Βέροια

Το Βλαχογιάννειο Μουσείο θέμα μακράς συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο

 

Για πολλή ώρα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο της Βέροιας το Βλαχογιάννειο Μουσείο και η επαναλειτουργία του, μετά από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης είπε πως επισκέφτηκε το Βλαχογιάννειο με εκπροσώπους των Αρχών και βουλευτές, μετά από πρόταση της Μητρόπολης.

«Δεν είδαμε  τίποτα από τα προηγούμενα εκθέματα που δίχαζαν, εκτός από κάποιες εφημερίδες που μιλούσαν για το τέλος του Εμφυλίου. Επισημάναμε πως δεν θα έπρεπε να υπάρχει μονόπλευρη άποψη.

Πρόταση του κ. Σοφιανίδη είναι να προτείνουμε στη Μητρόπολη τη σύσταση μιας τριμελούς επιτροπής που θα αποτελείται από μέλη της εκκλησίας, του εκπαιδευτικού κόσμου και του Δήμου, τα οποία και θα εποπτεύουν την έκθεση του Μουσείου» κατέληξε.

Ο Γιώργος Μελιόπουλος, πέρα από την εισήγησή του στο ΔΣ, η οποία έφερε το θέμα για συζήτηση, πρόσθεσε πως και μετά την επαναλειτουργία του το Βλαχογιάννειο περιέχει κάποιες εφημερίδες και στολές που τρέφουν τη μισαλλοδοξία, αλλά και την επιφύλαξή του για το ότι τα εκθέματα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή


Την άποψή του πως ένα μουσείο πρέπει να καταγράφει όλες τις απόψεις εξέφρασε ο Γιάννης Παπαγιάννης, ενώ ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πέτρος Τσαπαρόπουλος διατύπωσε από τη μια το θαυμασμό του για τα εκθέματα κι από την άλλη την επιφύλαξή του για την ξενάγηση από τον ιδιοκτήτη της συλλογής, ο οποίος δεν μπορεί να κρύψει τις ακροδεξιές του απόψεις.

Τη διαφωνία του με τη σύνδεση του 2ου ορόφου με τη Νεότερη Ιστορία διατύπωσε ο Νίκος Μπέκης, προτείνοντας να του δοθεί άλλο περιεχόμενο, όπως Μουσείο Φυσικών Επιστημών.

Τη διαφωνία του με τον τρόπο που γίνεται πιθανόν η ξενάγηση μετά την επαναλειτουργία του Μουσείου και όχι με το περιεχόμενο, διατύπωσε ο Αντώνης Μαρκούλης, επιμένοντας πως πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο ξεναγό και να υπηρετεί το πνεύμα ομόνοιας.

Για ιστορικό πλούτο του Μουσείου μίλησε ο Γιώργος Σοφιανίδης επιμένοντας πως το Μουσείο πρέπει να μείνει ανοιχτό με την εποπτεία όμως της τριμελούς επιτροπής.

Ανάμεσα στις πολλές γνώμες των δημοτικών συμβούλων που τοποθετήθηκαν ακούστηκε και η διαμαρτυρία της Ευγενίας Καβαλάρη, Προέδρου του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας, η οποία κατέθεσε πως στοχοποιήθηκε με κείμενο και η ίδια και ο σύζυγός της ως υποκινητές κατά της λειτουργίας του Μουσείου, ζητώντας από το ΔΣ να δει τι συνέβη με το περιεχόμενο του Μουσείου αλλά και με το θέμα της στοχοποίησης.

Ο Μπάμπης Χατζηθεοδωρίδης, πολίτης που ήταν παρών στη συνεδρίαση και  που επισκέφτηκε το Μουσείο μετά την επαναλειτουργία του, μίλησε για το καθαρό από  την άποψη περιεχομένου Μουσείο σήμερα, αλλά  και για την κίνηση από μέρους εκείνου που τον ξενάγησε να του δείξει φωτογραφίες σφαγιασθέντων από τους «ΕΑΜοβούλγαρους», όπως τους ονόμασε, που έβγαλε από συρτάρι μετά την ξενάγηση.

Μετά τη συζήτηση το Σώμα προχώρησε σε ψηφοφορία της πρότασης προς την Μητρόπολη για σύσταση τριμελούς επιτροπής. Η πρόταση ψηφίστηκε με 8 λευκά και 1 κατά.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

 

banner-article

Ροη ειδήσεων