Αγροτικά

Γ. Ουρσουζίδης: Η θέση μου στην αρμόδια επιτροπή για “Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων”

«ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ  &  ΕΜΠΟΡΙΑ ΝΩΠΩΝ  ΚΑΙ  ΕΥΑΛΛΟΙΩΤΩΝ  ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ   ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ   ΚΑΙ   ΑΛΛΕΣ  ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

Η θέση μου στην αρμόδια επιτροπή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου:

Α) «Εξόφληση  τιμολόγιων εντός εξήντα (60) ημερών από την έκδοσή του»

Το υπ’ όψιν νομοσχέδιο αφορά στην ρύθμιση της αγοράς, αφορά στην διακίνηση των νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων.

Μέχρι σήμερα τι συνέβαινε; Ο παραγωγός ουσιαστικά χρηματοδοτούσε τους εμπόρους για δικές τους δραστηριότητες και ο ίδιος στερούνταν των χρημάτων τα οποία είχε απολύτως ανάγκη.

Θα φέρω ένα παράδειγμα, 87 αγρότες δεν έχουν πληρώσει τον ΕΛΓΑ του περασμένου έτους και αδυνατούν να εισπράξουν πολλαπλάσια ποσά από αποζημιώσεις, ακριβώς γιατί καθυστέρησαν να πληρωθούν από τους εμπόρους στους οποίους πούλησαν τα εμπορεύματα τους.

Ένα δεύτερο παράδειγμα, σήμερα, μετά από δύο μήνες – ίσως και παραπάνω – που παραδόθηκε το συμπύρηνο ροδάκινο, ακόμα δεν γνωρίζουν οι Έλληνες παραγωγοί, όχι ποτέ θα πληρωθούν, αλλά ούτε την τιμή, ποια θα είναι κατά κιλό η αμοιβή τους. Άρα, λοιπόν, εκ των πραγμάτων, αποδεικνύεται ότι αυτό το νομοσχέδιο το έχει ανάγκη η αγορά για να ρυθμίσει αδικίες. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Το ψηφίζω, έχοντας αυτοπεποίθηση μέσα μου, ότι είναι προς την βελτίωση των πραγμάτων, γιατί ισχύει εδώ και χρόνια  στην Γαλλία, ισχύει   στην Ισπανία, ισχύει και στην Ιταλία, και μάλιστα με προθεσμία πληρωμής μόνο για τριάντα (30) μέρες.

Οτιδήποτε διαφορετικό ακυρώνεται από το νόμο, δηλαδή μια ιδιωτική συμφωνία δεν μπορεί να υπερκεράσει τον νόμο – είναι άκυρη!

Β) «Ονομασία προέλευσης του γάλακτος και κρέατος»

Το δεύτερο ζήτημα αφορά στην ονομασία προέλευσης του γάλακτος. Επιτέλους οι παραγωγοί πρέπει να δικαιωθούν, διότι παράγονται γαλακτοκομικά προϊόντα, χωρίς να γνωρίζει ο καταναλωτής ποια είναι η χώρα προέλευσης, ούτε που έχει τυποποιηθεί. Εν πάση περιπτώσει, αφορά και στην δημόσια υγεία- γιατί είναι ουσιώδες ζήτημα και το έχουμε αναδείξει και στο παρελθόν – θα έπρεπε ήδη να έχει ρυθμιστεί.

Θα μπορούσε να πει κανείς πολλά ακόμα, όμως, επειδή ανήκω στην Κυβερνητική πλειοψηφία των Βουλευτών που στηρίζει την Κυβέρνηση, γινόμαστε πολλές φορές αντικείμενο  στοχοποίησης, σαν αυτή την αναφορά που έγινε για τον ΕΛΓΑ. Είναι γνωστό ότι ο ΕΛΓΑ αναγκάστηκε να δώσει αυτά τα χρήματα(1.800.000) – μάλλον του αφαιρέθηκαν από τα ταμεία του, μετά από δικαστική απόφαση η οποία εκδόθηκε στις 27/09/2017. Δηλαδή δεν πρόκειται για κάποια εκούσια ενέργεια, αλλά για μια δικαστική απόφαση και μάλιστα δεν κλήθηκαν καν οι άνθρωποι του ΕΛΓΑ να παραστούν στο εν λόγω δικαστήριο. (Φυσικά το θέμα θα έχει δικαστική συνέχεια από μέρος του ΕΛΓΑ)

Αναφερόμενος  στο ζήτημα των έγκαιρων πληρωμών, θέλω επίσης να πω, ότι εάν κάποιος δεν πληρωθεί στην ώρα του, τι θα του συμβεί; Θα δημιουργήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές, επί παραδείγματι   προς τον ΕΦΚΑ.

Παραλάβαμε ένα ασφαλιστικό, σε απολύτως άθλια κατάσταση από οικονομική άποψη, με διαλυμένα όλα τα Ταμεία. Σήμερα, παρά τις προβλέψεις, έχουμε πλεόνασμα 400 εκατ. € και στον Προϋπολογισμό που εισάγεται για το έτος  2018, προβλέπεται επιπλέον πλεόνασμα γύρω στα 680 εκατ. €. Συνολικά δηλαδή πάνω από 1.3 δις ευρώ από αυτό που προέβλεπαν αρχικά. Ενώ προβλέπονταν έλλειμμα 400 εκατ. €,   αυτή η ζημιά κατά κανόνα κοινωνικοποιούταν, ενώ τα κέρδη τα απολάμβαναν οι λίγοι.

Τώρα ήρθε η ώρα αυτή η κατάσταση να ανατραπεί, θέλω να πω, ότι  βοηθάμε την αγορά να λειτουργήσει, ώστε οι άνθρωποι να είναι σε θέση να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και συνολικά να ωφελείται όλη η κοινωνία.

Ευχαριστώ πολύ για την ανοχή σας. Τα υπόλοιπα στην Ολομέλεια.

Κύριε Υπουργέ ήθελα επίσης να σας απευθύνω ένα ερώτημα. Κάνατε κάποιες δηλώσεις σχετικά με την ζημία των ροδακινοπαραγωγών από τις έντονες βροχοπτώσεις του Ιουλίου. Δεν θέλω καμία δέσμευση, θέλω απλά να δηλώσετε εδώ, αν είναι σεβαστό το πόρισμα της Επιτροπής;

Ευχαριστώ πολύ.

 

Αθήνα 3/10/2017                                        Ουρσουζίδης Ν. Γιώργος

Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ

 

 

*  Για την καλύτερη κατανόηση του νομοσχεδίου παραθέτω μερικά από τα άρθρα του νομοσχεδίου:

Άρθρο 02 – Εμπορική συναλλαγή

             Έμπορος αγροτικών προϊόντων που πραγματοποιεί εμπορική συναλλαγή με παραγωγό που εκδίδει τιμολόγιο, οφείλει να εξοφλεί το τιμολόγιο εντός εξήντα (60) ημερών από την έκδοσή του. Κάθε αντίθετη με τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου συμφωνία μεταξύ των μερών, θεωρείται άκυρη.

Άρθρο 03 – Τρόπος πληρωμής οφειλόμενου ποσού

             Η εξόφληση του οφειλόμενου ποσού ολοκληρώνεται με την κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του παραγωγού της ισόποσης χρηματικής αξίας που αναγράφεται στο τιμολόγιο. Απαγορεύεται ρητά κάθε άλλος τρόπος εξόφλησης, όπως με καταβολή μετρητών ή με έκδοση επιταγών και την αναγραφή στο τιμολόγιο ότι εξοφλήθη.

Άρθρο 07 – Υποχρεωτική επισήμανση

             Η επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι υποχρεωτική και περιλαμβάνει τα κάτωθι:
α) «Χώρα άμελξης:   (όνομα της χώρας όπου έγινε η άμελξη του γάλακτος)».
β) «Χώρα επεξεργασίας: (όνομα της χώρας όπου έγινε η επεξεργασία του γάλακτος)».
γ) «Χώρα συσκευασίας: (όνομα της χώρας όπου έγινε η συσκευασία του προϊόντος)».

Άρθρο 11 – Υποχρεωτική επισήμανση στο κρέας

             Θεσπίζονται μέτρα σχετικά με την υποχρεωτική επισήμανση του κρέατος στο προσυσκευασμένο ή μη νωπό, διατηρημένο με απλή ψύξη και κατεψυγμένο κρέας χοιροειδών, αιγοπροβάτων και πουλερικών, καθώς και στον κιμά, στα σπλάχνα και στα λοιπά βρώσιμα μέρη του κρέατος. Στα παρασκευάσματα κρέατος και στα προϊόντα με βάση το κρέας εφαρμόζονται οι διατάξεις του παρόντος άρθρου και εφαρμόζονται σε όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εφεξής επιχειρήσεις:

α)  που κατέχουν ζώα που προορίζονται για σφαγή και προέρχονται από την επικράτεια ή άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. ή τρίτες χώρες,

β)   που ασχολούνται με τη σφαγή ζώων,

γ) που ασχολούνται με την εμπορία, τη διακίνηση, τον τεμαχισμό, τη μεταποίηση και την τυποποίηση κρέατος

δ)  που ασχολούνται με τη λιανική πώληση κρέατος, όπως τα κρεοπωλεία και τα καταστήματα λιανικής πώλησης που έχουν τμήμα κρεοπωλείου.

banner-article

Ροη ειδήσεων