Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Τελετή βράβευσης του 7ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού “Δημήτριος Βικέλας” με αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση

Δήμητρα Σμυρνή

Ο Λογοτεχνικός Διαγωνισμός «Δημήτριος Βικέλας», που ξεκίνησε δειλά πριν από εφτά χρόνια στη Βέροια, αποδείχτηκε πως τώρα πια έχει εδραιωθεί ως θεσμός, συνεχίζοντας να προκαλεί ενδιαφέρον, αφού φέτος οι συμμετοχές απ’ όλη την Ελλάδα έφτασαν τις  362 (236 ποίηση και 126 διήγημα), με 30 συμμετοχές και από το Εξωτερικό.

Ο Διαγωνισμός, που είναι συνδιοργάνωση του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας και της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, βράβευσε και επαίνεσε εκείνους που διακρίθηκαν, ολοκληρώνοντας την τελετή μ’ ένα αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων  Ευγενία Καβαλάρη είπε προλογίζοντας για τη Λογοτεχνία:

«Κάθε λογοτεχνικό έργο είναι μια πρόταση να δούμε κάτι που το μάτι δε συνέλαβε μέσα στην καθημερινότητα. Είναι η απελευθέρωση του νου μας από τα δεσμά του αυτονόητου. Οι λέξεις ανοίγουν ορίζοντες στη θέαση του κόσμου. Όσο για το διαγωνισμό, είναι πάντα ένα κίνητρο.

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού δε χρειάζεται συστάσεις, είπε η Πρόεδρος. Αποτελείται από τους

Αντώνη Φωστιέρη , ποιητή

Βασίλη Αλεξίου, καθηγητή λογοτεχνίας στο ΑΠΘ

Μιχάλη Γκανά, ποιητή

Παντελή Τσαλουχίδη, φιλόλογο μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Φιλολόγων Ημαθίας  κριτικό λογοτεχνίας

Σοφία Νικολαΐδου, φιλόλογο συγγραφέα

  faretra.info-7-logotexnikos-diasgonismos-veria

Σήμερα είναι κοντά μας τρία από τα μέλη της, ο Αντώνης Φωστιέρης, ο Μιχάλης Γκανάς και ο Παντελής Τσαλουχίδης.»

Αφού ανακοινώθηκαν τα ονόματα των διακριθέντων  στην ποίηση που είναι οι:

Ποίηση βραβεία

  Τίτλος έργου Δημιουργός
1ο βραβείο Τότε Νάντια Δουλαβέρου
2ο βραβείο Η τελευταία λέξη Αθανασία Καραγιάννη
3ο βραβείο Φρύνη Πραξιτέλει Ελευθέριος Καβαλιέρος

 

Ποίηση διακρίσεις

  Τίτλος έργου Δημιουργός
1η διάκριση Μικροί κυματισμοί Κατερίνα Καλαϊτζάκη
2η διάκριση Agenda Αντιόπη Αθανασιάδου
3η διάκριση Τα πίσω δωμάτια Γιώργος Μπερμπέρης

ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης είπε:

«Η πολύ μεγάλη συμμετοχή αποδεικνύει το κύρος του διαγωνισμού. Αν και διανύουμε μια εποχή που οι ποιητές είναι πολλοί όχι όμως πολλοί και οι αναγνώστες, βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες, οι οποίες είναι μάλιστα περισσότερο αναπτυγμένες οικονομικά.

Όσοι ασχολούνται με την Τέχνη είναι σεβαστοί, άσχετα με το αποτέλεσμα. Μακάρι να ασχοληθούν ακόμη περισσότεροι.

Το ευχάριστο στο φετινό διαγωνισμό είναι ότι η κριτική επιτροπή για την ποίηση κατέληξε σε ομόφωνο αποτέλεσμα.»

  faretra.info-7-logotexnikos-diasgonismos-veria

Ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς σχολίασε:

«Αποφεύγω τους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, γιατί θεωρώ δύσκολο να κρίνεις μια προσπάθεια. Ποιο είναι το μέτρο; Μπαίνει ο υποκειμενικός παράγοντας. Δέχθηκα, γιατί θεωρώ ότι αυτό που κάνετε είναι πολύ σημαντικό.

Έζησα σε μικρό τόπο. Το 1962 εγώ δεν ήξερα στους Φιλιάτες, με τους 2500 κατοίκους τους, το Σεφέρη. Συγχαρητήρια γι αυτό που κάνετε.

Θέλω να συγχαρώ τους βραβευμένους. Πήρα κι εγώ σε διαγωνισμό τον δεύτερο έπαινο. Δεν πήρα το βραβείο, παρόλο, βέβαια, που θα ήθελα να το πάρω. Το πήραν άλλοι, οι οποίοι όμως δεν προχώρησαν. Δεν αρκεί η βράβευση. Χρειάζεται δουλειά.»

Εκπροσωπώντας την επιτροπή που έκρινε τα διηγήματα, ο φιλόλογος και κριτικός Παντελής Τσαλουχίδης πρόσθεσε, αφού ανακοίνωσε τα ονόματα των διακριθέντων στο διήγημα:

Διήγημα βραβεία

  Τίτλος έργου Δημιουργός
1ο βραβείο Ο δεύτερος γιος του νυχτοφύλακα και ο Τάπιρος Νίκος Τακόλας
2ο βραβείο Τα κοσμητικά επίθετα Άννα Σπάρταλη
3ο βραβείο Η τελευταία παγάνα Γιώργος Βουλγαρίδης

 

Διήγημα διακρίσεις

  Τίτλος έργου Δημιουργός
1η διάκριση Η μεγάλη αδελφή Γεωργία Φωτοπούλου
2η διάκριση Το χρώμα της άμμου Ράνια Κανιούρα
3η διάκριση Ποίος ήτο ο φονεύς του συζύγου; Θωμάς Μυλωνάς

  faretra.info-7-logotexnikos-diasgonismos-veria

« Η θεματολογία των διηγημάτων ήταν ποικίλη. Τα περισσότερα αναφέρονταν σε κοινωνικές σχέσεις και κάποια ανήκαν στη ‘λογοτεχνία της κρίσης’. Ελάχιστα κείμενα ανήκαν στη ζώνη του παρελθόντος ή του ιστορικού παρελθόντος.

Βέβαια, δεν περίμενε κανείς εκπληκτικά κείμενα, περιμέναμε όμως η πάλη για έκφραση να κατακτήσει ένα περισσότερο επιθυμητό αποτέλεσμα.»

Πριν επιδοθούν οι έπαινοι και τα βραβεία, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πρόεδρος της ΚΕΠΑ, Γιώργος Σοφιανίδης, είπε χαρακτηριστικά για το διαγωνισμό:

«Στην εποχή της εικόνας ο λόγος ανθίσταται και μάχεται. Ο διαγωνισμός δεν είναι μια απλή διαδικασία γραφής, αλλά μια διαδικασία επικοινωνίας και διαλόγου.

Συνεχίζουμε για τον 8ο Διαγωνισμό. Ο Διαγωνισμός αποτελεί πια έναν μόνιμο θεσμό.»

Στη συνέχεια ακολούθησε η επίδοση των επαίνων και των βραβείων και διαβάστηκαν κείμενα τω διακριθέντων που απουσίαζαν και περιλήψεις διηγημάτων από την Ευαγγελία Πολυμένου και τη Δέσποινα Καρυπίδου και κείμενα των παρόντων από τους ίδιους.

  faretra.info-7-logotexnikos-diasgonismos-veria

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς ο Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας, δημιουργός των ArtGuitaRistas   και του οργανικού φωνητικού συνόλου « Μονόγραμμα», Πέτρος Ρίστας, παρουσίασε μια ακόμη δουλειά του που αυτήν τη φορά είχε αντικείμενο τη μελοποιημένη ποίηση.

Με τη δεμένη νεανική του ορχήστρα και τη γυναικεία χορωδία του « Μονογράμματος», που έχει δώσει πολύ καλά δείγματα δουλειάς μέχρι τώρα, ξεκίνησε με ορχηστρικό του Χατζιδάκι, για να περάσει στο μελοποιημένο « γιασεμί» του Γκανά, σε Πολυδούρη, Ελύτη, Λόρκα, για να κλείσει πάλι με Γκανά.

Ιδιαίτερη η φωνή της Βασιλικής Μπαξεβανίδου, που πρόσθεσε στη βραδιά την ευαισθησία της.

Η βραδιά ήταν μια συμπόρευση λόγου και μουσικής σε αρμονική συνύπαρξη.

 

  faretra.info-7-logotexnikos-diasgonismos-veria  faretra.info-7-logotexnikos-diasgonismos-veria  faretra.info-7-logotexnikos-diasgonismos-veria  faretra.info-7-logotexnikos-diasgonismos-veria  faretra.info-7-logotexnikos-diasgonismos-veria  faretra.info-7-logotexnikos-diasgonismos-veria  faretra.info-7-logotexnikos-diasgonismos-veria  faretra.info-7-logotexnikos-diasgonismos-veria  faretra.info-7-logotexnikos-diasgonismos-veria  faretra.info-7-logotexnikos-diasgonismos-veria  faretra.info-7-logotexnikos-diasgonismos-veria  faretra.info-7-logotexnikos-diasgonismos-veria  faretra.info-7-logotexnikos-diasgonismos-veria  faretra.info-7-logotexnikos-diasgonismos-veria  faretra.info-7-logotexnikos-diasgonismos-veria  faretra.info-7-logotexnikos-diasgonismos-veria  faretra.info-7-logotexnikos-diasgonismos-veria  faretra.info-7-logotexnikos-diasgonismos-veria  faretra.info-7-logotexnikos-diasgonismos-veria  faretra.info-7-logotexnikos-diasgonismos-veria  faretra.info-7-logotexnikos-diasgonismos-veria  faretra.info-7-logotexnikos-diasgonismos-veria  faretra.info-7-logotexnikos-diasgonismos-veria  faretra.info-7-logotexnikos-diasgonismos-veria  faretra.info-7-logotexnikos-diasgonismos-veria  faretra.info-7-logotexnikos-diasgonismos-veria  faretra.info-7-logotexnikos-diasgonismos-veria  faretra.info-7-logotexnikos-diasgonismos-veria  faretra.info-7-logotexnikos-diasgonismos-veria  faretra.info-7-logotexnikos-diasgonismos-veria  faretra.info-7-logotexnikos-diasgonismos-veria  faretra.info-7-logotexnikos-diasgonismos-veria

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας