Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ανδρέα Μαρολαχάκη «Ιστορίες από το Κακοσούλι». Κιβωτός μνήμης, πηγή γνώσης μιας εποχής
Παρουσιάστηκε στον ιδιαίτερο χώρο του Συλλόγου Βλάχων της Βέροιας το πρώτο βιβλίο του Ανδρέα Μαρολαχάκη «Ιστορίες από το Κακοσούλι», ένα βιβλίο μνήμης, που ζωντανεύει τη γειτονιά και το χαμένο παράδεισο των παιδικών χρόνων.
Ο συντονιστής της εκδήλωσης και επιμελητής των εκδόσεων Bookstars, Παντελής Γουλάρας, είναι εκείνος που ανακάλυψε το κείμενο του Μαρολαχάκη, τον οποίο γνώριζε από την παιδική του ηλικία και που το οδήγησε στην έκδοση, πιστεύοντας πως η καταγραφή της μνήμης μιας εποχής της πόλης μας, αποτελεί και χρέος και τιμή γι’ αυτήν.
Το βιβλίο παρουσίασαν ο Γιάννης Καμπούρης, Διευθυντής της ΚΕΠΑ, ο Κυριάκος Μιχαηλίδης, λογιστής, που έζησαν τον συγγραφέα στα παιδικά τους χρόνια ενώνοντάς τους μαζί του τα κοινά βιώματα της εποχής και ο ποιητής Ηλίας Τσέχος.
«Ο Ανδρέας Μαρολαχάκης κατάφερε κάτι μοναδικό, να μας πάει στην αρχή της ζωής, στις εμπειρίες των παιδικών μας χρόνων» είπε ξεκινώντας ο Γιάννης Καμπούρης.
Θεωρώντας ότι τα χρόνια εκείνα διακρίνονταν πάνω απ’ όλα για την αλήθεια τους, μίλησε για τον κοινό τρόπο ζωής στη γειτονιά, για την αγάπη της εξερεύνησης, για την ανυπακοή που κατέληγε μοιραία στο ξύλο από τους γονείς, για τα ομαδικά παιχνίδια που κατέληγαν σε νικητές και ηττημένους, για το χαμένο παράδεισο των παιδικών χρόνων…
«Η γειτονιά τότε ήταν το κάστρο μας και οι γείτονες άνοιγαν σε μας τα παιδιά διάπλατες τις πόρτες τους… Το βιβλίο είναι κιβωτός μνήμης, πηγή γνώσης μιας ολόκληρης εποχής…» ολοκλήρωσε ο Γιάννης Καμπούρης.
Ο Κυριάκος Μιχαηλίδης για τον φίλο και συμμαθητή του Μαρολαχάκη είπε επιγραμματικά: «Ατίθασος, σκανταλιάρης, γκαφατζής, φιλότιμος, πληθωρικός, μα πάνω απ’ όλα καλό παιδί! Οι 20 ιστορίες του βιβλίου του αποτελούν παρωνυχίδα των όσων έχει κάνει κι έχει περάσει. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς…» είπε ο Μιχαηλίδης αναφέροντας κάποια συγκεκριμένα περιστατικά.
Ο Ηλίας Τσέχος δεν μπορούσε παρά να μεταφέρει τη νοσταλγία και το άρωμα της εποχής που αναδίδει το βιβλίο, με τη δική του ποιητική γλώσσα.
Το βιβλίο ανοίγει ένα παιδικό μουσείο – Γλυκό σπιτίσιο με αχλωρίοτο νερό – Κοντά παντελονάκια σε δράση – Τιμωρίες στην ψυχή, όχι στο σώμα – Τρέλα για συντροφικότητα….
«Είκοσι ιστορήματα σε 190 σελίδες, που θα μπορούσαμε ίσως να το πούμε και μυθιστόρημα. Τυχεροί οι Βεροιείς που θ’ ανακαλύψουν το βιβλίο, αναγνωρίζοντας την απαρχή του εαυτού τους, ήδη λησμονημένη. Οι ήρωες δίνονται με τα μικρά τους ονόματα κι ο συγγραφέας τους παιδί και άντρας μαζί, ένας συγγραφέας μερακλής της γραφής» κατέληξε ο Ηλίας Τσέχος.
Ο συγγραφέας, ο Ανδρέας Μαρολαχάκης, αφού ευχαρίστησε το Σύλλογο Βλάχων Βέροιας για τη φιλοξενία, επέλεξε συνειδητά να αφηγηθεί προφορικά μια από τις περιπέτειες του βιβλίου του, αποδεικνύοντας έμπρακτα δυο από τους χαρακτηρισμούς που του αποδόθηκαν νωρίτερα, την παιδικότητα αλλά και την πληθωρικότητα που τον διακρίνει ακόμη και σήμερα.
«Δεν αισθάνομαι συγγραφέας. Όσα έγραψα τα έγραψα για να μη χαθούν. Δε φανταζόμουν πως θα γίνουν βιβλίο και φυσικά αυτό το οφείλω στον Παντελή. Τον ευχαριστώ» ολοκλήρωσε.
Ο συγγραφέας υπέγραψε τα βιβλία του και το κοινό, που γέμισε από νωρίς την αίθουσα, απόλαυσε τα κεράσματα, με κορυφαίες τις πίτες της κυρίας Μαρολαχάκη! Αυθεντική βραδιά, όπως οι ιστορίες του βιβλίου!
Φωτογραφίες: fartra.info