Κόσμος Υγεία

Αντιβιοτική… άγνοια: Η μικροβιακή αντοχή προκαλεί 33.000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη

Το 32% των Ευρωπαίων έλαβε αντιβιοτικά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ενώ το 2009 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 40%, αναφέρει έρευνα του Ευρωβαρόμετρου με θέμα τις γνώσεις των πολιτών σχετικά με τα αντιβιοτικά, καθώς και τις γενικότερες τάσεις, όσον αφορά τη χρήση τους.

Υπάρχει μια κατ’ αρχήν θετική εξέλιξη ωστόσο, πολλά απ’ αυτά τα αντιβιοτικά καταναλώθηκαν άσκοπα: το 20% των αντιβιοτικών ελήφθησαν για την αντιμετώπιση γρίπης ή κρυολογήματος και το 7% των συμμετεχόντων κατανάλωσε αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού. Το 66% των ατόμων που απάντησαν γνωρίζει ότι τα αντιβιοτικά δεν δρουν κατά του κρυολογήματος και το 43% έχει επίγνωση του γεγονότος ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά ενάντια στους ιούς. Πάνω από τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων θα ήθελαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αντιβιοτικά.

 «Πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες ώστε οι συμπολίτες μας να ευαισθητοποιηθούν και να ενημερωθούν περαιτέρω για τα αντιμικροβιακά», δήλωσε ο Επίτροπος  Βιτένις Αντριουκάιτις, επ’ ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά, τονίζοντας ότι «η μικροβιακή αντοχή προκαλεί 33.000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη και ο αριθμός αυτός θα πρέπει να αποτελέσει ένα μήνυμα αφύπνισης για όλους μας».

«Οι περισσότεροι από τους θανάτους αυτούς μπορούν να αποφευχθούν αν σταματήσει η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών και αν βελτιωθούν η διάγνωση και η πρόληψη των λοιμώξεων στα νοσοκομεία και τις κοινότητες», πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αντιμετώπισης της μικροβιακής αντοχής όσον αφορά την υγεία των ζώων και το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Σε λίγες μέρες, είπε, «το Συμβούλιο θα δώσει το πράσινο φως για μια νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τα κτηνιατρικά φάρμακα και τις φαρμακούχες ζωοτροφές, εξέλιξη που αποτελεί σημαντικό επίτευγμα στον τομέα αυτό.»

 Από το 2022 και έπειτα δεν θα επιτρέπεται πλέον στην ΕΕ να χρησιμοποιούνται αντιμικροβιακά για την ενίσχυση της ανάπτυξης των ζώων, ούτε να χορηγούνται για προληπτικούς σκοπούς αντιμικροβιακά μέσω φαρμακούχων ζωοτροφών ή σε ομάδες ζώων.
Θα υπάρχουν επίσης περιορισμοί ως προς τη μεταφυλακτική χρήση των αντιμικροβιακών και θα θεσπιστεί η δυνατότητα να διαφυλάσσονται ορισμένα αντιμικροβιακά αποκλειστικά για ανθρώπινη χρήση.

Δεδομένου ότι η μικροβιακή αντίσταση συνιστά σημαντική πρόκληση τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, η διεθνής συνεργασία είναι ύψιστης σημασίας, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ΕΕ εξακολουθεί να στηρίζει τη συνεργασία και να ενισχύει την παροχή καθοδήγησης σχετικά με τη μικροβιακή αντοχή στους σχετικούς διεθνείς οργανισμούς όπως η ΠΟΥ, ο OIE και ο FAO και να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στις εργασίες της ομάδας G20.

Σημειώνεται ότι η μικροβιακή αντοχή είναι η αντίσταση ενός μικροοργανισμού σε αντιμικροβιακό φάρμακο στο οποίο αρχικώς ήταν ευαίσθητος. Η μικροβιακή αντοχή εμφανίζεται με φυσικό τρόπο, αλλά το φαινόμενο εντείνεται σε τεράστιο βαθμό εξαιτίας της υπερβολικής και ακατάλληλης χρήσης των αντιμικροβιακών φαρμάκων και των ελλιπών πρακτικών ελέγχου των λοιμώξεων και υγιεινής στον άνθρωπο και τα ζώα.

Σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και της συνεργατικής ομάδας για τη μικροβιακή αντοχή (AMR Collaborative Group), η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet», εκτιμάται ότι το 2015 προκλήθηκαν 33.000 θάνατοι στην Ευρώπη από λοιμώξεις οι οποίες οφείλονταν σε βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ