Βέροια

Χαιρετισμός του Θανάση Θεοχαρόπουλου στο 2ο συνέδριο για το Ροδάκινο στη Βέροια

Φίλες και φίλοι,

Αρχικά να τονίσω ότι ο χαιρετισμός μου ενέχει το στοιχείο της υποκειμενικότητας, διότι είμαι από τη Βέροια, είμαι γεωπόνος, καλλιεργούσαμε μία ζωή ροδάκινα, γνωρίζω τους περισσότερους εδώ μέσα, η επαγγελματική και επιστημονική μου ενασχόληση είναι στο χώρο της Αγροτικής Οικονομίας. Αλλά δεν πειράζει ας είμαστε και ορισμένες φορές υποκειμενικοί, υπέρ της παραγωγής.

Βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο και θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον τουριστικό όμιλο, στην κοινοπραξία ομάδων παραγωγών και στο Επιμελητήριο Ημαθίας για το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά   παίρνουν αυτή την πρωτοβουλία και δείχνουν με δράσεις  που δείχνουν το δρόμο υπέρβασης της κρίσης, μέσα από την παραγωγή, την υγιή δραστηριότητα, την εξωστρέφεια, τη δημιουργία πλεονασμάτων και όχι με στείρο καταναλωτισμό. Δείχνει ότι υπάρχει ένα σχέδιο και καλό είναι να συμβουλευόμαστε τους φορείς που γνωρίζουν καλύτερα τα πράγματα.

Ο σχεδιασμός δε, από τον Τουριστικό Όμιλο, δηλαδή με το βλέμμα στον τουρισμό, το Επιμελητήριο, το οποίο γνωρίζει καλά το θέμα των επιχειρήσεων και βεβαίως από τις ομάδες παραγωγών, δείχνει ότι με την παραγωγική δραστηριότητα, μπορούμε να ξεφύγουμε από την κρίση.  Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε στη χώρα μας να κατηγορούμε συλλήβδην όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, διότι βεβαίως υπήρξαν συνεταιρισμοί οι οποίοι δεν λειτούργησαν καλά, αλλά δεν είναι όλοι το ίδιο. Ειδικά στην Ημαθία ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί έδειξαν το δρόμο.

Χρειάζεται λοιπόν στη χώρα μας ένα νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, γιατί όσα μνημόνια και αν θα έρθουν, όχι μέχρι το 2060 που ουσιαστικά υπέγραψε χθες ο κ. Τσίπρας, αλλά ούτε μέχρι το 2150 δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ξεφύγουμε από την κρίση. Χρειάζεται ένα σχέδιο που θα έχει το σύστημα συμβουλευτικών υπηρεσιών στο προσκήνιο, με καλλιέργειες οι οποίες μπορούν να δώσουν προοπτική και εργασία.

Το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης πρέπει να υπάρξει σε συνεργασία με τους παραγωγικούς και θεσμικούς φορείς, να απεγκλωβιστούν τα επενδυτικά προγράμματα. Χρειάζονται τολμηρές δράση σήμερα για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τα χρήματα. Να κάνουμε προτάσεις και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες θα είναι καινοτόμες εξειδικευμένες στην χώρα μας.

Και βέβαια σε κάθε περίπτωση μακριά από μία λογική κομματικού κράτους. Εξάλλου οι ειδικές και γενικές γραμματείες έγιναν ακριβώς για αυτό το λόγο. Αγαπητέ Γενικέ, εγώ έχω θητεύσει στο παρελθόν στην δική σας θέση και ξέρω τις δυσκολίες για αυτό η κριτική μου είναι ουσιαστική και όχι στείρα καταγγελτική.

Το στοίχημα λοιπόν είναι εθνικό, για ένα εθνικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης. Το ροδάκινο και Νομός Ημαθίας μπορεί να τα καταφέρει. Έχει τις δυνατότητες και αρκεί η πολιτεία να μη δημιουργεί εμπόδια, να υπάρξει νέο φορολογικό και νέο ασφαλιστικό, γιατί αλλιώς θα μένουμε μόνο στην θεωρία.

16/6/2017

 

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας