Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Οχτώ ορχήστρες κιθάρας συναντήθηκαν σε μια πολύχρωμη συναυλία στη Βέροια

Δήμητρα Σμυρνή

Με πολλά χρώματα, σε ατμόσφαιρα γιορτής, συναντήθηκαν χθες, στη Αντωνιάδεια Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας, οχτώ ορχήστρες, σε μια συναυλία που διοργάνωσε η ΚΕΠΑ και το Δημοτικό Ωδείο της πόλης.

Και ήταν πραγματικά μια λαμπρή γιορτή της κιθάρας, αφού το καθένα από τα μουσικά σύνολα έφερνε και πρόσθετε κι ένα δικό του χρώμα, δείχνοντας με τις επιλογές του  την ξεχωριστή του προσωπικότητα.

Για το ωραιότερο όργανο, την κιθάρα, μίλησε προλογίζοντας ο Πέτρος Ρίστας, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της συναυλίας  μαζί με τον Δημήτρη Κουρζάκη, και καθηγητής του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας,  για να δώσει την ευκαιρία στη Διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου, την πιανίστρια Πόπη Φιρτινίδου, να αμφισβητήσει με χιούμορ αυτήν την πρωτιά, την οποία όμως υποστήριξε ο Στέλιος Καραγιαννίδης, υπεύθυνος συνόλου, με το επιχείρημα πως κανένα άλλο όργανο δεν αγκαλιάζει το σώμα, όπως αγκαλιάζει την κιθάρα!

Η βραδιά ξεκίνησε ανάλαφρα και εξελίχθηκε ανεβάζοντας συνεχώς το ενδιαφέρον του κοινού με τις επιλογές των συνόλων αλλά και με τη δεξιοτεχνία των κιθαριστών.

Πέρα από τα δύο σύνολα της Βέροιας, το VeriArtisti, με υπεύθυνο το Βασίλη Βαλαβάνη και το ARTGUITARISTAS, με υπεύθυνο τον Πέτρο Ρίστα, συμμετείχαν άλλα έξι κιθαριστικά σύνολα, δύο από τη Θεσσαλονίκη, ένα από την Κοζάνη, ένα από τα Γιάννενα, ένα από το Βόλο κι ένα από τη Σιάτιστα.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν:

Το Κιθαριστικό Σύνολο Δημ. Ωδείων Σταυρούπολης – Πολίχνης «6TAR Guitar Ensemble» με υπεύθυνο τον Δημήτρη Μανασή

Το Κιθαριστικό Σύνολο Ωδείου Musicart Guitars με υπεύθυνο τον Στέλιο Καραγιαννίδη

Το Κιθαριστικό Σύνολο Ροδοτοπίου Ιωαννίνων «Η Πασσαρών» με υπεύθυνο τον Γιώργο Νάκη

Το Κιθαριστικό Σύνολο Βόλου «Sempre Viva»με υπεύθυνη την Ευαγγελία Γούσια

Οι  Guitar Heroes με υπεύθυνη την Ευαγγελία Παράσχου

Το Σύνολο Κιθαριστών «Guit Ariston» του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας

 faretra.info-kithares-veria

Καθώς εναλλάσσονταν τα μελωδικά μοτίβα, κάνοντας μουσικές διαδρομές μέσα στο χρόνο αλλά και μέσα στις χώρες ή τους τόπους που τα γέννησαν, μπορούσες να χαρείς από τα αισθαντικά σπανιόλικα μοτίβα μέχρι τον Τσιτσάνη κι από το ηπειρώτικο «Ξενιτεμένο μου πουλί» μέχρι τον κινηματογραφικό «Ροζ Πάνθηρα», χωρίς αυτό να σε κουράζει. Αντίθετα η εναλλαγή πρόσθετε με το στοιχείο της έκπληξης ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο ακροατήριο

Οι VeriArtisti του Βασίλη Βαλαβάνη άνοιξαν  με το «Toreador» από την «Κάρμεν» του Μπιζέ, για να καταλήξουν στο «Girl» των Beatles, περνώντας μελωδικά μέσα από τον κόσμο της Ανατολής της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, με το «Μπαχάρι, κανέλλα & φιλί» της «Πολίτικης Κουζίνας»

Οι ARTGUITARISTAS  του Πέτρου Ρίστα ξεκίνησαν με τη δική του τρυφερή σύνθεση, αφιερωμένη στο γιο του που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, «Ο κόσμος μου να είσαι εσύ», για να καταλήξει στο εκρηκτικό «Je Veux», περνώντας μέσα από το μαγευτικό «Youkali» του Κουρτ Βάιλ με την εντυπωσιακή φωνή της σοπράνο Βασιλικής Μπαξεβανίδου.

Η βραδιά έκλεισε με επαίνους συμμετοχής που επιδόθηκαν  στους υπεύθυνους των συνόλων από το Διευθυντή της ΚΕΠΑ Γιάννη Καμπούρη, που εκδήλωσε από τη μια την ικανοποίησή του για την ευτυχή αυτή συνάντηση των Κιθαριστικών Συνόλων, κι από την άλλη την εμφανή του συγκίνησή για την καθοριστική παρουσία του Πέτρου Ρίστα στη διοργάνωσή της, ενώ αντιμετωπίζει ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα.

Μια λαμπερή βραδιά που άφησε σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις, με την υπόσχεση από τη μεριά των διοργανωτών πως θα επαναληφθεί και το 2017.

Φωτογραφίες: faretra.info

 faretra.info-kithares-veria faretra.info-kithares-veria faretra.info-kithares-veria faretra.info-kithares-veria faretra.info-kithares-veria faretra.info-kithares-veria faretra.info-kithares-veria faretra.info-kithares-veria faretra.info-kithares-veria faretra.info-kithares-veria faretra.info-kithares-veria faretra.info-kithares-veria faretra.info-kithares-veria faretra.info-kithares-veria faretra.info-kithares-veria faretra.info-kithares-veria faretra.info-kithares-veria faretra.info-kithares-veria faretra.info-kithares-veria faretra.info-kithares-veria faretra.info-kithares-veria faretra.info-kithares-veria faretra.info-kithares-veria

banner-article

Ροη ειδήσεων