Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Τιμήθηκε ο ιστορικός της Βέροιας Γιώργος Χιονίδης, ο φύλακας της μνήμης

Δήμητρα Σμυρνή

Τιμήθηκε στο Υπόγειο της Μνήμης του Βυζαντινού Μουσείου ο Γιώργος Χιονίδης, ο βεροιώτης ιστορικός με την τεράστια προσφορά στην πόλη.

Λόγιος, νομικός και ιστορικός, ο Γιώργος Χιονίδης  τιμήθηκε από το  Σύλλογο των Φίλων του Μουσείου των Αιγών και του Δικτύου των Μουσείων της Ημαθίας, σε συνεργασία µε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας για τη συμβολή του στην έρευνα και τεκμηρίωση της Τοπικής Ιστορίας της Βέροιας.

Για τον Γιώργο Χιονίδη μίλησαν ο δικηγόρος και συγγραφέας Γιώργος Λιόλιος και ο αρχαιολόγος Γιάννης Γραικός.

Ο Γιώργος Λιόλιος είπε για τον ιστορικό:

«Ο Γιώργος Χιονίδης απέδειξε ότι είναι ένα ευπατρίδης, λέξη που έχασε την έννοιά της αλλά βρήκε το περιεχόμενό της  στο πρόσωπό του.»

Χωρίς να σταθεί στο πλουσιότατο βιογραφικό του και στην εργογραφία του, ο Γ. Λιόλιος επικεντρώθηκε στην δίτομη Ιστορία της Βέροιας του Χιονίδη, που γράφτηκε στη δεκαετία ’60 -’70.

Χαρακτηρίζοντάς σπουδαίο εγχείρημα για την εποχή εκείνη τη συγγραφή ενός τέτοιου έργου, το θεώρησε ένα διαχρονικό best seller, απαραίτητο βοήθημα για κάθε ερευνητή.

Χωρίς ακαδημαϊκούς τίτλους ο συγγραφέας της Ιστορίας της Βέροιας, χρησιμοποίησε όμως ακαδημαϊκούς τρόπους γραφής και στην έρευνα και στην καταγραφή της, αποτελώντας τον σπορέα της αγάπης για την Ιστορία της πόλης, έναν επιστήμονα που ενέπνευσε και εμπνέει ακόμα ιστορικούς ερευνητές, και βοήθησε και τον ίδιο στη συγγραφή του έργου του για την Εβραϊκή Κοινότητα στη Βέροια, ολοκλήρωσε ο Γιώργος Λιόλιος.

Ο Γιάννης Γραικός χαρακτήρισε κι αυτός τον Γιώργο Χιονίδη έναν ευπατρίδη, έναν βεροιώτη αριστοκράτη του πνεύματος, με συνείδηση του παρελθόντος.

Χωρίς να μένει στην αποτίμηση του έργου του, πράγμα που δεν θεώρησε ούτε στόχο ούτε αρμοδιότητά του, ο Γ. Γραικός έδωσε τη σχέση του με τον ιστορικό, καθώς τον συνδέει μαζί του η επικοινωνία μέσα από τα βιβλία του.

«Με γοητεύει η σύναψη βίου και έργου με τρόπο έξοχο,  με γοητεύει η σύνδεσή του με την ντόπια παράδοση» πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντάς τον «γραμματοφύλακα» του αρχείου της πόλης.

Το ρόλο και την προσφορά του Γ. Χιονίδη στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας έδωσε ο Διευθυντής της Αντώνης Γκαλίτσιος μιλώντας για την πολλαπλή του στήριξη σ’ αυτήν.

Δωρεές βιβλίων από την προσωπική του βιβλιοθήκη στη Δημόσια, Πρόεδρος της Εφορευτικής της Επιτροπής, στήριγμά της ακούραστο από τα πρώτα της βήματα, κάνει τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας περήφανη για τη συνεργασία της μαζί του, ολοκλήρωσε ο Α. Γκαλίτσιος.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αγγελική Κοτταρίδη έδωσε το μέγεθος του ιστορικού και με την πληροφορία πως ο Γιώργος Χιονίδης ήταν σημείο αναφοράς για τον Μανόλη Ανδρόνικο, αλλά και με τον χαρακτηρισμό του ως φύλακα της μνήμης.

«Μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων σάς τιμά απόψε και το Υπουργείο Πολιτισμού, κύριε Χιονίδη» είπε η κ. Κοτταρίδη, επιδίδοντας την τιμητική πλακέτα στον ιστορικό.

Με πηγαίο και καθαρά προσωπικό χιούμορ ο Γιώργος Χιονίδης χάρισε με τη σειρά του στον Γ. Λιόλιο, τον Γ. Γραικό και την Α. Κοτταρίδη βιβλία, που ταιριάζουν, όπως είπε, στην προσωπικότητα και τις ενασχολήσεις τους, ευχαριστώντας φυσικά για την τιμή που του έγινε.

Φωτογραφίες: faretra.info     

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας