Απόψεις Παιδεία

“Το «Erasmus», ο J. Dewey και η μεταμόρφωση ενός σχολείου” γράφει ο Διονύσης Διαμαντόπουλος

Όταν ένα μικρό δημοτικό σχολείο σε μια αγροτική περιοχή, όπου ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών προέρχεται από συγκεκριμένη ευάλωτη κοινωνική ομάδα καταφέρνει να υλοποιεί Ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα υψηλών απαιτήσεων και να αποσπά τα συγχαρητήρια όλων, τότε μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι με την Εκπαίδευση μπορούμε να αλλάξουμε πολλά! Και όχι μόνο την εικόνα του σχολείου. Αλλά να αλλάξουμε κυρίως τον τρόπο της σχολικής εργασίας και τις σχέσεις μεταξύ των μαθητών καλλιεργώντας τη συνεργατικότητα και τη δημιουργική κοινωνική ένταξη.

Αυτά κατάφερε το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας Ημαθίας μέσα από το Erasmus+ υλοποιώντας εφέτος το Πρόγραμμα με τίτλο “Money matters”. Εκπαιδευτικοί από την Ισπανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία, αφού βίωσαν την ελληνική φιλοξενία από τους φιλότιμους κατοίκους του χωριού, θαύμασαν την πλούσια και ιδιαίτερα καλαίσθητη έκθεση νομισμάτων από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, με έμφαση στα μακεδονικά νομίσματα, που δημιούργησαν οι μικροί μαθητές με την καθοδήγηση των δασκάλων τους και του διευθυντή του Σχολείου. Την έκθεση εγκαινίασε ο Δήμαρχος Βέροιας στη νέα αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Σχολείου, ενώ τα εκθέματα σύντομα θα μεταφερθούν στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Βέροιας για να έχουν την ευκαιρία να τα επισκεφθούν και τα σχολεία της πόλης.

Μέσα από το συγκεκριμένο Πρόγραμμα, αλλά και τις άλλες διακρίσεις που αποσπά κάθε χρόνο σχεδόν το Δημοτικό Σχολείο της Κουλούρας σε διάφορους διαγωνισμούς, αποδεικνύει πως όταν συνυπάρξουν αρμονικά εργατικοί δάσκαλοι, εμπνευσμένοι διευθυντές και πρόθυμοι γονείς, τότε τα παιδιά μεγαλουργούν και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους άλλους ευρωπαίους συμμαθητές τους.

Σχολεία σαν αυτό της Κουλούρας ανατρέπουν τα κοινωνικά δεδομένα και τις στερεοτυπικές κοινωνικές αντιλήψεις, κάνοντας πράξη τη θέση του John Dewey για ένα σχολείο – τόπο συνεργασίας, επικοινωνίας και ενεργής συμμετοχής.
Συγχαρητήρια στον Διευθυντή, στους δασκάλους, στους μαθητές και τους γονείς του Δημοτικού της Κουλούρας!

Σημείωση: Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που εγκαινίασε ο Δήμαρχος δεν είναι παρά μια λυόμενη αίθουσα που όμως ο διευθυντής με τα πολύχρωμα πινέλα του τη μετέτρεψε σε κόσμημα!

Διονύσης Διαμαντόπουλος

Σημείωση Φαρέτρας: Ο Διονύσης Διαμαντόπουλος είναι Δ/ντής Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Ημαθίας.

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ