Πολιτική

Δημοσκόπηση Alco: Σε ελεύθερη πτώση η κυβέρνηση, στασιμότητα στη ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ 15%, ΝΔ 21,3%

Σε ελεύθερη πτώση κινείται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., καθώς η αποδοχή της από την ελληνική κοινωνία βρίσκεται στο ναδίρ και η εικόνα της θρυμματίζεται υπό το βάρος του σκληρού πακέτου των μέτρων τα οποία υιοθέτησε πρόσφατα και θεωρούνται απαράδεκτα από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Η προϊούσα κυβερνητική αποσύνθεση δεν αφήνει αλώβητο ούτε το ηγετικό προφίλ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος καταγράφει ιστορικά χαμηλά επίπεδα δημοφιλίας για εν ενεργεία ηγέτη και οδηγεί σε μεγαλύτερο άνοιγμα την ψαλίδα της διαφοράς που χωρίζει την αξιωματική αντιπολίτευση από την κυβερνητική παράταξη.

Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία Alco για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος», φτάνει πλέον στο 7,5% – στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή επί των εγκύρων είναι 6,3% και είναι αυξημένο κατά 2.5 εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα τον περασμένο Μάρτιο.dim1

Κύριο χαρακτηριστικό της έρευνας, η οποία διεξήχθη την τελευταία εβδομάδα (30 Μαΐου με 2 Ιουνίου), είναι η μεγάλη απογοήτευση των πολιτών από τις επιδόσεις της κυβέρνησης που ανεβάζει στα ύψη την απαισιοδοξία για το ξεπέρασμα της κρίσης, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των κυβερνητικών αξιωματούχων και τις προπαγανδιστικές ανακοινώνεις ότι ξεκινά μια νέα αναπτυξιακή περίοδος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις ένας στους δέκα που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση πιστεύει ότι μετά τα νέα μέτρα θα ξεπεραστεί η κρίση, ενώ το 82% απαντά αρνητικά στο σχετικό ερώτημα. Άλλωστε, μόνο το… 1% χαρακτηρίζει «θετικά» τα μέτρα, έναντι του 65% που τα θεωρεί «απαράδεκτα» και του 31% που τα αντιμετωπίζει ως «αναγκαίο κακό».

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, εξάλλου, αξιολογεί αρνητικά την κυβερνητική αποτελεσματικότητα, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς των ιθυνόντων του Μεγάρου Μαξίμου για κέρδη που αποκόμισε η διαπραγματευτική τακτική η οποία ακολουθήθηκε.

Το 72% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί αρνητική για την Ελλάδα την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, έναντι μόλις 11% που τη βλέπει με θετική προαίρεση. Ενώ μόνο το 8% αποδέχεται ότι η κυβέρνηση πέτυχε τον στόχο για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την ίδια στιγμή που είναι δεκαπλάσιοι -80% επί του συνόλου- όσοι πιστεύουν ότι απέτυχε.

Στο 44% η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει 2,3 μονάδες, υποχωρώντας στο 15% από το 17,3% που συγκέντρωνε στην προηγούμενη έρευνα της Alco τον περασμένο Μάρτιο.

Η συσπείρωση του μεγαλύτερου κυβερνητικού κόμματος βυθίζεται στο 44% και οι ψηφοφόροι του κινούνται σχεδόν προς όλες τις κατευθύνσεις: επιδεικνύουν τόσο αριστερόστροφη τάση, ενισχύοντας τη ΛΑΕ, τη νεοσύστατη Πλεύση Ελευθερίας και το ΚΚΕ, αλλά και δεξιόστροφη, δηλώνοντας προτίμηση στη Ν.Δ. και στη Χρυσή Αυγή. Πάντως, οι μισοί από όσους εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής, στρεφόμενη οι προς αυτό που ορίζεται ως απροσδιόριστη ψήφος (λευκό, άκυρο, αποχή).

Η Νέα Δημοκρατία ενισχύεται ελαφρώς και ανεβαίνει στο 21,3% (+0,2%), διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τη συσπείρωση των παλιών ψηφοφόρων της που φτάνει στο 85%, ενώ έχει μικρές εισροές από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ευρύτερο κεντρώο χώρο, πρωτίστως από το Ποτάμι.dim6

Με ενισχυμένες δυνάμεις διατηρούνται στην τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή, που συγκεντρώνει 6,8% (+0,7%) και το ΚΚΕ που ανεβαίνει στο 5,4% (+0,4%). Σταθερή στο 3,6% παραμένει η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ., όπως και οι άλλοι μικρότεροι κοινοβουλευτικοί σχηματισμοί: η Ενωση Κεντρώων στο 2,5% (-0,1%), οι ΑΝ.ΕΛ. στο 2,1% (-0,1%) και το Ποτάμι στο 1,8%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ελαφρώς ανοδική τροχιά της ΛΑ.Ε., που φτάνει στο 2,6% (+0,4%) και την οδηγεί στην έκτη θέση της κατάταξης των πολιτικών δυνάμεων, παρά την εμφάνιση στο προσκήνιο της Πλεύσης Ελευθερίας και το ελπιδοφόρο για αρχή 2% που συγκεντρώνει το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Στο 4,2% φτάνουν όσοι δηλώνουν προτίμηση σε «άλλο» κόμμα και αφορά επιλογές που καμία εξ αυτών δεν συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 1%, ενώ σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται η απροσδιόριστη ψήφος: 16,4% οι αναποφάσιστοι, 11,9% οι εκφράζοντες πρόθεση αποχής και 4,4% όσοι προτιμούν τη λευκή ψήφο.

Στην αναγωγή των προτιμήσεων επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, η δημοσκοπική δύναμη των κομμάτων υπολογίζεται ως εξής: Ν.Δ. 25,4%, ΣΥΡΙΖΑ 17,9%, Χ.Α. 8,1%, ΚΚΕ 6,5%, Δημοκρατική Συμπαράταξη 4,3%, ΛΑ.Ε. 3,1%, Ένωση Κεντρώων 3%, ΑΝ.ΕΛ. 2,5%, Πλεύση Ελευθερίας 2,4%, Ποτάμι 2,2%, άλλο κόμμα 5% και αναποφάσιστοι 19,6%.

Το 74% πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας είπε «ψέματα»,  ήταν ψέμα, όχι αυταπάτη

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη το βαρύτατο πλήγμα που υφίσταται η αξιοπιστία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του. Τρεις στους τέσσερις (το 75%) απαντούν αρνητικά στο ερώτημα για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, έναντι του 17% που εκφράζεται θετικά.

Ακόμη πιο ενδεικτικές της αρνητικής προαίρεσης των πολιτών είναι οι απαντήσεις που δίνουν όταν ερωτώνται πώς αντιλαμβάνονται τη φράση που είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός στη Βουλή: «Κατηγορήστε μας για αυταπάτες, όχι ότι δεν τηρήσαμε την εντολή και είπαμε ψέματα»: το 74% πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας είπε «ψέματα», έναντι του 17% που του αναγνωρίζει το ελαφρυντικό ότι είχε «αυταπάτες».
dim4
Στο 17%, εξάλλου, υποχωρεί το ποσοστό των πολιτών που προτιμά την παραμονή στην εξουσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. (έναντι 22% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό στη δημοσκόπηση του Μαρτίου). Πλειοψηφικό, με 30%, παραμένει το αίτημα για άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, αν και πριν από δύο μήνες μια τέτοια λύση ήταν προτιμητέα από το 38%. Ενώ σε ανοδική τάση βρίσκεται το ποσοστό όσων θέλουν εκλογές που φτάνει στο 28% (από 21%).

Την αρνητική διάθεση των πολιτών στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες αποτυπώνουν και οι απαντήσεις στο ερώτημα αν είναι σωστό να επιτρέπεται η συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες. Συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 92% απαντά «όχι» και μόνο το 3% είναι θετικό σε αυτό που επιχειρήθηκε να γίνει και αναιρέθηκε μετά την αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος».

protothema.gr

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ