Βέροια Πολιτισμός

“Σε άλλη γη”. Για τους ξεριζωμένους του κόσμου, τον πόνο και τα όνειρά τους, η έκθεση του Βυζαντινού Μουσείου

Άνοιξε απόψε για το κοινό η έκθεση του Βυζαντινού Μουσείου «Σε άλλη γη», μια έκθεση αφιερωμένη στην προσφυγιά, στον πόνο των αδικημένων και ξεριζωμένων λαών, που αναζητούν την ελπίδα σε άλλη γη.

Η έκθεση ζωγραφικής των Γιώργου Πολίτη, Aimee Birnbaum και Rosa Sepple, φιλοξενείται στο ισόγειο του Βυζαντινού Μουσείου της Βέροιας, και είναι ενταγμένη σε γενικότερους στόχους του Μουσείου, γύρω από την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα παγκόσμιας κοινωνικής δικαιοσύνης.

Τα έργα που είχαμε την ευκαιρία, όσοι ήμασταν χθες στο Βυζαντινό Μουσείο, στο Υπόγειο της Μνήμης, να τα δούμε και να τα φωτογραφίσουμε, καθώς η έκθεση ήταν έτοιμη ήδη από χθες για τα αποψινά της εγκαίνια, είναι δυνατά.

Φιγούρες ανθρώπινες με τις χαρακιές της απόγνωσης στα πρόσωπά τους, μορφές που ζητούν δικαιοσύνη από έναν κόσμο απάνθρωπο, συμπορεύονται με εικόνες ενός κόσμου ονειρικού, μιας «Γης της Επαγγελίας», όπως όλοι οι ξεριζωμένοι την ονειρεύονται.

Όνειρο και πραγματικότητα. Κι εδώ, πέρα από την εικαστική δύναμη των δημιουργών της, σ’ αυτήν την αντίθεση βρίσκεται και  η δύναμη του μηνύματος της έκθεσης, να αποτυπώνει από τη μια τη σκληρή πραγματικότητα, αλλά και να καταγράφει  από την άλλη το ονειρικό τοπίο, που τους δίνει την αντοχή για να συνεχίσουν να ζουν και να αγωνίζονται.

Μια έκθεση που αξίζει να τη δει κανείς.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας