της Κηφισιάς, και προδιαθέτει θετικά για το περιεχόμενό του ήδη με την πρώτη ματιά.

Ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου βρίσκονται βοτανικά εκθέματα, έντομα, θηλαστικά και πτηνά κατανεμημένα σε διαφόρους βιοτόπους, ερπετά και αμφίβια μαλάκια, δείγματα ορυκτών, πετρωμάτων και απολιθωμάτων, από Ελλάδα αλλά και παγκόσμια. Στο κέντρο «Γαία» λειτουργούν επιστημονικά εργαστήρια, ενώ διαθέτει αμφιθέατρο και συνεδριακές εγκαταστάσεις, καθώς και διαδραστικά εκθέματα σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η διαχείριση των φυσικών πόρων και οι τροφές.

Μπαίνοντας, μια τεράστια καμηλοπάρδαλη σε φυσικό μέγεθος υποδέχεται τον επισκέπτη, προετοιμάζοντάς τον για τον μαγικό κόσμο της φύσης που τον περιμένει.

Αν θελήσει κανείς να περιηγηθεί το μουσείο ξεκινώντας από την πιο εντυπωσιακή του πτέρυγα, αυτή των σπονδυλωτών, τότε τον περιμένει η πρώτη έκπληξη, να βρεθεί σ’ έναν κόσμο όπου τα ερπετά, τα πουλιά και τα θηλαστικά τον υποδέχονται στο φυσικό τους μέγεθος και περιβάλλον μέσα ή έξω από τις προθήκες τους, ταριχευμένα.

Τίποτα, όπως μας είπαν οι υπεύθυνοι του Μουσείου δεν είναι πλαστό, πέρα από το σκελετό του δεινόσαυρου που δεσπόζει επιβλητικός στον εκθεσιακό χώρο και ζητήθηκε από τους ιδρυτές του Μουσείου να είναι πιστό αντίγραφο του αντίστοιχου εκθέματος του Μουσείου της Νέας Υόρκης.

Έτσι, ο κόσμος των ζώων και των πουλιών της Ελλάδας, σε αντίθεση αλλά και σε πλήρη σύμπνοια με τον  ζωικό κόσμο άλλων χωρών, αποτελεί μια εικόνα παγκόσμιας ειρήνης και απόλυτης αρμονίας.

Περήφανοι αετοί, πολύχρωμα εξωτικά πουλιά, ελάφια με περίτεχνα κέρατα, λιοντάρια, τίγρεις και ρινόκεροι, κροκόδειλοι και ζέβρες, όλα θαρρείς σε κίνηση ζωής, αποτελούν έναν μαγικό κόσμο που αγγίζει όχι μόνο την παιδική ψυχή και τη φαντασία αλλά και αυτήν των μεγάλων.

Ώρες μπορείς να στέκεσαι και να θαυμάζεις όχι μόνο τα εκθέματα αλλά και το έργο των επιστημόνων που τα εξέθεσαν μ’ αυτόν τον τρόπο, αποτέλεσμα σοβαρής μελέτης και υπευθυνότητας.

Πολλοί οι μαθητές αλλά και σοβαρή η ξενάγηση από τους καθηγητές τους τη μέρα της δικής μας επίσκεψης, λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Η Ιωάννα Λεμονή, υπεύθυνη επικοινωνίας του Μουσείου, μας οδηγεί στην άλλη πτέρυγα. Ορυκτά και φυτά. Εδώ οι μορφές ζωής δεν είναι εντυπωσιακές ως προς τα μεγέθη αλλά ως προς την αξία τους μέσα στο χρόνο. Και μόνο η λεζάντα που αναγράφει τον όρο «απώτερο παρελθόν», σε οδηγεί σε χρονικά βάθη απύθμενα, όπου η ζωή παίρνει πια τη μορφή απολιθωμάτων.

Έντομα λίγο πιο πέρα, με φαντασμαγορικές πεταλούδες να δεσπόζουν στις προθήκες τους, ή πολύχρωμα κοχύλια να σε καλούν σε κόσμους μαγικών βυθών, δεν μπορούν ν’ αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο.

Φεύγοντας εκείνο που μένει, η τελική αίσθηση, είναι πως όλοι είμαστε οι παροδικοί ένοικοι ενός πλανήτη, που καθώς η ομορφιά και η αρμονία της φύσης του είναι καθηλωτική μέσα στο χρόνο, μοναδικό μας χρέος είναι να τη σεβόμαστε, αποζητώντας τη συναδέλφωση σ’ έναν  κόσμο ειρηνικό που δεν καταστρέφει αλλά δημιουργεί.

Το Μουσείο Γουλανδρή δεν είναι απλά ένα μουσείο που πρέπει  να επισκεφτούν τα παιδιά, είναι ένα μουσείο που αξίζει να το επισκεφτούν όλοι!

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων