Tο περίφημο «σουηδικό μοντέλο» σε νέες «ομορφιές»: Στην σκανδιναβική χώρα διαφημίζεται νόμιμα και ανενόχλητα η «δυνατότητα» εκπόρνευσης φοιτητών και φοιτητριών, που δεν έχουν να πληρώσουν τις σπουδές τους. Πρόκειται για διαφημιστική καμπάνια μιας ιστοσελίδας «γνωριμιών», που «καλεί» φοιτητές να βγουν ραντεβού με έναν «Sugar Daddy», αν δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν φοιτητικό δάνειο για τις σπουδές τους.
Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Πυλαίας Θεσσαλονίκης Πάνος Αλεπλιώτης, ο οποίος εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία, γράφει:
«Περί…αναπτυγμένου καπιταλισμού Σουηδίας. Την Δευτέρα ξεκινούν οι φοιτητές το χειμερινό εξάμηνο. Το…. αναπτυγμένο Σουηδικό σύστημα χορηγεί φοιτητικά δάνεια κάθε εξάμηνο αρκεί να περάσεις το 75% των μαθημάτων. Αν δεν τα έχεις περάσει και άρα δεν θα πάρεις δάνειο η μεταφερόμενη γιγαντοαφίσα έχει την λύση στο κέντρο της Στοκχόλμης! “Γεια σας φοιτητές! Μηδέν δάνειο; Βγες ραντεβού με έναν Sugar Daddy”. Έναν γέρο δηλαδή που θα σε πληρώνει έναντι των “υπηρεσιών” που θα του παρέχεις. Βάζει και την διεύθυνση της εταιρείας όπου θα απευθυνθείς, που πουλάει σεξ ! Αυτή την κοινωνία πρότυπο των ατομικών ελευθεριών μας προτείνουν».
Η εν λόγω νορβηγική εταιρεία, αυτοπροσδιορίζεται ως εξής: «ένα online δίκτυο Sugar Dating για ενήλικους και ενήλικες άνω των 18 ετών που αναζητούν μια αμοιβαία επωφελή σχέση. Κάθε επιτυχημένη σχέση μετράται από το πόσο επιτυχημένα καλύπτουν οι σύντροφοι ο ένας τις συναισθηματικές ανάγκες και τις επιθυμίες του άλλου. Μια ζωή την έχουμε!».
Και τι είναι οι sugar daddies σύμφωνα με τον ίδιο διαφημιζόμενο ιστότοπο; “Επιτυχημένοι άντρες και γυναίκες που ξέρουν τι θέλουν. Έχουν πάθος και απολαμβάνουν τις ωραίες παρουσίες στο πλευρό τους. Τα χρήματα δεν είναι πρόβλημα, οπότε είναι πάντα γενναιόδωροι με το Sugar Baby τους».
Από τα αρνητικά σχόλια που ακολούθησαν την ανάρτηση έγινε γνωστό πως ανάλογες «δυνατότητες» «προσφέρονται» και σε άλλες χώρες. Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο του Νευροχειρουργού, Διευθυντή στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας – Πειραιά Παναγιώτης Γ. Παπανικολάου, που αναφέρει πως ανάλογες «υπηρεσίες» λειτουργούν νόμιμα και σε ΗΠΑ-Βρετανία.
Ανάλογη καμπάνια είχε γίνει πέρυσι και στο Βέλγιο, ωστόσο η κυβέρνηση έλαβε μέτρα εναντίον της νορβηγικής εταιρείας η οποία αναγκάστηκε να περιοριστεί μόνο στη διαδικτυακή διαφήμισή της. Η Richmeetbeautiful πάντως αρνείται οποιαδήποτε σχέση της με προώθηση του πληρωμένου έρωτα και της μαστροπείας. Ο εκπρόσωπός της Sigurd Vedal, έλεγε πέρυσι απαντώντας στις βελγικές αρχές: «Δεν προωθούμε την πορνεία σε καμία περίπτωση. Η χρηματική συναλλαγή μπορεί να υπάρχει σε οποιαδήποτε σχέση και αποτελεί συμφωνία ανάμεσα στα δύο συμβαλλόμενα μέρη της. Εμείς δεν καθορίζουμε τη μορφή της σχέσης, λειτουργούμε μόνο ως σύνδεσμοι».