Απόψεις

“Ο Λογγίνος και η εποχή μας” γράφει ο Πυθαγόρας Ιερόπουλος

Ο Λογγίνος είναι συγγραφέας του 1ου μετά Χριστόν αιώνα που έζησε δηλαδή στη διάρκεια της λεγόμενης Pax Romana (Ρωμαϊκής Ειρήνης), έγραψε στο περίφημο «περί ύψους» βιβλίο του:

«Μου γεννιέται η απορία πώς συμβαίνει, τέλος πάντων, στην εποχή μας να υπάρχουν λογοτέχνες και ρήτορες, πειστικοί, εύγλωττοι, οξείς και σαφείς και πρώτα απ’ όλα πλούσια παραγωγικοί κάθε λόγου με χάρη γραμμένου κι όμως δε γεννιούνται πια, παρά σπανίως, φύσεις υψηλές, μεγαλοφυείς με μία λέξη.

Τόση στειρότητα λόγων και έργων δέρνει την παγκόσμια παραγωγή. Ή, μα τω θεώ, πρέπει να παραδεχθούμε πως είναι σωστός ο θρύλος εκείνος, πως η Δημοκρατία είναι η μεγάλη και αγαθή τροφός των έξοχων πνευμάτων κι ότι μ’ αυτήν ακμάσανε και μαζί της πέθαναν πια οι μεγάλοι δημιουργοί;

Γιατί, λένε, πως ικανή να θρέψει τα φρονήματα των μεγαλοφρόνων είναι η ελευθερία. Τούτη γεννά στην ψυχή τις μεγαλύτερες ελπίδες κι ακόμα πως τούτη ανοίγει πέρα ως πέρα ελεύθερο το πεδίο της πρόθυμης μεταξύ μας άμιλλας και της ευγενικής για τα πρωτεία φιλοδοξίας. Αλλά οι τωρινοί άνθρωποι μοιάζουμε σα να γυμναστήκαμε από παιδιά ακόμα στην υποταγή σε μια νόμιμη δουλεία και μόνο που δεν μας σπαργάνωσε αυτή με τις συνήθειες και τις ιδιαίτερες επιδιώξεις της από την εποχή των απαλών μας στοχασμών και έτσι μείναμε άγευστοι από το πιο όμορφο και το πιο γόνιμο των λόγων νάμα, από την ελευθερία, θέλω να πω και για τούτο σε τίποτα άλλο δεν μπορεί να καταντήσουμε παρά να γίνουμε μεγαλοφυείς κόλακες».

Ντροπή στους αιώνες που αυτόν τον γενναιόφρονα διανοούμενο, που κάθε μέρα, κάθε τόσο επαληθεύεται, επιβεβαιώνεται, οι σχολαστικοί σχολιαστές τον είπανε ψευδοΛογγίνο.

Πυθαγόρας Ιερόπουλος

Φλεβάρης 2017

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ