Βέροια Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

“Autumn leaves”. Μια επιτυχής και ενδιαφέρουσα συνάντηση χορωδιών στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών

Δήμητρα Σμυρνή

Συνάντηση τριών χορωδιών απόψε στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών της Βέροιας, με αποτέλεσμα τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ τους, αλλά και την επικοινωνία σε καλλιτεχνικό επίπεδο, με μοιραία την αλληλοεπίδραση.

Η Πολυφωνική Χορωδία Θεσσαλονίκης και η Χορωδία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «Γιάννης Μάντακας» ήταν προσκεκλημένες της δικής μας Χορωδίας «Ηχώ Βερόης», στον ιδιαίτερο χώρο του Εκκοκκιστηρίου Ιδεών.

Με διαφορετικό ρεπερτόριο και ύφος η κάθε χορωδία έδωσε τραγούδια μιας πλατιάς μουσικής γκάμας, καταθέτοντας την προσωπική της σφραγίδα.

Η Πολυφωνική Χορωδία Θεσσαλονίκης με εφτά χρόνια ζωής έθεσε σαν στόχους της την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αναπτύσσοντας μέχρι σήμερα έντονη πολιτιστική δραστηριότητα.

Με μαέστρο της χορωδίας τον Γιώργο Πούλιο και τον Δημήτρη Τσακιρίδη στο πιάνο, η χορωδία  ξεκινώντας από Απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου και την παραδοσιακή «Ρωμανία» του Πόντου, τραγούδησε Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, κλείνοντας με επετειακά τραγούδια, αφιερωμένα στην 28η Οκτωβρίου, που πλησιάζει.

Η Χορωδία του Α.Π.Θ. «Γιάννης Μάντακας» με μια πολύχρονη ιστορία από το 1953 που ιδρύθηκε, ξεκινώντας με στόχο την καλλιέργεια της μουσικής ανάμεσα στους φοιτητές του Πανεπιστημίου, κατέληξε να αποτελεί μια σημαντική παρουσία της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας, εκπροσωπώντας  πολλές φορές τη χώρα στο εξωτερικό.

Με μαέστρο την Εριφύλη Δαμιανού και με μια  εντυπωσιακή κατάθεση τραγουδιών της εποχής της  Αναγέννησης, (15ος-17ος αιώνας), έκλεισε με παραδοσιακά τραγούδια  ενθουσιάζοντας το κοινό.

Η οικοδέσποινα χορωδία, η «Ηχώ Βερόης», με μόλις πεντάχρονη παρουσία στα μουσικά πράγματα της Βέροιας, κατάφερε όχι απλώς να δώσει το δικό της στίγμα στην πόλη, αλλά και να αποτελεί  σήμερα μια σημαντική παρουσία ταυτόσημη με την ποιότητα.

Απόψε ξεκινώντας από Χατζιδάκι, απέδωσε ξένα τραγούδια στο ύφος των αμερικάνικων μπλουζ, για να καταλήξει στο «Αλληλούια» του Κοέν και στο «Autumn leaves», που έδωσε και τον τίτλο στη συνάντηση των τριών χορωδιών.

Η βραδιά έκλεισε με ζεστή φιλοξενία από τη μεριά του Εκκοκκιστηρίου και της οικοδέσποινας χορωδίας, με πλούσια εδέσματα που φτιάχτηκαν από τις χορωδούς και προσφέρθηκαν σ’ όλους.

Φωτογραφίες: faretra.info   

banner-article

Ροη ειδήσεων