Βέροια Ρεπορτάζ

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας: “Διεκδικούμε όλα όσα με βία μας έχουν αφαιρέσει”

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βέροια, ύστερα από κάλεσμα του σωματείου τους,  στα πλαίσια των πανελλαδικών κινητοποιήσεων των συνταξιούχων, συγκέντρωση συνταξιούχων του ΙΚΑ ενάντια και στα νέα μέτρα που έφερε προς ψήφιση η Κυβέρνηση στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος,  ενόψει της 3ης αξιολόγησης.

Ομιλήτρια ήταν  η Πρόεδρος του Σωματείου, Βασιλική Αθανασιάδου, η οποία μεταξύ των άλλων είπε: Κλιμακώνουμε τον αγώνα και στηρίζουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του εργατικού κινήματος. Ο αγώνας μας είναι κοινός. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα της φτωχής αγροτιάς που ξεκληρίζεται.

Οι συντάξεις μας, τα δικαιώματά μας στην κοινωνική ασφάλιση δεν μας τα χάρισαν, ήταν αποτέλεσμα σκληρών και ανυποχώρητων αγώνων, δεν τα χρωστάμε σε κανένα και τα διεκδικούμε μέχρι τέλους.

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο με τα νέα προαπαιτούμενα οδηγεί σε ένα νέο γύρο επίθεσης στη ζωή της λαϊκής οικογένειας. Οι σχεδιασμοί για το χτύπημα της απεργίας, για το φίμωμα κάθε φωνής που αγανακτεί, αμφισβητεί και αγωνίζεται, επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο και την ΕΕ.

Αναφέρθηκε επίσης στην  ποινικοποίηση της δράσης ενάντια στους πλειστηριασμούς, η οποία και θεωρείται πλέον κακούργημα, όπως και στη συζήτηση που αναπτύσσεται τελευταία στο νομό μας για την καλλιέργεια της «φαρμακευτικής-ιατρικής» κάνναβης.

Κλείνοντας η ομιλήτρια τόνισε ότι η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της στρώνουν το δρόμο της νέας λεηλασίας και επιδιώκει να εξασφαλίσει τη  λαϊκή συναίνεση για τη συνέχιση  αυτής της πολιτικής, όμως έχουμε το δίκιο και  τη δύναμη να υψώσουμε το ανάστημά μας.

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Βέροιας.

Ολόκληρη η ομιλία της Προέδρου του Σωματείου Συνταξιούχων Βέροιας, Βασιλικής Αθανασιάδου, έχει ως εξής:

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή μας συγκέντρωση.

Είμαστε σήμερα εδώ γιατί υπερασπιζόμαστε τις συντάξεις μας, τα δικαιώματά μας που τα πληρώσαμε με το μόχθο της ζωή μας και δεν τα χρωστάμε σε κανένα δανειστή. Είμαστε στο δρόμο του αγώνα, γιατί πιστεύουμε ότι με τον πλούτο που παράγουμε μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας. Είμαστε και σήμερα στη μάχη γιατί πιστεύουμε πως μπορούμε να νικήσουμε, να ανατρέψουμε τις αντιλαϊκές – αντεργατικές πολιτικές, νικώντας το φόβο, την αδιαφορία, τη θανατηφόρα λογική που καλλιεργούν σκόπιμα οι δυνάμεις του συστήματος ότι δε μπορεί να γίνει τίποτα. Μπαίνουμε πιο μαζικά – μαχητικά στον αγώνα. Κλιμακώνουμε μετά το μεγάλο συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα το Δεκέμβρη. Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του εργατικού κινήματος. Ο αγώνας μας είναι κοινός. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα της φτωχής αγροτιάς που ξεκληρίζεται και ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις. Είμαστε και σήμερα στο δρόμο του αγώνα και διεκδικούμε ότι με βία μας έχουν αφαιρέσει. Οι συντάξεις μας, τα δικαιώματά μας στην κοινωνική ασφάλιση δεν μας τα χάρισαν, ήταν αποτέλεσμα σκληρών και ανυποχώρητων αγώνων, δεν τα χρωστάμε σε κανένα και τα διεκδικούμε μέχρι τέλους.

Απαιτούμε:

  • Άμεση καταβολή σε όλους τους συνταξιούχους των πληρωμένων δώρων μας
  • Άμεση καταβολή όλων των κύριων, επικουρικών συντάξεων, καθώς και το εφάπαξ και των μερισμάτων που χρονίζουν
  • Καταβολή των συντάξεων χηρείας με κατάργηση των διατάξεων του ν. 4387/16
  • Ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών μας ταμείων
  • Κατάργηση των παρακρατήσεων για την υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις
  • Κατάργηση όλων των αντισυνταξιουχικών νόμων και απόδοση σε ό, τι μας έχει αφαιρεθεί
  • Καταγγέλλουμε και εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις νέες θανατηφόρες περικοπές του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018

Είμαστε σήμερα εδώ και απαιτούμε να μπει τέλος στο σύνολο των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων των μνημονίων.

  • Να μην πέσει κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη
  • Να μην κοπεί ρεύμα, νερό τηλέφωνο στα λαϊκά νοικοκυριά
  • Να σταματήσει η συνεχιζόμενη φοροληστεία, να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και κάθε είδους χαράτσια

Στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα των παιδιών μας για επαναφορά του βασικού μισθού στα 751ευρώ, την επαναφορά των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, την πλήρη σταθερή εργασία, την κάλυψη των απωλειών, την ουσιαστική προστασία των ανέργων κλπ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση με τη διαδικασία του επείγοντος έφερε για συζήτηση στη Βουλή το νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και ψηφίζεται τη Δευτέρα 15 Γενάρη. Το νέο πακέτο μέτρων ανάμεσα στα άλλα χτυπάει στο δικαίωμα στην απεργία, επεκτείνει τους πλειστηριασμούς και έναντι εκείνων που διατηρούν χρέη προς το δημόσιο και τσεκουρώνει παραπέρα τα όποια εναπομείναντα κοινωνικά επιδόματα. Σήμερα και τη Δευτέρα δεκάδες ταξικά εργατικά συνδικάτα έχουν κηρύξει απεργίες και συλλαλητήρια με σύνθημα: «Κάτω τα χέρια από τη ζωή και δράση των συνδικάτων. Κάτω τα χέρια από την απεργία και τους εργατικούς, λαϊκούς αγώνες. Κάτω τα χέρια από τα σπίτια και το βιος του λαού».

Το επικαιροποιημένο μνημόνιο με τα νέα προαπαιτούμενα οδηγεί σε ένα νέο γύρο επίθεσης στη ζωή της λαϊκής οικογένειας, καθώς στη διάρκεια των επόμενων μηνών η κυβέρνηση  πρέπει να ολοκληρώσει ένα τεράστιο όγκο αντεργατικών μέτρων, προκειμένου να κηρύξει το δήθεν τέλος των μνημονίων. Μέτρα συμφωνημένα, αναγκαία για τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη τους. Μέτρα που προστίθενται σε όλους τους αντιλαϊκούς νόμους που τσάκισαν μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα.

Το τέλος των μνημονίων που περιγράφει η κυβέρνηση πατάει πάνω σε αμέτρητους, αντιλαϊκούς νόμους, που ήρθαν για να μείνουν, αλλά και στα διαρκή μέτρα που φέρνει κάθε τρίμηνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Όσο και αν ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι υπάρχει φως στο τούνελ για το λαό η πραγματικότητα τη διαψεύδει.

Οι σχεδιασμοί για το χτύπημα της απεργίας, για το φίμωμα κάθε φωνής που αγανακτεί, αμφισβητεί και αγωνίζεται, επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο και την ΕΕ. Και φυσικά τα μέτρα έντασης της  εκμετάλλευσης πάνε χέρι – χέρι με τα μέτρα καταστολής. Επιχειρούν να βάλουν με κάθε τρόπο στο γύψο τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες των λαϊκών στρωμάτων , να υψώσουνε εμπόδια και περιορισμούς στην άσκηση του απεργιακού δικαιώματος και στη συνδικαλιστική δράση, να βάλουν χέρι στη δράση των σωματείων.

Με την πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης  ποινικοποιείται η δράση όσων αντιστέκονται απέναντι στους πλειστηριασμούς, όσων διαμαρτύρονται, όσων προσπαθούν να εμποδίσουν αυτή την αδικία, καθώς ο αγώνας για την προστασία της πρώτης κατοικίας θεωρείται πλέον κακούργημα και αντιμετωπίζεται με αυτόφωρη διαδικασία όσων αγωνίζονται ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Η λαϊκή οικογένεια εκτός των τοκογλύφων τραπεζιτών και των φαντς που ετοιμάζονται μέσα από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς να αρπάξουν τα σπίτια θα έρχεται αντιμέτωπη και με το κράτος που βάζει στο στόχαστρο του τη λαϊκή στέγη για χρέη προς το δημόσιο. Είναι ένα ακόμα κυβερνητικό βήμα πίεσης και εκβιασμού του λαού που αδυνατεί να πληρώσει τη φοροληστεία που γίνεται με έμμεσους και άμεσους φόρους. Τα 104 δις ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών και η συνεχής άνοδός τους, δείχνουν την αδυναμία στην οποία έχει περιέλθει ο λαός που στα χρόνια της κρίσης είχε να αντιμετωπίσει την ανεργία, τη μείωση μισθών και συντάξεων, με ταυτόχρονη φοροεπιδρομή. Αυτά τα στοιχεία τα οποία φόρεσαν στο λαό τη θηλιά του χρέους είναι αποτέλεσμα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής, είναι στοιχεία τα οποία θα συνεχίζονται και στη φάση ανάπτυξης. Η εξασφάλιση ευκαιριών για μεγάλα κέρδη στους επενδυτές που υπόσχεται ο πρωθυπουργός, σημαίνει φοροληστεία για το λαό, φοροελαφρύνσεις για το κεφάλαιο.

Καλούμε τους συνταξιούχους, το λαό σε ένταση της πάλης για την προστασία της λαϊκής κατοικίας. Το σωματείο μας θα πάρει πρωτοβουλίες, θα οργανώσει την αντίσταση κόντρα στις επιδιώξεις της κυβέρνησης – κεφαλαίου.

Αν νομίζουν ότι θα περάσουν τα μέτρα ανεμπόδιστα είναι γελασμένοι. Καλούμε όλους τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους, τη φτωχή αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους, νέους και γυναίκες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Καλούμε κάθε τίμιο συνδικαλιστή να ενισχύσει τον αγώνα, τη δράση και τις πρωτοβουλίες. Να δώσουμε μαζί, ενιαία τη μάχη κόντρα στις νέες επιβαρύνσεις των λαϊκών οικογενειών, στις ιδιωτικοποιήσεις, στις νέες περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα, στις περικοπές στη υγεία – πρόνοια – κοινωνική ασφάλιση, στην πιο άγρια φορολογία. Να μην νομιμοποιήσουμε ούτε μία στιγμή στη συνείδησή μας όλους τους αντιλαϊκούς – αντεργατικούς νόμους. Κανένας να μην ξεγελαστεί, να πιστέψει ότι η επίθεση θα σταματήσει, ότι θα την ανακόψει κάποιος άλλος πέρα από εμάς. Μόνο η οργανωμένη πάλη και ο διεκδικητικός αγώνας των λαϊκών στρωμάτων μπορούν να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί η συζήτηση στο νομό μας για την αξιοποίηση της λεγόμενης ιατρικής ή φαρμακευτικής χρήσης της κάνναβης , αφού θεωρείται περιοχή στην οποία επιχειρήσεις που ασχολούνται με την καλλιέργεια της ιατρικής κάνναβης  έχουν ήδη βρει τα στρέμματα στην περιοχή Αλεξάνδρειας και Νάουσας, στα οποία θα ξεκινήσει η παραγωγή. Με όχημα τη φαρμακευτική τάχα χρήση της κάνναβης επιχειρείται η πλήρης αποποινικοποίηση της χρήσης και της διακίνησης των ναρκωτικών. Με ασαφή και ανυπόστατα πολλές φορές «επιστημονικά» δεδομένα προσπαθούν να αποκρύψουν το γεγονός ότι η όλη προσπάθεια στοχεύει σε μια ανάπτυξη που θα βασίζεται στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων ή των αγροτών, εκείνων που θα μετατραπούν σε εργάτες γης πολυεθνικών εταιρειών καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης.

Τάχα νοιάζονται για τη θεραπεία των ασθενών αυτοί που διέλυσαν τη δημόσια υγεία και την κοινωνική ασφάλιση, αυτοί που μετέτρεψαν τα φάρμακα σε πανάκριβα εμπορεύματα. Με το να ζητούν απελευθέρωση της παραγωγής και διάθεση της κάνναβης αυτό που κάνουν είναι να διαφημίζουν μία ουσία που προκαλεί εξάρτηση και κοινωνικό θάνατο. Τα οικονομικά και πολιτικά λόμπυ που τάσσονται υπέρ της ελεύθερης χρήσης ναρκωτικών συνδέονται άμεσα με πολυεθνικούς ομίλους, καθώς τα κέρδη τους είναι τεράστια είτε από την παράνομη είτε από τη νόμιμη αγορά.

Αυτό είναι το μέλλον που θέλουν για τα παιδιά και τα εγγόνια μας κυρίως. Ελεύθερη χρήση, ελεύθερη διακίνηση ναρκωτικών, κέρδος για τα μονοπώλια της φαρμακοβιομηχανίας. Θέλουν τα παιδιά μας, τη νέα γενιά παραδομένες στα ναρκωτικά, απαθείς και ανίκανες να αντιταχθούν και να παλέψουν για το δικαίωμα στη δουλειά, τη μόρφωση, τη ψυχαγωγία. Θέλουν την νεολαία στο περιθώριο, ακίνδυνη για το σύστημα, ανήμπορη να αντιδράσει στα αντιλαϊκά μέτρα.

Καλούμε όλους τους φορείς του νομού να αντιταχθούν σε αυτές τις μεθοδεύσεις, απαιτούμε να σταματήσει τώρα  η όποια διαδικασία παραχώρησης γης για την καλλιέργεια της λεγόμενης ιατρικής κάνναβης. Δεν διαχωρίσουμε τα ναρκωτικά σε σκληρά και μαλακά, λέμε όχι σε όλα τα ναρκωτικά.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Κυβέρνηση – ΣΕΒ – ΕΕ – ΔΝΤ στρώνουν το έδαφος της νέας λεηλασίας. Η σημερινή κυβέρνηση υλοποιεί τις υποσχέσεις της στους βιομήχανους τραπεζίτες και εφοπλιστές, υλοποιεί τους σχεδιασμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων. Καμία συναίνεση στη συνέχιση της σφαγής των δικαιωμάτων μας. κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια και τη μίζερη ζωή. Επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τη λαϊκή συναίνεση για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Έχουμε πείρα, πρόκειται για ξετσίπωτο ψέμα πως δε θα έρθουν νέα αντιλαϊκά μέτρα. Ο δρόμος του αγώνα μας καλεί να υψώσουμε για άλλη μια φορά το ανάστημά μας απέναντι στις διαχρονικά αντιλαϊκές πολιτικές που μας εξαθλιώνουν μέρα τη μέρα.

Εμείς έχουμε τη δύναμη, εμείς έχουμε το δίκιο, όλοι στον αγώνα.

banner-article

Ροη ειδήσεων