Τιμώντας τις ρίζες – Λογοτεχνία, ιστορία, μουσική, χορός και εικόνα σε μια πλούσια παράσταση του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας
Δήμητρα Σμυρνή
Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας, που έχει αποδείξει και στο παρελθόν τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει την παράδοση, αυτήν τη φορά επέλεξε για να την τιμήσει μία σύνθετη παράσταση, όπου η ιστορία και η λογοτεχνία δέθηκαν με τη μουσική και το χορό, με την καθοριστική υποστήριξη της εικόνας, οδηγώντας σ’ ένα ελκυστικό για το κοινό αποτέλεσμα.
Η παράσταση δόθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας, και ο κόσμος που τη γέμισε από νωρίς έδειξε το ενδιαφέρον του για τα θέματα παράδοσης, που ευτυχώς ακόμα συγκινούν, αλλά και την εμπιστοσύνη του στο Σύλλογο.
«Με τα μάτια του Μικρασιάτη δημιουργού» ήταν ο τίτλος της παράστασης, η οποία – με βάση κείμενα Μικρασιατών Λογοτεχνών, που αποτέλεσαν και τον κορμό της γενιάς του ’30- απέδωσε το πρόσωπο της Μικράς Ασίας στην ειρήνη και στον πόλεμο, στον ξεριζωμό και στην προσφυγιά, λειτουργώντας σαν ένα τραγικό αντηχείο της απόγνωσης, του καημού και της νοσταλγίας…
Σεφέρης, Βενέζης, Σωτηρίου, Αθανασιάδης, Λουντέμης, Κουρτιάν, Μυριβήλης, Θεοτοκάς, Κόντογλου, Πολίτης, Δούκας, στάθηκαν οι πηγές της Ελένης Μαυροκεφαλίδου, που τα κείμενά τους τα έδεσε με παράλληλες αναφορές στην ιστορία επιδιώκοντας να κινητοποιήσει λογική και συναίσθημα. Κείμενο προσεγμένο, που, παρά το ότι είχε μεγάλη διάρκεια, προκάλεσε ένα διαρκές ενδιαφέρον.
Το κείμενο διάβασαν, αποδίδοντάς το με τα ανάλογα χρώματα, η Ευσταθίου Κατερίνα, ο Καλλιοντζής Δημήτρης, η Μαυροκεφαλίδου Ελένη και η Πανανοπούλου Τάνια.
Η μουσική στάθηκε ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις επιμέρους προσεγγίσεις του θέματος, είτε ήταν κείμενο, που το συνόδεψε, είτε χορός, είτε εικόνα.
Εξαιρετικό το Μουσικό Σχήμα «Μελορυθμοί», που ζωντάνεψε με μοναδικό τρόπο την τεράστια ποικιλία των μικρασιάτικων ηχοχρωμάτων με τα παραδοσιακά του όργανα, όπου βασίλευε ο ήχος του βιολιού. Ιδιαίτερες και η αντρική και η γυναικεία φωνή του σχήματος, που γοήτευσαν όλους.
Και κάθε τόσο, πολύχρωμες παρενθέσεις χορού, που ξεσήκωναν τον κόσμο, οδηγώντας τον σ’ ένα ενθουσιώδες χειροκρότημα. Επάνω στη σκηνή ο χορός των σπαθιών, κάποιος ζεϊμπέκικος, άλλοι ανάλαφροι επηρεασμένοι από τη Δύση κι άλλοι επιβλητικοί και αρρενωποί της Ανατολής, όλοι με τη σφραγίδα της υπεύθυνης καλλιτεχνικής ματιάς που βασίζεται στην προσεκτική μελέτη. Υπεύθυνος για το εντυπωσιακό αποτέλεσμα ο χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου, Φώτης Πανανόπουλος.
Η θεατρική διάσταση στην παράσταση δόθηκε από δραματοποιημένους μονολόγους και διαλόγους που απέδωσε με φυσικότητα η Μαρία Στόκα.
Το αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε από την προσθήκη της εικόνας, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο, καθώς πλούτισε την παράσταση, άλλοτε πληροφορώντας και άλλοτε ευαισθητοποιώντας το κοινό, οδηγώντας με επιτυχία στο τελικό αποτέλεσμα. Υπεύθυνος οπτικού υλικού ο Μπολόλης Δημήτρης και επιμέλεια video από τον Αντώνη Τούσικο.
Και βέβαια, επειδή όλ’ αυτά δε δένονται εύκολα μεταξύ τους, ο άνθρωπος που πέτυχε να τα δώσει σαν ένα ολοκληρωμένο σύνολο με αρμονική συνέχεια ήταν ο Φώτης Πανανόπουλος, που είχε και την καλλιτεχνική επιμέλεια
Η παράσταση, σε συνεργασία με την «Μικρασιατική Εστία» του Νομού Πέλλας, στην οποία ανήκει η Ελένη Μαυροκεφαλίδου, όχι απλά ικανοποίησε το σύνολο του κοινού, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις, αλλά, όπως αποκάλυψε ο Φώτης Πανανόπουλος, σχεδιάζεται να δοθεί και για τα σχολεία. Αν πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, το κέρδος θα είναι πραγματικά μεγάλο, σε μια τέτοια εποχή αφελληνισμού που ζούμε!
Φωτογραφίες: faretra.info