Εκδηλώσεις Πολιτισμός

Κινηματογραφική Λέσχη εργαζομένων ΕΡΤ3: “Αίμα στο χιόνι” – Ζάν Σαπό

Την Δευτέρα 8 Απριλίου στις 10:00 στο ΒΑΚΟΥΡΑ1 η κινηματογραφική λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ3 και το ΚΕΜΕΣ, στο αφιέρωμα «Στον ίλιγγο των επιλογών» προβάλλουν το φίλμ «Αίμα στο χιόνι»(Le grandes brulees  έγχρωμο Γαλλία,Ιταλία 1973 διάρκεια 95´) του Ζάν Σαπό με τους  Αλέν Ντελόν ,Σιμόν Σινιορέ.

Από τις 21:00 εως 22:00 ,στα πλαίσια των εκδηλώσεων της κινηματογραφικής λέσχης, θα παρουσιαστεί  το ποιητικό έργο του Μάρκου Μέσκου «Άνθη στο καταραμένο φίδι».Συμμετέχουν οι ηθοποιοί  ΄Αννα Γιαννακίδου , Μαριάννα Καλαϊτζή ,μουσική –φυσαρμόνικα Αλέξανδρος Τριανταφύλλου. Θα μιλήσουν και φίλοι του ποιητή.

Στη συνέχεια θα προβληθεί  η ταινία με πρόλογο του Αλέξη Δερμεντζόγλου ,το προς συζήτηση θέμα είναι :Η συνάντηση θρίλερ και ρομαντισμού στο γαλλικό είδος

Το νεκρό κορμί μιας κοπέλας ανακαλύπτεται κοντά σε μια φάρμα και οι ιδιοκτήτες της ανακρίνονται  από την αστυνομία. Αργό, ράθυμο φίλμ χαραχτήρων ατμόσφαιρας (χάρις και στη εξαιρετική μουσική  του Ζάν Μισέλ Ζάρ και την φωτογραφία του Σασά Βιερνί), αστυνομικό μυστήριο ,ψυχαναλυτική ματιά αλλά και ανάλυση χαρακτήρων.

Το δίδυμο Ντελόν ,Σινιορέ, είναι πολλαπλά συναρπαστικό.

Η μικρή ανάλυση που θα διανεμηθεί είναι η ακόλουθη:

«Το νεκρό κορμί μιας νέας γυναίκας ανακαλύπτεται μέσα στο χιόνι, κοντά σε μια φάρμα που οι ιδιοκτήτες της είναι οι Πιερ και Ροζ. Ο δικαστής Λαρσέ, που αναλαμβάνει την υπόθεση, οσμίζεται ότι το ζεύγος έχει μια εμπλοκή στο γεγονός.

Τυπικό νεονουάρ της γαλλικής σχολής, δηλαδή αργοί πένθιμοι ρυθμοί, καθόλου δράση, πολύς λόγος, ελαφρά ψυχαναλυτική δομή, ιδίως ατμόσφαιρα, στην οποία συνεργούν η μουσική του Ζαν Μισέλ Ζαρ και η εξαιρετική «πεσμένη» φωτογραφία του Σασά Βιερνί. Το δίπολο Σινιορέ – Ντελόν, κλασικά «μητέρα και γιος», γυναίκα κι εραστής, σε μια υψηλού επιπέδου συζυγία αμοιβαίας αποδοχής και συνενοχής».

Ταινίες που πλησιάζουν την προβληματική του Αίματος στο χιόνι είναι: Η κίτρινη ταυτότητα  του Πιέρ Γκρανιέ Ντεφέρ ,  Ο σκληρός νόμος του επιθεωρητή Φερρώ και  «Η απειλή» του Αλαίν Κορνώ.

Η επόμενη ταινία  στις 15 Απριλίου  είναι το οσκαρικό  φίλμ του Στήβεν  Φρήαρς «Οι κλέφτες»

Προσοχή: Από την προσεχή Πέμπτη 11 Απριλίου μέχρι και την Τετάρτη 17 Απριλίου, πραγματοποιείται στο ΒΑΚΟΥΡΑ από την λέσχη  όσο και από το ΚΕΜΕΣ ,ένα εξαιρετικό αφιέρωμα με θέμα «Έξι κορυφαία Ιαπωνικά φίλμ «συνομιλούν» με 6 ανάλογα από ΗΠΑ και Γαλλία».Προβολές 19:00 και 21:00 κάθε ημέρα. ΄Εναρξη του αφιερώματος (Πέμπτη 11 Απριλίου στις 19:00) με την ταινία «Η φλόγα που τρεμοσβήνει» του Λουί Μάλ

Για οποιαδήποτε έγκυρη και επικαιροποιημένη  πληροφορία για το πρόγραμμα και τις ταινίες διαβάζετε πάντα  kemes facbook  ή  kemes.wordpress.com

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας