Εκδηλώσεις Πολιτισμός

Κινηματογραφική Λέσχη εργαζομένων ΕΡΤ3: “Φρανκεστάϊν τζούνιορ” του Μέλ Μπρούκς – Θερινός Απόλλωνας

ΕΝΑΡΞΗ ΣΤΟΝ ΘΕΡΙΝΟ  ΑΠΟΛΛΩΝΑ

Με την απόλυτη cult  κωμωδία  όλων των εποχών «Φρανκεστάϊν τζούνιορ» (ΗΠΑ 1974,διάρκεια 106´) του Μέλ Μπρούκς  την Δευτέρα 3 Ιουνίου εκκινεί η κινηματογραφική λέσχη εργαζομένων της ΕΡΤ3  και το ΚΕΜΕΣ τις προβολές της  στον θερινό κινηματογράφο ΑΠΟΛΛΩΝ (Σαρανταπόρου-Βασιλέως Γεωργίου  τηλ. 2310828642) πάντα κάθε Δευτέρα στις 21:30.

Το πρώτο αφιέρωμα με τίτλο «Παράξενες φιγούρες»  αναφέρεται σε τρία υπέροχα κωμικά φίλμ των οποίων οι ήρωες είναι παράδοξοι ,διαφορετικοί ,πειραγμένοι.

Στο «Φρανκεστάϊν τζούνιορ» πρωταγωνιστούν οι Τζίν Γουάιλντερ,Μάρτιν Φέλντμαν, Μάντλιν Κάν,Πίτερ Μπόιλ.

΄Εχουμε  μια παρωδιακή διασκευή του μυθιστορήματος  της Μαίρη Σέλλεϋ.

’ Ενας Αμερικανός προσκαλείται  στην Τρανσυλβάνια και αποκαλύπτει τον τρόπο να αποκτήσει ζωή ένα νεκρό σώμα.

Το φίλμ προτάθηκε για ΄Οσκαρ  διασκευασμένου σεναρίου και κέρδισε πολλά βραβεία  στα φεστιβάλ φανταστικού  των ΗΠΑ .

Θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου ,ενώ στο κοινό θα διανεμηθεί η ακόλουθη  έντυπη ανάλυση από το tainiespoueidame.blogspot.com

«Ο χειρούργος Φρέντερικ Φράνκενστιν, ο οποίος δεν θέλει να τον συνδέουν με τον διάσημο πρόγονό του, τον δόκτορα Bίκτωρ Φράνκενσταϊν, κληρονομεί τον πύργο του παππού του και εγκαθίσταται στην Τρανσυλβανία. Ανακαλύπτοντας το μυστικό εργαστήριο, αποφασίζει με τη σειρά του να πειραματιστεί και να μεταμοσχεύσει τον εγκέφαλο ενός ευφυούς επιστήμονα στο θηριώδες σώμα ενός νεκρού. Όμως τα πράγματα δεν έρχονται όπως ακριβώς τα περιμένει…
Πρόκειται για μία από τις καλύτερες παρωδίες του Μέλ Μπρούκς και την αγαπημένη μου κωμωδία τρόμου και Ε/Φ όλων των εποχών. Βασισμένη στο κλασικό μυθιστόρημα της Μαίρης Σέλεϊ, η ταινία μπορεί να μην έχει καθόλου τρομακτικές σκηνές, αλλά αποτελεί έναν πρώτης τάξεως φόρο τιμής του σκηνοθέτη στις ασπρόμαυρες ταινίες με τέρατα της Universal. Η νοσταλγική διάθεση γίνεται εμφανής από τη χρήση του άσπρου μαύρου (η εταιρία επέμενε να γυριστεί σε έγχρωμο, αλλά μετά από πίεση του σκηνοθέτη υπέκυψε) και των αυθεντικών σκηνικών στα οποία είχε γυριστεί και ο Φρανκενστάιν του Τζέιμς Γουέιλ το 1931.
Με ένα εξαιρετικό καστ (ξεχωρίζει ο Μάρτιν Φέλντμαν στο ρόλο του καμπούρη Ιγκόρ) και ένα πολύ καλογραμμένο σενάριο των Μπρουκς και Γουάιλντερ γεμάτο εμπνευσμένες ατάκες, ανατροπές και δηλητηριώδες χιούμορ, το Young Frankenstein παρωδεί το μύθο χωρίς υπερβολές και χοντροκομμένα αστεία, πάντα με σεβασμό στο πρωτότυπο. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στους ανεπανάληπτους δεύτερους χαρακτήρες. Τη χρονιά που κυκλοφόρησε αποτέλεσε εισπρακτική επιτυχία, οι κριτικοί την αποθέωσαν, σάρωσε στα φεστιβάλ ανά τον κόσμο και ήταν υποψήφια για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα. Σχεδόν 30 χρόνια μετά ο Μελ Μπρουκς ανέβασε ένα θεατρικό μιούζικαλ διασκευή της ταινίας του.
Oι φανς των parodies θα απολαύσουν ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα και καλύτερα δείγματα του είδους, ενώ οι ρομαντικοί θιασώτες των παλιών ταινιών τρόμου των Universal Studios, δεν έχουν παρά να χαμηλώσουν την ένταση και να αφεθούν στην μαγεία μιας ταινίας που μοιάζει σαν να ήρθε από άλλη εποχή»

 

Πρόκειται  για μια ιδιαίτερα αγαπημένη  στους ΄Ελληνες «παλαβή» κωμωδία με πολλά γκάγκ  και σκηνές έκπληξης.

Ταινίες που πλησιάζουν  το στυλ  του φίλμ είναι οι ακόλουθες: Φρανκεστάιν  του Τόντ Μπράουνιγκ ,Φρανκεστάιν της Μαίρη Σέλλευ του Κένεθ Μπράνα, Η νύφη του Φράνκ  Ρόνταμ, Ο φρανκεστάϊν και το τέρας της κολάσεως  του Τέρενς Φίσερ, Σάρκα για τον Φρανκεστάϊν  του Πόλ Μόρισέϋ , Gothic του Κέν Ράσελ ,Μαίρη Σέλλευ της Χάιφα Αλ Μανσούρ

Υ.Γ Η επόμενη ταινία ,στο ίδιο αφιέρωμα,θα είναι η πολύκροτη και βραβευμένη δημιουργία  των Μόντυ Πάϋθον «Το νόημα της ζωής»  την Δευτέρα  10 Ιουνίου.

Για οποιαδήποτε έγκυρη και έγκαιρη πληροφορία για τις ταινίες διαβάζεται  το  kemes facebook  ή το kemes.wordpress.com

 

ΘΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ε.Ρ.Τ. 3 ΚΑΙ ΚΕ.Μ.Ε.Σ.

ΣΙΝΕ ΑΠΟΛΛΩΝ (ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ 4, ΤΗΛ. 2310828642)

ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΙΣ 21:30

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ

 

3/6/19 ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΙΝ ΤΖΟΥΝΙΟΡ (YOUNG FRANKENSTEIN) του Μελ Μπρουκς με τους Τζιν Γουάιλντερ, Μάρτι Φέλντμαν, Πίτερ Μπόιλ, Μάντλιν Καν, ΗΠΑ, 1974, 106΄. Υποψηφιότητες για Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου και Ήχου.

10/6/19 ΜΟΝΤΙ ΠΑΪΘΟΝ, ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ (THE MEANING OF LIFE) του Τέρι Τζόουνς, με τους Τζον Κλιζ, Έρικ Άιντλ, Τέρι Γκίλιαμ, Μάικλ Πάλιν, Γκράχαμ Τσάπμαν, Μ. Βρετανία, 1983, 107΄. Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών.

17/6/19 ΩΡΑΙΟΣ ΚΑΙ ΣΕΞΙ (PLAY IT AGAIN SAM) του Χέρμπερτ Ρος, με τους Γούντι Άλεν, Ντάιαν Κίτον, ΗΠΑ, 1972, 85΄.

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΣΤΑΘΕΙΣ ΥΠΟΨΙΕΣ

 

24/6/19 ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΧΑΡΙ (THE TROUBLE WITH HARRY) του Άλφρεντ Χίτσκοκ, με τους Τζον Φορσάιθ, Σίρλεϊ Μακ Λέιν, ΗΠΑ 1955, 99΄. Χρυσή Σφαίρα πιο υποσχόμενης νέας ηθοποιού για την Σίρλεϊ Μακ Λέιν.

1/7/19  ΡΙΦΙΦΙ (DU RIFIFI CHEZ LES HOMMES) του Ζιλ Ντασέν, με τους Ζαν Σερβέ, Καρλ Μένερ, Γαλλία 1955, 115΄. Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών.

8/7/19  ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΜΑΡΙ ΕΝΟΣ ΜΠΑΤΣΟΥ (POUR LA PEAU D’ UN FLIC) του Αλέν Ντελόν, με τους Αλέν Ντελόν, Αν Παριγιό, Γαλλία 1981, 105΄.

15/7/19  Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΞΠΡΕΣ (STRANGERS ON A TRAIN) του Άλφρεντ Χίτσκοκ, με τους Φάρλεϊ Γκρέιντζερ, Ρόμπερτ Γουόκερ και Ρουθ Ρόμαν, ΗΠΑ 1951, 101’. Υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ασπρόμαυρης φωτογραφίας.

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΜΕΛΟΔΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΙΝΕΜΑ

 

22/7/19 ΟΙ ΨΙΘΥΡΟΙ (THE CHILDREN’S HOUR) του Γουίλιαμ Γουάιλερ, με τους Όντρεϊ Χέπμπορν, Σίρλεϊ Μακ Λέιν και Τζέιμς Γκάρνερ, ΗΠΑ 1961, 108΄. Υποψηφιότητες για 5 βραβεία Όσκαρ (β’ γυναικείου ρόλου για τη Φέι Μπέιντερ, ασπρόμαυρης φωτογραφίας, ασπρόμαυρων ντεκόρ, ασπρόμαυρων κοστουμιών και ήχου)

29/7/19 ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΥ (SOME CAME RUNNING) του Βινσέντε Μινέλι με τους Φρανκ Σινάτρα, Ντιν Μάρτιν, Σίρλεϊ Μακ Λέιν, ΗΠΑ 1958, 137΄. Υποψηφιότητες για 5 βραβεία Όσκαρ (α’ γυναικείου ρόλου, β’ ανδρικού ρόλου για τον Άρθουρ Κένεντι, β’ γυναικείου ρόλου για τη Μάρθα Χάιερ, κοστουμιών και τραγουδιού)

5/8/19 ΟΙ ΟΜΠΡΕΛΕΣ ΤΟΥ ΧΕΡΒΟΥΡΓΟΥ (LES PARAPLUIES DE CHERBOURG) του Ζακ Ντεμί, με τους Κατρίν Ντενέβ, Νίνο Καστελνουόβο και Αν Βερνόν, Γαλλία 1964, 91’. Χρυσός Φοίνικας Φεστιβάλ Καννών, όπου απέσπασε και άλλα δύο βραβεία (Καθολικής Εκκλησίας και Μεγάλο Τεχνικό Βραβείο).

12/8/19 Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ (LA FEMME D’A COTE) του Φρανσουά Τριφό, με τους Ζεράρ Ντεπαρντιέ και Φανί Αρντάν, Γαλλία 1981, 106’. Υποψηφιότητες για 2 Σεζάρ (καλύτερης ηθοποιού και β’ γυναικείου ρόλου για τη Βερονίκ Σίλβερ)

19/8/19 Ο ΛΑΚΚΟΣ ΜΕ ΤΑ ΦΙΔΙΑ (THE SNAKE PIT) του Ανατόλ Λίτβακ, με τους Ολίβια Ντε Χάβιλαντ, Μαρκ Στίβενς, Λίο Τζεν, Η.Π.Α. 1948, 108’. Βραβείο Όσκαρ ήχου και άλλες 5 υποψηφιότητες: ταινία, σκηνοθεσία, σενάριο των Φρανκ Πάρτος και Μίλεν Μπραντ, μουσική του Άλφρεντ Νιούμαν και α΄γυναικείος ρόλος για την Ολίβια Ντε Χάβιλαντ.

26/8/19 ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Ο ΠΟΘΟΣ (A STREETCAR NAMED DESIRE) του Ηλία Καζάν, με τους Βίβιαν Λι  και Μάρλον Μπράντο, ΗΠΑ 1951, 122΄. 4 Βραβεία Όσκαρ (α’ Γυναικείου Ρόλου, β’ Ανδρικού Ρόλου για τον Καρλ Μάλντεν, β’ Γυναικείου Ρόλου για την Κιμ Χάντερ, ασπρόμαυρης καλλιτεχνικής διεύθυνσης).

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: CULT ΣΚΙΕΣ

 

2/9/19 Ο ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ (THE COLLECTOR) του Γουίλιαμ Γουάιλερ, με τους Τέρενς Σταμπ και Σαμάνθα Έγκαρ, ΗΠΑ 1965, 119΄. Υποψηφιότητες για Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου, σκηνοθεσίας και διασκευασμένου σεναρίου.

Μικρή τιμή στον Ζακ Ντερέ

9/9/19 ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ (SYMPHONIE PUR UN MASSACRE) του  Ζακ Ντερέ, με τους Μισέλ Οκλέρ, Ζαν Ροσφόρ, Σαρλ Βανέλ, Ζοζέ Τζιοβανί, Μισέλ Μερσιέ, Κλοντ Ντοφίν, Ιταλία-Γαλλία 1963, 115´.

16/9/19 ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΣΚΛΗΡΟΣ (3 HOMMES A ABATTRE) του Ζακ Ντερέ, με τους Αλέν Ντελόν, Νταλίλα Ντι Λάζαρο, Μισέλ Οκλέρ, Γαλλία 1980, 93´.

23/9/19 CANDY του Κριστιάν Μαρκάν, με τους Ρίτσαρντ Μπάρτον, Μάρλον Μπράντο, Γουόλτερ Ματάου, Τζέιμς Κόμπερν, Ρίνγκο Σταρ, Σαρλ Αζναβούρ, Εύα Άουλιν,΄Ελσα Μαρτινέλι, Φλορίντα Μπολκάν, Ιταλία-Γαλλία-ΗΠΑ 1968, 115´.

30/9/19 ΑΡΑΜΠΕΣΚ (ARABESQUE) του Στάνλεϊ Ντόνεν, με τους Γκρέκορι Πεκ, Σοφία Λόρεν, Άλαν Μπάντελ, Κίερον Μουρ, Τζορτζ Κολούρις, ΗΠΑ 1966, 105΄. Βραβείο BAFTA καλύτερης διεύθυνσης φωτογραφίας σε έγχρωμη ταινία και βραβείο Bambi καλύτερης ηθοποιού.

7/10/19 ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ (NOZ W WODZIE) του Ρόμαν Πολάνσκι, με τους Λέον Νίμτσικ, Γιολάντα Ουμέτσκα και Ζίγκμουντ Μαλάνοβιτς, Πολωνία 1962, 94’. Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Βενετίας.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας