Αγροτικά

Η συγκομιδή επιτραπέζιων σταφυλιών στους αμπελώνες του Ολύμπου στην Πιερία

Δημήτρης Ρουκάς

Με τις πιο αυστηρές γεωργικές πρακτικές, γίνεται η συγκομιδή των επιτραπέζιων σταφυλιών ποικιλίας «Crimson», στους αμπελώνες του Ολύμπου στην Πιερία.

Ακόμη και κατά την διάρκεια της συγκομιδής των επιτραπέζιων σταφυλιών ποικιλίας «Crimson» στους αμπελώνες του Ολύμπου στην Πιερία, οι καλλιεργητές της, απολυμαίνουν τα εργαλεία κοπής (ψαλιδάκια). Με την απολύμανση των εργαλείων κοπής για τα σταφύλια, βοηθούν στην πρόληψη της εξάπλωσης φυτικών παρασίτων και ασθενειών από φυτό σε φυτό ή ακόμη και από ένα μέρος του φυτού στο άλλο (από τσαμπί σε τσαμπί). Η απολύμανση των εργαλείων κοπής γίνεται με απλό τρόπο με την χρήση μετουσιωμένη αιθυλική αλκοόλη (μπλε φωτιστικό οινόπνευμα) 70%. Έτσι σε κάθε χωράφι στο οποίο ξεκινά η συγκομιδή αλλά και κατά την διάρκεια αυτής κάθε φορά πριν το πέρασμα στο επόμενο πρέμνο τα ψαλιδάκια απολυμαίνονται.

Με αυτόν τον απλό τρόπο πετυχαίνουν την καλύτερη διατήρηση της ποιότητας των σταφυλιών τους, την επιμήκυνση του χρόνου συντήρησης τους, μέχρι να φτάσουν στην κατανάλωση, αλλά και να προφυλάξουν το αμπέλι τους από την εξάπλωση ασθενειών από τα εργαλεία κοπής,

Τα σταφύλια της ποικιλίας «Crimson» είναι ένα ακόμη ποιοτικό, δυνατό εξαγωγικό αγροτικό προϊόν της Πιερίας, για αυτό το λόγο και οι καλλιεργητές της τηρούν απαρέγκλιτα του κανόνες της ορθής γεωργικής πρακτικής.

Δημήτρης Ρουκάς M.Sc. Τεχν. Γεωπόνος

Επιστημονικός Συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας