Νάουσα

Παρουσιάστηκε με επιτυχία η ποιητική συλλογή “Μακρινή παρουσία” του Αλέκου Χατζηκώστα στη Νάουσα

Δελτίο Τύπου

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου (παρά το γεγονός ότι υπήρχαν  παράλληλες εκδηλώσεις στην πόλη) ξεκίνησε το «ταξίδι» παρουσιάσεων της η πρώτη ποιητική συλλογή (και 9ο συνολικά του βιβλίο) με τίτλο «Μακρινή παρουσία» του Ημαθιώτη δημοσιογράφου – συγγραφέα Αλέκου Χατζηκώστα στη Νάουσα,

Η παρουσίαση έγινε την Κυριακή 15 Δεκέμβρη στον Πολυχώρο Πολιτισμού «ΒΕΤΛΑΝΣ». Για το  βιβλίο μίλησαν η εκπαιδευτικός/φιλόλογος Αγγλικής γλώσσας Λίνα Βαταντζή και  ο ίδιος ο συγγραφέας.

Τον συντονισμό είχε η Ξανθή Χονδρού-Χιλλ που αναφέρθηκε στο βιογραφικό του συγγραφέα, ενώ του υπέβαλε και τις πρώτες ερωτήσεις.

Απαγγελίες ποιημάτων της συλλογής έκανε με μοναδικό εκφραστικό τρόπο ο  Γιώργος Κασαπίδης ενώ στο πιάνο τον συνόδεψε η Άννα Χιλλ

Την ευθύνη για την άψογη διοργάνωση είχαν η « Κίνηση για τα Γράμματα και τις Τέχνες», και εφημερίδα «Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ», ενώ ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου Νάουσας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο συγγραφέα συνομίλησε με το κοινό απαντώντας σε ερωτήσεις και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.

Στη συνέχεια αποσπάσματα από την ομιλία της Λίνας Βαταντζή.

«…Τι ωθεί έναν δημοσιογράφο, ιστορικό ερευνητή, μυθιστοριογράφο και διηγηματογράφο με πλούσιο εκδοτικό βιογραφικό να γράψει και να εκδώσει ποίηση;

Αυτή ήταν η απορία μου, όταν πριν από ένα χρόνο, περίπου, κατά την διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του «Η Ημαθία στον 20ο αιώνα», ο Αλέκος Χατζηκώστας ανακοίνωσε ότι το επόμενο βιβλίο του θα περιέχει ποίηση.

Τι ωθεί έναν συγγραφέα που επικοινωνεί με τους αναγνώστες τους μέσω ιστοριογραφιών, να εκφραστεί μέσω της ποίησης, σήμερα;

Η επικοινωνία μέσω της διήγησης του πεζού λόγου, είναι εντελώς διαφορετική και ίσως εντελώς αντίθετη από την έκφραση της ποίησης. Ο ποιητής ενδοσκοπεί και καταγράφει ιδέες, σκέψεις και συναισθήματα αποκαλύπτοντας την ψυχή του. Αυτό δεν είναι απαραίτητο στην διηγηματογραφία ή εκεί, τουλάχιστον, είναι συγκαλυμμένη η έκφραση της ψυχής.

Από την άλλη ενώ στην ιστορική καταγραφή και την μυθιστοριογραφία είναι απαραίτητη η λογική δομή και ο συνειρμός, στην ποίηση υπάρχει ευχέρεια ποικίλων τρόπων έκφρασης και δομής….

Η πρώτη ποιητική συλλογή του Αλέκου Χατζηκώστα η ΜΑΚΡΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ είναι ποίηση εύληπτη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι απλοϊκή.  Ο αναγνώστης κατανοεί, ταξιδεύει και συχνά ταυτίζεται με τον ποιητή και αυτό οφείλεται κυρίως στην αμεσότητα της γραφής του. Οι υπαρξιακές αναζητήσεις δεν απευθύνονται σε  λόγιους ερευνητές. Είναι οι αγωνίες του καθημερινού ανθρώπου. Ενός ανθρώπου που χαίρεται με τον έρωτα, λυπάται με τον χωρισμό, προσμένει την επανασύνδεση, αγωνιά για το εργασιακό του μέλλον, για την πορεία της ζωής και της κοινωνίας. Ενός ανθρώπου που αναλογίζεται το παρελθόν, ονειρεύεται το μέλλον και αγωνίζεται στο παρόν. Η ποιητική συλλογή ΜΑΚΡΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ, θεωρώ ότι αντιπροσωπεύει όλους μας.

Η ποίηση του Αλέκου Χατζηκώστα είναι ποίηση κοντινή, που μας προσεγγίζει και μπορούμε εύκολα να την προσεγγίσουμε. Μας δίνει τροφή για σκέψη και για όνειρο. Μου αρέσει η «ΜΑΚΡΙΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ» και ελπίζω ότι θα υπάρχει και ποιητική συνέχεια. Άλλωστε, όπως ο ίδιος ο ποιητής γράφει αναφερόμενος στον Πάμπλο Νερούντα: «Η ποίηση δεν ανήκει σ΄ αυτούς που τη γράφουν, αλλά σε εκείνους που την έχουν ανάγκη».

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ