Αγροτικά Ρεπορτάζ

Συμβολική κατάληψη από αγρότες στην Ημαθία της Εθνικής Οδού, στον Κόμβο της Κουλούρας

Συμβολική κατάληψη του ενός ρεύματος της Εθνικής Οδού στο ύψος της Κουλούρας έκαναν σήμερα το πρωί οι αγρότες του Μπλόκου, το οποίο έχει στηθεί εκεί εδώ και δέκα μέρες περίπου.

Ύστερα από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας έγινε συνάντηση αγροτών στο Μπλόκο, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των Μπλόκων της Νάουσας και του Μπλόκου Γυψωχορίου Πέλλας.

Στη σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρομεσαίοι αγρότες, και ιδιαίτερα οι ροδοκινοπαραγωγοί της περιοχής,  στο ρώσικο εμπάργκο, στις αποζημιώσεις που δεν δίνονται ή όταν δίνονται είναι ελάχιστες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «σήμερα υπάρχουν πολλοί αγρότες που δεν έχουν χρήματα να βάλουν πετρέλαιο στα τρακτέρ τους για να τα φέρουν μέχρι το Μπλόκο», τονίζοντας επίσης ότι το σημερινό κάλεσμα εντάσσεται στην απόφαση σύσκεψης  της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στην οποία συμμετέχει ο Αγροτικός Σύλλογος Βέροιας  και το Μπλόκο της Κουλούρας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, Κώστας Καλαιτζίδης που πήρε στη συνέχεια το λόγο τόνισε ότι συμπαρίσταται στους αγρότες ανακοινώνοντας ότι σχετικό ψήφισμα συμπαράστασης θα βγάλει και η Περιφέρεια της Κ. Μακεδονίας, ότι στην αγροτική παραγωγή, που χαρακτήρισε βαριά βιομηχανία, στηρίζονται και οι υπόλοιποι κλάδοι. Όσο για τα χρήματα από τις αποζημιώσεις είπε χαρακτηριστικά: «γνωρίζετε πού πάνε τα χρήματα δεν θα σας πω εγώ».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, Δημήτρης Τσιουλάκος ο οποίας αναφέρθηκε στην απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής  των Μπλόκων για κλιμάκωση του αγώνα των αγροτών με συνεχείς προγραμματισμένες  καταλήψεις των εθνικών οδών, που είναι το μόνο όπλο διεκδίκησης που έχουν αυτή τη στιγμή οι αγρότες είπε χαρακτηριστικά: «Και αύριο παραγωγή θα υπάρχει, μόνο που τα χωράφια θα έχουν περάσει σ’ άλλα χέρια και οι αγρότες θα έχουν ξεκληριστεί», τονίζοντας την ανάγκη της ενίσχυσης και έντασης των κινητοποιήσεων.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι αγρότες κατέλαβαν συμβολικά για είκοσι περίπου λεπτά  το ένα ρεύμα της Εθνικής Οδού διακόπτοντας έτσι την κυκλοφορία.

Ενώ η κατάληψη ήταν σε εξέλιξη ,το λόγο πήρε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη ΛΑΣ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ο οποίος είχε φτάσει πριν από λίγο στο Μπλόκο.

Είπε ό,τι κέρδισαν, αυτά τα ελάχιστα οι αγρότες, τα κέρδισαν με τον αγώνα τους και τα Μπλόκα, που είναι το μόνο όπλο αυτή τη στιγμή.

Μίλησε για τις διώξεις των αγροτών και τα αγροτοδικεία που στήνει η κυβέρνηση καθώς και για τις πρωτοφανείς διώξεις σε αγροτικά στελέχη  με την ανακοίνωση των κινητοποιήσεων και πριν ακόμα ξεκινήσουν αυτές.

Για την πολιτική της ΕΕ που στόχο έχει το ξεκλήρισμα αγροτιάς με τις μεγάλες καλλιέργειες που σχεδιάζει, που δεν θα ανήκουν βέβαια σε κάποιους συνεταιρισμούς αλλά σε λίγους σύγχρονους τσιφλικάδες, είπε στη συνέχεια χαρακτηριστικά: «Μην ακούτε τι σας λένε εδώ. Στο Ευρωκοινοβούλιο άλλα ψηφίζουν» εκφράζοντας ταυτόχρονα την αμέριστη  συμπαράσταση του ΚΚΕ στους δίκαιους αγώνες των μικρομεσαίων αγροτών.

Η κατάληψη στην οποία ήταν διακριτικά παρών και ο  Αστυνομικός Διοικητής Ημαθίας Χρήστος Σιμούλης   έληξε χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα, ούτε και από τους οδηγούς των αυτοκινήτων που με υπομονή περίμεναν να λήξει για να ανοίξει ο δρόμος.

Εκτός από τους εκπροσώπους των αγροτών στη συγκέντρωση ήταν παρόντες ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας Δημήτρης Ταχματζίδης, αντιπροσωπεία   του Εργατικού Κέντρου Νάουσας,  εκπρόσωποι της Τ.Ε. Ημαθίας του ΚΚΕ,  η υποψήφια Δήμαρχος Βέροιας Γεωργία Μπατσαρά, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αλεξάνδρειας με τη ΛΑΣ, Ηλίας Ιακωβίδης, η Προεδρος  των Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας Βασιλική Αθανασιάδου και άλλοι.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας