Κόσμος

Η φωτογραφία της χρονιάς! Ο σύγχρονος Δαβίδ με τη σφεντόνα

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες μέρες η εικόνα ενός νεαρού Παλαιστίνιου διαδηλωτή χωρίς μπλούζα που κρατά μια παλαιστινιακή σημαία στο ένα χέρι και μια σφεντόνα στο άλλο.

Η φωτογραφία έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση, καθώς θυμίζει τον κλασικό πίνακα του περίφημου γάλλου ζωγράφου Ντελακρουά. Πρόκειται για τον πασίγνωστο πίνακα «Η Ελευθερία οδηγεί το λαό», που απεικονίζει την Ιουλιανή επανάσταση του 1830 στη Γαλλία, μέσω της οποίας ανατράπηκε ο βασιλιάς.

 Φωτογράφος ο Μουσταφά Χασούνα του τουρκικού πρακτορείου Αναντολού, που συνέλαβε την εικόνα του 20χρονου Αέντ Αμπού Άμρο να ξεπροβάλλει ανάμεσα στο πλήθος των διαδηλωτών κατά του ισραηλινού αποκλεισμού στην περιοχή Μπέιτ Λαχίγια στη Βόρεια Γάζα. Ο νεαρός έρχεται σε αντίθεση με τους υπόλοιπους διαδηλωτές και τους ρεπόρτερ με τα προστατευτικά τζάκετ πίσω του, ενώ γύρω – γύρω κυριαρχούν καπνοί από καμένα λάστιχα.«Δεν περίμενα η φωτογραφία να γίνει viral. Πηγαίνω σε διαδηλώσεις σε εβδομαδιαία βάση, κάποιες φορές και περισσότερο. Δεν ήξερα καν πως υπάρχει φωτογράφος κοντά μου. Δεν διαδηλώνω για να με βγάλουν φωτογραφίες, αλλά αυτό με ενθάρρυνε να συνεχίσω να διαδηλώνω. Η σημαία είναι η ίδια που πάντα κρατάω σε όλες τις διαμαρτυρίες που έχω πάει. Οι φίλοι μου με κοροϊδεύουν, λέγοντας πως είναι πιο απλό να πετάω πέτρες χωρίς να κρατώ σημαία στο άλλο χέρι, αλλά εγώ το έχω συνηθίσει», ανέφερε ο Άμρο στο Al Jazeera.
 
 Μάλιστα πρόσθεσε ότι αν σκοτωθεί θέλει να τυλιχτεί σε αυτή την ίδια σημαία. «Απαιτούμε το δικαίωμά μας να επιστρέψουμε (σ.σ. στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη), και διαδηλώνουμε για την αξιοπρέπειά μας, και για την αξιοπρέπεια των μελλοντικών γενεών».

Παράλληλα, η φωτογραφία έχει ήδη αποσπάσει σχόλια όπως «Ο Δαβίδ πολεμά τον Γολιάθ ζωντανά».

tvx

banner-article

Ροη ειδήσεων