Βέροια Ρεπορτάζ

Ο Υπουργός Υγείας στη Βέροια: “Στοίχημά μας η στελέχωση του Νοσοκομείου της πόλης”

Δήμητρα Σμυρνή

Μετά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο της Νάουσας ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επισκέφτηκε το Νοσοκομείο της Βέροιας, όπου είχε την ευκαιρία ν’ ακούσει, μετά από έναν εκτεταμένο απολογισμό του Διοικητή του Νοσοκομείου Δ. Μαυρογιώργου, τη φωνή των εργαζομένων στο Νοσοκομείο, που εξέθεσαν τα προβλήματά τους.

Ο Υπουργός άκουσε με μεγάλη προσοχή όσους πήραν το λόγο και, με την εμπειρία του μάχιμου γιατρού στη Δημόσια Υγεία, φάνηκε από τις απαντήσεις του πως γνώριζε καλά το χώρο και τα προβλήματά του, ιδιαίτερα μετά την όξυνσή τους μέσα στην κρίση.

Γιατροί, εκπρόσωποι των κλινικών του Νοσοκομείου αλλά και εκπρόσωποι των άλλων εργαζομένων, πήραν απαντήσεις, που, όπως είπε ο Υπουργός, βασίζονται στη ρεαλιστική αντιμετώπιση μιας πολύ δύσκολης κατάστασης, η οποία όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί δυναμικά. «Οργανώνουμε τη γραμμή άμυνας της Δημόσιας Υγείας» είπε χαρακτηριστικά.

Μετά από μια δίωρη επικοινωνία με το ακροατήριό του, ο Υπουργός δήλωσε σύντομα στα ΜΜΕ τις διαπιστώσεις του από τις επισκέψεις του στα Νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας, θέτοντας στόχους αισιόδοξους αλλά όχι ανεδαφικούς. Συγκεκριμένα είπε:

«Τα δυο νοσοκομεία της Ημαθίας, έχουν τα προβλήματά τους αλλά επιτελούν σημαντικό έργο. Με διαβάθμιση υπάρχει μια σταδιακή βελτίωση της λειτουργίας τους. Είμαστε σε μια φάση επούλωσης πληγών, που υπήρχαν και επιδεινώθηκαν την περίοδο της κρίσης. Κάνουμε μια προσπάθεια να καλύψουμε τα πιο επείγοντα κενά σε ανθρώπινο δυναμικό, και σ’ ένα βαθμό το έχουμε πετύχει, και με μόνιμο και με επικουρικό προσωπικό και μέσω των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ, που ήταν μια πολύ σημαντική ενίσχυση οι 4000 άνθρωποι, που κάλυψαν ανάγκες σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό.

Προσπαθούμε στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας να προκηρύξουμε και μόνιμες θέσεις, για να καλύψουμε με ασφαλή τρόπο τις διαχρονικές ανάγκες και τα κενά του συστήματος, αλλά αυτό έχει περιορισμούς.

Ολοκληρώνεται αυτήν την περίοδο μια προκήρυξη, που αφορά το προσωπικό και είναι σε εξέλιξη οι κρίσεις που αφορούν τους γιατρούς.

Νομίζω ότι έχει υπάρξει αντίστοιχη πρόβλεψη και για τα δύο νοσοκομεία της περιοχής. Ο προϋπολογισμός τους έχει ενισχυθεί, όπως και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας.

Μ’ αυτόν τον τρόπο έχουμε αντιμετωπίσει τα προβλήματα του ομαλού εφοδιασμού νοσοκομείων με φάρμακα, με υλικά, έχουμε ενισχύσει την δυνατότητα να προσλαμβάνουν τους επικουρικούς γιατρούς. Έχουμε τριπλασιάσει τα τελευταία δύο χρόνια τα χρήματα και από 30-35 εκατομμύρια έχει ξεπεράσει τα 90 εκατομμύρια.»

Ειδικά για το Νοσοκομείο της Βέροιας ο Υπουργός δήλωσε:

“Με τις μόνιμες προσλήψεις γιατρών που θα γίνουν στοχευμένα, ένα κομμάτι αφορά τα ΤΕΠ (γιατροί για τα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία), στη Βέροια θα προσληφθούν πέντε γιατροί και τρεις στη Νάουσα.

Είναι μια πολύ κρίσιμη ενίσχυση, γιατί παίζει ζωτικό ρόλο στην πρώτη γραμμή άμυνας του συστήματος υγείας. Είναι ο χώρος, όπου υπάρχει πολλές φορές και ταλαιπωρία και πολύωρες αναμονές και δυσλειτουργίες και υπερκόπωση για το ανθρώπινο δυναμικό.

Θα προσπαθήσουμε λοιπόν με την παρουσία ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ να ενισχύσουμε την αυτόνομη συγκρότηση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών και θα το κάνουμε μαζί με την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας, μέσω των δυο μονάδων υγείας (ΤΟΜΥ), που είναι έτοιμες να τεθούν σε λειτουργία τους επόμενους μήνες εδώ στην πόλη της Βέροιας και την συνολική ανάπτυξη σε όλη τη χώρα και τη στήριξη βεβαίως και των κέντρων υγείας και με μόνιμο ιατρικό προσωπικό. Θα προκηρύξουμε για τα κέντρα υγείας της υπαίθρου και της πόλης περίπου 450 μόνιμες θέσεις γιατρών στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Συνδυαστικά λοιπόν ενισχύουμε όλο το φάσμα της φροντίδας από την πρωτοβάθμια, την αντιμετώπιση επειγόντων, την εντατική θεραπεία, όπου έχουμε προκηρύξει όλες τις κενές οργανικές θέσεις στις ΜΕΘ της χώρας και βεβαίως προσπαθούμε σε νοσοκομεία, όπως της Βέροιας, που έχουν τμήματα αναβαθμισμένης δευτεροβάθμιας περίθαλψης, και ουσιαστικά έχουν τριτοβάθμιο χαρακτήρα, να τα στηρίξουμε και να τα αναβαθμίσουμε. Στο σχεδιασμό που κάνουμε αυτήν την περίοδο συνολικά, προσπαθούμε να εντάξουμε ένα μέρος από τις προτεραιότητες, που μας έθεσαν εδώ οι συνάδελφοι.

Μας ενδιαφέρει να δώσουμε ένα σήμα ανάπτυξης και όχι απλώς επιβίωσης του δημοσίου συστήματος της υγείας. Είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια αναμόρφωσης και των οργανισμών των νοσοκομείων με επιπλέον οργανικές θέσεις και επιπλέον οργανικές κλίνες.

Με μια καλύτερη ιεράρχηση μπορούμε να προσδοκούμε μια καλύτερη λειτουργία στο νοσοκομείο Βέροιας, αξιοποιώντας φυσικά και την ολοκλήρωση της επέκτασης, έργο που χρονοτριβούσε για πάρα πολλά χρόνια.

Είμαστε στην τελική ευθεία και νομίζω ότι είναι απαίτηση της τοπικής κοινωνίας αλλά και βούληση όλων μας να ολοκληρωθεί στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Θα κοιτάξουμε να πιέσουμε και μέσω της κτηματικής υπηρεσίας, να πιέσουμε και τον ανάδοχο να ολοκληρώσει το έργο στον προβλεπόμενο χρόνο.

Βέβαια, το μεγάλο στοίχημα είναι πώς θα μπορέσουμε να στελεχωθεί με επάρκεια, για να μπορέσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην περιοχή.

Σήμερα είχαμε την ευκαιρία και ενός δημόσιου απολογισμού από την πλευρά της διοίκησης, ένας πλούσιος, ένας παραγωγικός απολογισμός, που δείχνει ότι η τοπική κοινωνία στηρίζεται και εμπιστεύεται το Νοσοκομείο, υπάρχει αυξανόμενη ροή περιστατικών, υπάρχει αυξανόμενη κάλυψη αναγκών και υπάρχουν τμήματα τα οποία βελτιώνονται συνεχώς. Η παραγωγικότητα και η ποιότητα της φροντίδας, αυτό είναι για μας μέλημα: Καθολική κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού χωρίς διακρίσεις, προτεραιότητα στην Δημόσια Υγεία, ηθικοποίηση του Συστήματος Υγείας και προώθηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, όπως είναι ο τομέας Πρωτοβάθμιας Υγείας».

Για το Νοσοκομείο της Νάουσας πρόσθεσε:

«Εκεί τα προβλήματα είναι περισσότερα. Έχουμε ένα αντικειμενικό πρόβλημα να καλύψουμε πλήρως τις προκηρυσσόμενες θέσεις μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ και επικουρικών γιατρών. Αυτό το πράγμα δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχουμε μπορέσει να το αντιμετωπίσουμε με επάρκεια.

Υπάρχουν κάποιες ιδέες, για παράδειγμα, να γίνει ταυτόχρονη προκήρυξη δυο οργανικών θέσεων που  να αφορά την παθολογική κλινική, εκεί που είναι το πιο ζωτικό σημείο. Η αλήθεια είναι ότι προκηρύχθηκαν κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, αλλά δυστυχώς απέβησαν άγονες οι κρίσεις. Υπάρχουν κι εκεί κενά που πρέπει να καλυφθούν.

Νομίζω είναι πολύ κρίσιμη παρέμβαση να υπάρξει αξονικός τομογράφος. Είναι ένα εξαιρετικά απαραίτητο πλέον διαγνωστικό εργαλείο, που οφείλει κάθε νοσοκομείο να το έχει για να μπορεί να παρέχει καλές υπηρεσίες. Υπάρχουν τμήματα αξιόπιστα, τα οποία παρέχουν πολύ καλή φροντίδα με ιστορικότητα, με διαδρομή όπως πχ. η ορθοπεδική κλινική.

Θα κάνουμε μια προσπάθεια ισόρροπης στήριξης και των δύο νοσοκομείων, αυτή είναι η βούληση της διοίκησης και αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα. Δεν θεωρούμε ότι η λύση στα προβλήματά είναι οι διοικητικού χαρακτήρα αλλαγές, οι αποσυνδέσεις, όπως καμιά φορά προβάλλεται από τοπικούς φορείς. Νομίζω ότι το κρίσιμο είναι να υπάρχει πολιτική βούληση”.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας