Κοινωνία

Ρύθμιση “ανάσα” για οφειλέτες επαγγελματίες και αγρότες

Τον επανυπολογισμό των οφειλών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών προς τα Ταμεία, με βάση το νέο σύστημα και τις ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπονται στο νόμο Κατρούγκαλου προωθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ”Καθημερινής’‘, τα κλιμάκια των θεσμών εμφανίζονται θετικά σε αυτή την προοπτική που θα οδηγήσει σε μείωση των οφειλών.

Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας προβλέπει ότι οι οφειλόμενες εισφορές θα υπολογιστούν στο 20% του πραγματικού φορολογητέου εισοδήματος.

Στη δέσμη μέτρων που συζητήθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής προβλέπεται επίσης η ρύθμιση των 120 δόσεων για όλους, η παράταση του εξωδικαστικού μηχανισμού, η αύξηση του ακατάσχετου ορίου οφειλών για αγρότες στις 10.000 ευρώ και η επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Θα πρέπει να τονιστεί εντούτοις πως σε κάθε περίσταση ο υπολογισμός αφορά τις εισφορές όπως ορίζονται στον νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή στο 20% του εισοδήματος και όχι τις νέες μειωμένες εισφορές του 13,3% που αναμένεται να ισχύσουν για κύρια ασφάλιση σε μεσαία και υψηλά εισοδήματα από το νέο έτος.

Μάλιστα οι οφειλέτες θα πρέπει να εγκαταλείπουν τις ρυθμίσεις που ήδη έχουν ενταχθεί καθώς μια τέτοια συμπεριφορά θα τους βγάλει εκτός οποιασδήποτε μελλοντικής ευνοϊκότερης διάταξης.

topontiki

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας