Κοινωνία Τοπικά

ΕΡΑ Ημαθίας: Χαιρετίζουμε την απόφαση του Υπουργείου για τη χορήγηση άδειας ανατροφής τέκνου στις μητέρες αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς

Οι Εκπαιδευτικοί της Ριζοσπαστικής Αριστεράς χαιρετίζουν την απόφαση του Υπουργείου, αναφορικά με τη χορήγηση άδειας ανατροφής τέκνου των αναπληρωτριών συναδελφισσών, μέτρο το οποίο κινείται προς την ορθή κατεύθυνση της αύξησης των εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτών και της σταδιακής εξίσωσής τους με αυτά των μονίμων. Συγκεκριμένα:

Με τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θεσπίζεται για πρώτη φορά η χορήγηση άδειας ανατροφής τέκνου στις μητέρες αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς.

Η διάταξη εντάσσεται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, άλλες διατάξεις για τις άδειες οδήγησης και λοιπές διατάξεις» και  προβλέπει: Χορήγηση άδειας ανατροφής τέκνου με αποδοχές, διάρκειας έως τριών (3) μηνών και δεκαπέντε (15) ημερών, αποκλειστικά μετά τη λήξη της άδειας λοχείας στις μητέρες αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς, στα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και στα μέλη του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού άδεια.

Παράλληλα, επιδιώκεται η αναλογική εφαρμογή των διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα (άρθρο 53 του ν. 3528/07), όσον αφορά στη δυνατότητα των αναπληρωτριών να επιλέγουν μεταξύ της άδειας ανατροφής τέκνου και του μειωμένου διδακτικού ωραρίου κατά δύο (2) ώρες την εβδομάδα, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 14 του άρθ.  30 του ν. 2083/92.

Η ρύθμιση αυτή είναι σύμφωνη με την συνταγματική επιταγή για την προστασία της οικογένειας, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας.

Η εφαρμογή του μέτρου έρχεται να προστεθεί σε σειρά δεσμεύσεων που έχουν υλοποιηθεί από το Υπουργείο και αφορούν τη βελτίωση των όρων εργασίας των  αναπληρωτών  (η αναγνώριση ολόκληρης της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών μετά το 2010, η κατάργηση της ποινής του διετούς αποκλεισμού τους από τους πίνακες, η πλήρης μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας και των ακαδημαϊκών προσόντων, η επέκταση των αδειών για συμμετοχή σε εξετάσεις, επιμορφωτικές δράσεις και σεμινάρια, η επέκταση της αναρρωτικής άδειας σε ένα μήνα, οι εκπτώσεις σε εισιτήρια πλοίων για τις μετακινήσεις τους, η εξασφάλιση σίτισης, η νομοθετική πρόβλεψη για στέγαση από τους δήμους, οι ηλεκτρονικές αιτήσεις πρόσληψης κ.ά.).

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας συλλογικά, ενωτικά, αγωνιστικά,  για πλήρη εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτών, κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Π.Ε ΗΜΑΘΙΑΣ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας