Πολιτική Τοπικά

2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Καθολική πρόσβαση σε ένα αναβαθμισμένο δημόσιο Σύστημα Υγείας

Εισαγωγικό σημείωμα

Στο πλαίσιο του ανοιχτού διαλόγου με την κοινωνία που έχει ανοίξει ο Σύριζα, ενόψει του 2 Συνεδρίου, δημοσιοποιούμε σημεία του κειμένου των θέσεων με τις προγραμματικές τομές που προτείνει και διεκδικεί  ώστε να γίνουν κοινό κτήμα και να προκαλέσουν συζήτηση γύρω από αυτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στον προσυνεδριακό διάλογο καταθέτοντας τις απόψεις και τις προτάσεις τους. Επιδιώκουμε έναν ανοιχτό διάλογο με τα μέλη και τους φίλους του κόμματος.

Επιδιώκουμε μια ζωντανή και ανοιχτή διαδικασία που θα μαζικοποιήσει το κόμμα μας και θα το καταστήσει ακόμα πιο ικανό να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της νέας εποχής.

  1. Καθολική πρόσβαση σε ένα αναβαθμισμένο δημόσιο Σύστημα Υγείας

Η αναβάθμιση του δημόσιου Συστήματος Υγείας και η αντιστοίχισή του με τις κοινωνικές ανάγκες, αποτελούσε αιτούμενο πριν από την κρίση. Χαρακτηριστικά του συστήματος αποτελούσαν οι δυσλειτουργίες στην καθημερινή επαφή των πολιτών, οι ανισότητες στην πρόσβαση και οι δυσκολίες στην παροχή έγκαιρης και ποιοτικής φροντίδας, από επιβαρύνσεις και συναλλαγές, από το χαμηλό επίπεδο εργασιακής ηθικής μέσα στις δομές παροχής υπηρεσιών Υγείας. Παράλληλα ποτέ δεν δημιουργήθηκε ένα ολοκληρωμένο σύστημα δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Η υποχρηματοδότηση και την αναστολή προσλήψεων δημιούργησε ένα περιβάλλον κατάρρευσης πολλών υποστελεχωμένων δομών του συστήματος. Την ίδια στιγμή όμως δημιούργησε και νέες «ευκαιρίες» επιχειρηματικού κέρδους.Σ1

            Τομές στην Υγεία που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διασφάλιση της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού από το δημόσιο Σύστημα Υγείας, με ισότιμη πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας σε ποιοτικές υπηρεσίες:

– Ενιαίο και ολοκληρωμένο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με αποκεντρωμένες μονάδες γειτονιάς, οικογενειακούς γιατρούς και διεπιστημονικές ομάδες Υγείας.

– Αναδιοργάνωση της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων: Βελτίωση της ποιότητας, ενίσχυση της ασφάλειας και εξορθολογισμός της νοσοκομειακής φροντίδας. Στήριξη του ΕΣΥ για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών και των τεράστιων κενών σε ανθρώπινο δυναμικό.

– Επαρκής και βιώσιμη χρηματοδότηση του Συστήματος Υγείας. Αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων.

– Επένδυση στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση του Τομέα Υγείας, μείωση της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας των πολιτών, δραστική αντιμετώπιση της σπατάλης και της διαφθοράς στο Σύστημα Υγείας.

– Αναδιάρθρωση της διοίκησης του Συστήματος Υγείας με στόχο την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ασθενών / ληπτών υπηρεσιών Υγείας.

– Θεσμικές ρυθμίσεις για τη συνολική αναδιοργάνωση του συστήματος και εισαγωγή θεσμών που θα εμπεδώνουν τη δημοκρατική λήψη των αποφάσεων, τη λογοδοσία των διοικήσεων και τον έλεγχο ως προς την ανταπόκριση στις τοπικές κοινωνικές ανάγκες. Εδραίωση ενός άλλου κοινωνικού ήθους στο ΕΣΥ, σε συνεργασία με τις πιο έντιμες και αξιόπιστες δυνάμεις του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τη βιώσιμη χρηματοδότηση του δημόσιου Συστήματος Υγείας με παράλληλη μείωση της επιβάρυνσης των ασθενών ως ποσοστό της συνολικής δαπάνης, με σταδιακή επαναφορά της δημόσιας δαπάνης Υγείας στα μέσα επίπεδα της Ε.Ε., τη διαφανή χρηματοδότηση των δομών Υγείας, την επανεπένδυση στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια δημόσια Υγεία που μακροπρόθεσμα μειώνουν το κόστος περίθαλψης, τη βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική προς όφελος των ασθενών, των δημόσιων οικονομικών και της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας