Απόψεις Κοινωνία

“Σύνταξη – Κοινωνική Ασφάλιση: Δικαίωμα ή εμπόρευμα;” γράφει η Ιωάννα Σοφρόνωφ

 Σοφρόνωφ Ιωάννα, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Τα τελευταία 10 χρόνια οι συνταξιούχοι βιώνουν την ανελέητη επίθεση στα συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και κοινωνικά τους δικαιώματα. Όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωναν ο ένας τον άλλον, διαλύοντας κάθε αυταπάτη ότι υπάρχει το λιγότερο κακό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν κατάργησε κανένα νόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων – όπως υποσχόταν – αλλά έφερε και τον νόμο Κατρούγκαλου που αποτελεί τη χαριστική βολή ενάντια στους συνταξιούχους.

Πρόκειται για μία σχεδιασμένη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αλωθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης και να προχωρήσει σε ατομική ανταποδοτική βάση.

Στόχος είναι να αποσυρθούν πλήρως τόσο η εργοδοσία όσο και το κράτος από την όποια χρηματοδότηση στην Κοινωνική Ασφάλιση και όλο το βάρος να το επωμιστούν οι εργαζόμενοι, καθώς και να μετατραπεί η σύνταξη σε φιλοδώρημα που κανείς να μην μπορεί να ζήσει μόνο μ’ αυτό.

Γι’ αυτό έχει σχεδιαστεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «ενεργό γήρανση», που σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα γυρνούν στη δουλειά μετά τη συνταξιοδότησή τους για να συμπληρώνουν την πενιχρή σύνταξη για όσο «βαστούν τα πόδια τους».

Άλλωστε, τις επόμενες δεκαετίες την κάλυψη της γήρανσης του πληθυσμού στην παραγωγή το κεφάλαιο σχεδιάζει να την καλύψει με φτηνά, έμπειρα και κερδοφόρα εργατικά χέρια, με την επιστροφή των συνταξιούχων στη δουλειά, με τα ρομπότ, την τεχνητή νοημοσύνη στην παραγωγή καθώς και τους μετανάστες, με βάση το «φίλτρο» των αναγκών και των απαιτήσεων του κεφαλαίου.

Με βάση τη λογική του «κόστους – οφέλους» αντιμετωπίζοντας τους συνταξιούχους ως πελάτες προωθούν τη λεγόμενη «ασημένια οικονομία», δηλαδή οι συνταξιούχοι δουλεύοντας μετά τη σύνταξη να είναι … πιο σφριγηλοί, να αρρωσταίνουν λιγότερο, εξασφαλίζοντας εξοικονομήσεις και στο σύστημα Υγείας. Τόσο κυνικά, τόσο αποκρουστικά, τόσο απάνθρωπα είναι τα σχέδιά τους.

Την ίδια στιγμή δίνεται ορμητική ώθηση στην ιδιωτική ασφάλιση όπου οι συνταξιούχοι, προκειμένου να συμπληρώσουν τη πενιχρή σύνταξή τους, πέφτουν στα νύχια των ιδιωτικών ομίλων Ασφάλισης. Άλλωστε, ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ σαν μία φωνή στις Γ.Σ. της Ένωσης Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Ομίλων συναγωνίζονται με ποιου την κυβέρνηση θα απογειωθούν το επόμενο διάστημα τα κέρδη των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στα συντρίμμια που αφήνουν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι όλων τους.

Πρόσφατα, με οδηγία που πέρασε στο Ευρωκοινοβούλιο, προωθώντας τη λεγόμενη κινητικότητα από χώρα σε χώρα οι εργαζόμενοι θα χρηματοδοτούν δια βίου ιδιωτικούς ομίλους με όχημα το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν». Τα χρήματα των εργαζομένων θα τζογάρονται, με τη σχετική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου να ομολογεί ότι «υπάρχει ο κίνδυνος» αυτά να χαθούν, γιατί έτσι λειτουργεί η αγορά που όλοι τους (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) στηρίζουν.

Αυτός ο δρόμος της κατεδάφισης του κοινωνικού – ασφαλιστικού συστήματος, των ματωμένων πλεονασμάτων μέχρι το 2060, της διαρκούς εποπτείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της εποπτείας του τεχνικού συμβούλου του ΔΝΤ πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου και για τους εργαζόμενους και για τους συνταξιούχους.

Αυτό το δρόμο ο λαός στην πράξη πρέπει να τον αμφισβητήσει. Να μην αποδεχτεί να πληρώνει ένα χρέος που το μεγάλο κεφάλαιο δημιούργησε. Να πει το πιο δυνατό ΟΧΙ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να βάλει εμπόδια και με ισχυρό ΚΚΕ στην Ευρωβουλή, με δυνατή «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» σε Δήμο και Περιφέρεια να κάνει τη διαφορά.

Έτσι θα έχει στηρίγματα και εφεδρείες στην οργανωμένη πάλη του. Έτσι θα μπορεί να ανοίξει η προοπτική για την εξουσία και οικονομία που ο λαός θα κρατάει στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας ώστε να αποδεσμευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, για την Ελλάδα και την Ευρώπη του Σοσιαλισμού.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας