Πολιτική Τοπικά

2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Κοινωνία και δικαιώματα απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό

26 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ

Εισαγωγικό σημείωμα

Β. Κοινωνία και δικαιώματα απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό

Οι κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες δυνάμεις μετέτρεψαν την κρίση σε ευκαιρία υλοποίησης των πιο επιθετικών τους σχεδίων για τη δημιουργία ενός πιο αυταρχικού πλαισίου, σε βάρος των όρων ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτή η διαδικασία αφήνει υλικά αποτυπώματα στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στον περιορισμό στην πρόσβαση σε δομές κοινωνικής πρόνοιας και υγείας, στην υποβάθμιση της Παιδείας, στην επίθεση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες, στην όξυνση του ρατσισμού, του φασισμού και του σεξισμού. Ο στόχος μας δεν περιορίζεται στην αναστροφή των παραπάνω τάσεων, αλλά ο συνολικός μετασχηματισμός των όρων που τις γεννάνε.

  1. Προστασία της εργασίας και ενίσχυση της απασχόλησης

Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει και διεκδικεί τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και τη στήριξη των δικαιωμάτων όσων ήδη εργάζονται. Για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε στις χρονικότητες, τη λειτουργία και τις προτεραιότητες της «ελεύθερης αγοράς». Χρειάζεται μια σειρά από δημόσιες παρεμβάσεις, οι οποίες δεν θα κινούνται στο προηγούμενο μήκος κύματος των προγραμμάτων κατάρτισης που στην ουσία απλώς ανακυκλώνουν την ανεργία. Η προστασία των δικαιωμάτων όσων ήδη εργάζονται περνάει μέσα από τη σύγκρουση για την επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας και την καταπολέμηση των μορφών παραβατικότητας, όπως η αδήλωτη και απλήρωτη εργασία.

Οι τομές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ:Σ1

– Ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με όλες τις ασφαλιστικές δικλίδες υπέρ των εργαζομένων. Αποτελεσματική δικαστική και εξωδικαστική προστασία των μισθωτών και επιτάχυνση διαδικασιών.

– Δημιουργία ενός νέου αναβαθμισμένου πλαισίου για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

– Ισχυροποίηση των ρυθμίσεων για την υγιεινή και ασφάλεια, επαγγελματικές ασθένειες και εργατικά ατυχήματα.

– Δημόσια προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας, περιορισμός των ελαστικών μορφών εργασίας, κοινά εργασιακά δικαιώματα εργαζομένων.

– Θεσμοθέτηση δυνατοτήτων εργατικής συμμετοχής και κοινωνικού ελέγχου. Σχήματα κοινωνικής οικονομίας για την επαναλειτουργία εγκαταλειμμένων και υπό πτώχευση επιχειρήσεων από τους εργαζομένους.

Κρίσιμη συμβολή για την υλοποίηση των παραπάνω κατευθύνσεων θα αποτελέσει ο προσανατολισμός των δικών μας δυνάμεων στην εργατική δουλειά. Οι συγκρούσεις που έχουμε μπροστά μας δεν περιορίζονται στην εργοδοσία και τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις της Ε.Ε. Θα χρειαστούν σημαντικές και δύσκολες μάχες και στο εσωτερικό του εργατικού κινήματος με τις πρακτικές που έχουν καθηλώσει και απαξιώσει τα εργατικά σωματεία. Χρειαζόμαστε ένα δίκτυο σωματείων και πρωτοβουλιών που θα δίνει μάχες ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, θα στηρίζει κινητοποιήσεις και θα είναι δίπλα σε κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη που θέλει να αγωνιστεί.

Από τη μεριά μας αυτό απαιτεί πρωταρχικά τη συγκρότηση των δικών μας δυνάμεων. Συγκρότηση όμως όχι με όρους αυτοαναφορικότητας αλλά στο πλαίσιο μιας μετωπικής λογικής, που θα σέβεται την αυτονομία των κοινωνικών χώρων. Στόχος μας είναι η δημιουργία ευρύτερων εργατικών σχημάτων, με δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες, στη βάση κοινών πρακτικών και αντιλήψεων ενός διεκδικητικού πλαισίου με αναφορά τους κοινωνικούς χώρους και με βασικό κριτήριο την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας