Βέροια Πολιτισμός

Κώστας Φωτιάδης: “Η μνήμη είναι δύναμη” – Σεμινάριο για την Ιστορία του Πόντου στη Βέροια

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών συνδιοργάνωσαν απόψε σεμινάριο για την Ιστορία του Πόντου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας, με ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή  του Πανεπιστημίου Κώστα Φωτιάδη.

Το σεμινάριο με θέμα: «Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού» απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, αλλά και στο πλατύτερο κοινό.

Μετά την ανάγνωση του μηνύματος που έστειλε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Αντώνης Παυλίδης και τον χαιρετισμό του Δήμαρχου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, ο Κώστας Φωτιάδης, ειδικός στο θέμα της Γενοκτονίας του Πόντου και αγωνιστής για την αναγνώρισή της στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, ξεκίνησε με μία σύγκριση. Τη μεγάλη διαφορά ενδιαφέροντος για το θέμα της Γενοκτονίας που υπάρχει ανάμεσα στους κατοίκους της Ελλάδας και τους κατοίκους του Απόδημου Ελληνισμού.

Ιδιαίτερα στην Αμερική, ο Απόδημος Ποντιακός Ελληνισμός, τόνισε, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος και ενεργοποιημένος.

Επισημαίνοντας πως το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν δραστηριοποιείται πάνω στο θέμα της Γενοκτονίας, συνεχίζοντας μια πολιτική μη σύγκρουσης με την τουρκική ηγεσία,  προχωρώντας δυστυχώς σε συνεχείς υποχωρήσεις, έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν, δείχνοντας ότι αυτή η πολιτική ακολουθήθηκε πάγια από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί ακόμα η αναγνώριση.

Κάνοντας ιστορικούς σταθμούς σε σημαντικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία του Ποντιακού Ζητήματος, δείχνοντας καθαρά τη στάση όχι μόνο των ελληνικών κυβερνήσεων αλλά και των ξένων κρατών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στα γεγονότα της εποχής εκείνης, κατέληξε στη φράση που αιτιολογούσε όλη του την εισήγηση: «Η μνήμη είναι δύναμη». «Γιατί, αν ξεχάσουμε, δεν έχουμε κανέναν λόγο ύπαρξης. Επιβάλλεται η μνήμη, για να μη γνωρίσει η ανθρωπότητα ξανά τέτοια τραγικά γεγονότα» κατέληξε ο Καθηγητής.

Μετά την εισήγηση ακολούθησε συζήτηση.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων