Βέροια Ρεπορτάζ

Μια ιδιαίτερα πετυχημένη ημερίδα ολοκλήρωσε την καμπάνια για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

 Δήμητρα Σμυρνή

Με πολυπληθές κοινό και με τον ιατρικό κόσμο παρόντα, ολοκληρώθηκε χθες, με την ημερίδα που διοργανώθηκε από το Δήμο Βέροιας, (ΚΑΠΑ και ΚΕΠΑ), το ΠΕΔΥ Βέροιας, τον Ιατρικό Σύλλογο Ημαθίας και το Σύλλογο Καρκινοπαθών «Άγιος Παρθένιος», η καμπάνια που οι παραπάνω φορείς αφιέρωσαν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού μέσα στον Οκτώβριο, με πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

Η χθεσινή ημερίδα, που φιλοξενήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας, συνδύασε την επιστημονική αρτιότητα με την καλλιτεχνική διάσταση που δόθηκε στον πρόλογο και στον επίλογο της εκδήλωσης, οδηγώντας σ’ ένα κλίμα, όπου το γενικό αίσθημα που επικράτησε ήταν αυτό της αισιοδοξίας για την τελική νίκη κατά του καρκίνου, νίκη που βασίζεται κυρίως στην πρόληψη.

Η ημερίδα ξεκίνησε με μία ανάλαφρη πινελιά, καθώς κατέκλυσαν τη σκηνή παιδικές φιγούρες, από το παιδικό χορευτικό τμήμα της ΚΕΠΑ, με δασκάλα τους τη Μαυρέτα Λενικάκη, που με λουλούδια στα χέρια σκόρπισαν τη δροσιά τους, δημιουργώντας θετική συναισθηματική ατμόσφαιρα.

Συντονίστρια της ημερίδας η ακτινοδιαγνώστρια και Υπεύθυνη ακτινολογικού Εργαστηρίου του ΠΕΔΥ Βασιλική Καραδήμου.

 faretra.info-imerida-mastos-pedi-veria

Χαιρέτισαν λέγοντας:

Ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης: «Μια λέξη τα λέει όλα, η λέξη πρόληψη. Η πρόληψη σώζει ζωές! Πιστεύουμε ότι σαν Δήμος βάλαμε κι εμείς ένα λιθαράκι σ’ αυτήν την κατεύθυνση.»

Ο Αντιδήμαρχος, Πρόεδρος του ΚΑΠΑ Θεόφιλος Κορωνάς, αφού έκανε μια αναφορά στις δράσεις συνολικά της καμπάνιας: «Ο Δήμος αναδείχθηκε μέσα απ’ αυτές τις δράσεις και με τη σύμπραξη των υπόλοιπων φορέων  επιδόθηκε σ ’έναν σοβαρό αγώνα κατά του αμείλικτου αυτού εχθρού, του καρκίνου.»

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου: «Η γεμάτη αίθουσα δείχνει ότι ο κόσμος πήρε το μήνυμα. Η Πολιτεία πήρε το μήνυμα; Κατάλαβε ότι το θέμα της πρόληψης πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής από το κράτος; Δυστυχώς το κράτος απουσιάζει. Το μήνυμα αυτής της ημερίδας πρέπει να είναι ‘εσείς που κυβερνάτε, αν θέλετε πραγματικά μείωση των περιστατικών του καρκίνου, δείξτε προσοχή στην πρόληψη.’ Αυτό είναι το ζητούμενο στη μάχη, η πρόληψη.»

Ο Θεοδωρίδης Δημήτριος Συντονιστής του ΠΕΔΥ Βέροιας: «Το ΠΕΔΥ έχει ως μονάδα Πρωτοβάθμιας Υγείας σαν έναν από τους κυριότερους στόχους του την πρόληψη. Η Υπηρεσία μας καταβάλλει κάθε προσπάθεια σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Σ’αυτήν την κατεύθυνση εντάσσεται κι αυτή η ημερίδα με την οποία κλείνει και η σχετική καμπάνια που διενεργήθηκε.»

 faretra.info-imerida-mastos-pedi-veria

Η Μαρίνα Ψωμιάδου Πρόεδρος των καρκινοπαθών Βέροιας: «Στόχος του Συλλόγου μας είναι η στήριξη των καρκινοπαθών. Τους προσφέρουμε αγάπη και μια μεγάλη αγκαλιά. Θέλω να είστε δίπλα μας. Είναι σημαντικό το ότι έρχονται στο γραφείο μας οι ασθενείς οι οποίοι, βλέποντας εμάς να αγωνιζόμαστε, φεύγουν μ’ ένα πλατύ χαμόγελο.»

Ο Πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας, παράρτημα Βέροιας,  Ευάγγελος Παπαχαραλάμπους: «Η πρόληψη γίνεται, γιατί είναι ο μόνος τρόπος  για να μειώσουμε τα περιστατικά θνησιμότητας από την αρρώστια, που έχουν φτάσει στον αριθμό των 400. 000 παγκόσμια.»

Ο Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αναστάσιος Βασιάδης: «Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προσπαθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο να εξαιρεθεί η Υγεία από τα μνημονιακά μέτρα. Η ημερίδα σκοπό έχει την ενημέρωση, και όταν ο πολίτης είναι ενημερωμένος, πάντα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.»

Κλείνοντας τον κύκλο των χαιρετισμών, η συντονίστρια Βασιλική Καραδήμου πρόσθεσε τη δική της εμπειρία από τη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού.

 faretra.info-imerida-mastos-pedi-veria

«Γιατί αφιερώθηκε ένας ολόκληρος μήνας στην καμπάνια; Γιατί ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος συνεχώς αυξανόμενη, αλλά και ιάσιμη, αν διαγνωσθεί έγκαιρα. Από τις 420 γυναίκες που εξετάσαμε φέτος, οι 17 είχαν καρκίνο. Γιατί οι γυναίκες δεν κάνουν μαστογραφία; Αντιμετωπίζοντας αυτό το ερώτημα θελήσαμε να προσθέσουμε  φέτος στην ημερίδα ένα σχετικό ερωτηματολόγιο, προχωρώντας περισσότερο διαδραστικά» είπε.

Πράγματι οι παριστάμενες γυναίκες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο, που μοιράστηκε.

Το επιστημονικό μέρος της ημερίδας ξεκίνησε με τον Διευθυντή του ΠΕΔΥ Βέροιας, ψυχίατρο Γιώργο Νικολαΐδη, ο οποίος στην εισήγησή του με τίτλο «Περί στήθους…» έδωσε τη σημασία του γυναικείου στήθους σ’ όλες της εποχές, όπως απεικονίζεται στην Τέχνη, ξεκινώντας από την Αρχαιότητα. Σταθμός η Αναγέννηση, όπου η απεικόνιση της «Φορναρίνα» του Ραφαήλ συνδυάζει την Τέχνη με την Ιατρική, αφού η γοητευτική αυτή μορφή που απεικονίστηκε από το ζωγράφο, ήταν και η πρώτη πάσχουσα από καρκίνο του μαστού, που αποδόθηκε στην Τέχνη.

Ο Διευθυντής ΕΣΥ, Γενικός Χειρουργός, Χρήστος Τσαχουρίδης, μίλησε για την «εισαγωγή στη νόσο», τονίζοντας πως ο συγκεκριμένος καρκίνος είναι ο πρώτος που προσβάλλει τη γυναίκα. Το 95% των γυναικών έχουν προσδόκιμο πέντε χρόνων, αν η νόσος διαγνωστεί έγκαιρα. Επειδή η νόσος είναι στην αρχή ασυμπτωματική, ο γιατρός επέμενε στην αυτοεξέταση και στη σημασία της μαστογραφίας.

 faretra.info-imerida-mastos-pedi-veria

Ο Επιμελητής Β’ Γενικής Ιατρικής, ΠΕΔΥ Βέροιας, Γεώργιος Παπαδάκης, μίλησε για «Τα τελευταία Δεδομένα Επιδημιολογίας και Πρόληψης», τονίζοντας την ανησυχητική άνοδο των κρουσμάτων, ιδιαίτερα στην Κεντρική Μακεδονία. Επέμενε στη χρήση της μαστογραφίας, συνιστώντας επαγρύπνηση.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, Βασίλειος Διαμαντόπουλος, μίλησε για το ρόλο του γενικού γιατρού, που είναι καθοριστικός στην πρόληψη καταλήγοντας «Η άγνοια σκοτώνει, η πρόληψη σώζει».

Η Τεχνολόγος Ραδιολόγος Ακτινολόγος ΠΕΔΥ Βέροιας, Μαρία Κοντογιάννη, μίλησε για το ρόλο του Τεχνολόγου Ραδιολόγου στη μαστογραφία, εξηγώντας πώς γίνεται μια μαστογραφία, και τονίζοντας πως η εξέταση δεν ενέχει κανένα κίνδυνο.

Η Επιμελήτρια Α’ Ακτινοδιαγνωστικής του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας, Σωτηρία Ζωνίτσα, μίλησε για τις «μεθόδους απεικόνισης μαστού, πλεονεκτήματα και περιορισμούς» αναφερόμενη στο ρόλο του υπερηχογραφήματος αλλά και στις δυνατότητες της ψηφιακής μαστογραφίας.

 faretra.info-imerida-mastos-pedi-veria

Η επιστημονική ενημέρωση του κοινού έκλεισε με τη δεύτερη εισήγηση του χειρουργού Χρήστου Τσαχουρίδη, ο οποίος ασχολήθηκε με τον καρκίνο του μαστού κατά την εγκυμοσύνη, θέμα άγνωστο, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες πάνω σ’ αυτό.

Την ενημέρωση διαδέχθηκε συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου, αλλά και απλός κόσμος.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με βίντεο, βασισμένο σε κομμάτι του Nicola Piovani, τραγουδισμένο από την Καλλιόπη Βέττα, προσθέτοντας ακόμη μια λεπτή καλλιτεχνική πινελιά στον επίλογο της ημερίδας.

Ακολούθησε μικρή δεξίωση στο φουαγιέ της Στέγης, όπου είχε στηθεί μια ιδιαίτερα προσεγμένη έκθεση φωτογραφίας από τη φωτογράφο Τσαμπά Βασιλική, με θέμα το μαστό.

Η βραδιά έκλεισε με ζωντανή μουσική, με επιλεγμένα κομμάτια, που αποδόθηκαν από την κιθάρα του Πέτρου Ρίστα, το βιολί της Νάντιας Μοχάμεντ και τη φωνή του Δημήτρη Ερατεινού.

Μια ημερίδα, που ολοκλήρωσε μια δυνατή καμπάνια για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας στο έπακρο.

Φωτογραφίες: faretra.info

 faretra.info-imerida-mastos-pedi-veria faretra.info-imerida-mastos-pedi-veria faretra.info-imerida-mastos-pedi-veria faretra.info-imerida-mastos-pedi-veria faretra.info-imerida-mastos-pedi-veria faretra.info-imerida-mastos-pedi-veria faretra.info-imerida-mastos-pedi-veria faretra.info-imerida-mastos-pedi-veria faretra.info-imerida-mastos-pedi-veria faretra.info-imerida-mastos-pedi-veria faretra.info-imerida-mastos-pedi-veria faretra.info-imerida-mastos-pedi-veria faretra.info-imerida-mastos-pedi-veria faretra.info-imerida-mastos-pedi-veria faretra.info-imerida-mastos-pedi-veria faretra.info-imerida-mastos-pedi-veria faretra.info-imerida-mastos-pedi-veria faretra.info-imerida-mastos-pedi-veria faretra.info-imerida-mastos-pedi-veria faretra.info-imerida-mastos-pedi-veria faretra.info-imerida-mastos-pedi-veria faretra.info-imerida-mastos-pedi-veria

banner-article

Ροη ειδήσεων