Life Νάουσα

“Τρύγος 2017, στο Γιαννακοχώρι Ημαθίας. Κτήμα, Καζάνι “Πανάτας” από το 1957″ του Ηλία Τσέχου

Αμπέλου εύθυμος καρπός
Ο οίνος ρέω ποταμός
Αθώος και αμαρτωλός

Τυχεροί! Ο ιερός, στεφανωμένος, ακαταμάχητος, ευωδιαστά κρασάτος αιώνια, σε όλη την Ελλάδα και στο Γιαννακοχώρι Νάουσας, Τρύγος, εμπρός μας!!!

Από τις καλύτερες χρονιές ο φετινός τρυγητής καιρός, με καταφορτωμένα γερά, νικητήρια τσαμπιά να βαραίνουν τα χέρια, καθαρές πεντανόστιμες ρόγες, υψηλά γράδα φορτωμένες…Το εύκολο κόψιμο των τσαμπιών, το τέλειωμα των σειρών, τα γεμίσματα της κλούβας, τα φορτώματα της στα τρακτέρ και οι πορείες στα οινοποιεία για τα περαιτέρω…Όλα τούτα από την χαρισματική ποικιλία αμπέλου, Αχ! Ξ ι ν ό μ α υ ρ ο .

Βρεθήκαμε, γευτήκαμε, μαζέψαμε, ιδρώσαμε και απολαύσαμε τα 20 στρέμματα του ” Πανάτα” στο Παϊρ Γιαννακοχωρίου και Σαμπάνιτσα, των υιών Ματθαίου, Γεωργίου, Σπυρίδωνος και της μητρός Κυρά Ελένης Λογδανίδη , ενός θριαμβικού διημέρου, ατέλειωτης γιορτής, μέθεξης, παρέα Διονύσων, στα πόδια, στις αγκάλες, στις φροντίδες και τους οφθαλμούς του ποταμού Βερμίου!!!

Για την σύγχρονη ιστορία, ζουν και δρουν στο Γιαννακοχώρι 3 Καζάνια παραγωγής και σπουδής τσίπουρου, που για δίμηνο σχεδόν, Οκτωβρίου- Νοεμβρίου, επί 24ωρου βάσεως, αστράφτουν και βροντούν ελεύσεως ” ευφραίνω καρδίας ”, γοερά και είναι: Καζάνι Κελεσίδη από το 1950, Καζάνι ” Πανάτα ” από το 1957 και μια δεκαετία τώρα Καζάνι Θωμά Ιωάννου, κερνώντας και μαγεύοντας τον χειμώνα, που πάντα καταφθάνει, ενώ σε ένα χιλιόμετρο από Γιαννακοχώρι, εκστρατεύουν πάντα νικηφόρα , τα 500 στρέμματα Αμπελώνα του Κτήματος Κυρ Γιάννη, Μπουτάρη.

Αρμενίζοντας σε θάλασσες κρασάτες, ευχές υγείας, πλάσης και ανθέων κοινωνίας Ποιήσεων των όντων, εμπνέοντας, δυναμώνοντας…” Και του Χρόνου ”, από Γιαννακοχώρι, των προορισμών, της μνήμης !

Ηλίας Τσέχος

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας