Κοινωνία

Οι θέσεις της ΛΑΕ για το Προσφυγικό

1. Η πολιτική της ΕΕ για το προσφυγικό χαρακτηρίζεται από υποκρισία, ιμπεριαλιστικές σκοπιμότητες και ξενοφοβία. Από τη μια, οι πόλεμοι, οι τυχοδιωκτισμοί και οι αποσταθεροποιήσεις που οργανώνουν οι ΗΠΑ με τους ευρωπαίους συμμάχους τους στο χώρο της Μέσης Ανατολής ξεριζώνουν τους ανθρώπους από τον τόπο τους και προκαλούν κύμα προσφύγων. Από την άλλη, ακολουθείται μια απάνθρωπη πολιτική παρεμπόδισης (αποτροπής) των προσφύγων στην μετακίνηση τους και κλεισίματος των συνόρων που παραβιάζει τη συνθήκη της Γενεύης και προκαλεί τραγωδίες.

2. Όπως έχει δείξει η ζωή, τίποτα δεν μπορεί να αποτρέψει τους πρόσφυγες να διαφύγουν σε χώρες όπου η ζωή τους δεν κινδυνεύει, παρά τα εμπόδια που συναντούν, ακόμα κι αν πρέπει να ακολουθήσουν πολύ ριψοκίνδυνους δρόμους και πρακτικές. Αυτή η πολιτική παρεμπόδισης και αποτροπής είναι που οδήγησε σε εκατοντάδες νεκρά παιδιά στον πάτο του Αιγαίου.

3. Η ελληνική κυβέρνηση και το μνημονιακό πολιτικό κατεστημένο ακολουθούν πρόθυμα αυτή την πολιτική αποτροπής για τους πρόσφυγες με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ και την αναγνώριση της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας (προκειμένου να επιτυγχάνεται η επαναπροώθηση των προσφύγων στην Τουρκία ακόμα και αν συλλαμβάνονται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων).

4. Η πολιτική αυτή καθιστά τη χώρα μας συμμέτοχο στις τυχοδιωκτικές και γεωστρατηγικές φιλοδοξίες των ΗΠΑ και της Τουρκίας, που χρησιμοποιούν τους πρόσφυγες ως όχημα για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα

5. Επιπλέον, η κυβέρνηση κατηγοριοποιεί τους/τις πρόσφυγες και μετανάστες/τριες σε “επιλέξιμους/ες” ή “μη επιλέξιμους/ες”, ανάλογα με την εθνοτική καταγωγή τους με τους τελευταίους/ες να απελαύνονται.

6. Στο πλαίσιο αυτό επαναφέρει τις γνωστές πολιτικές “αποτροπής” με την επαναλειτουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης, όπως αυτό της Κορίνθου, αλλά και τη δημιουργία hot spot, που λειτουργούν ως μαζικοί χώροι κράτησης.

7. Για μας ως ΛΑΕ η κατεύθυνση που θα έπρεπε να ακολουθήσουμε είναι τελείως διαφορετική, αφού οι χώρες της ΕΕ και της ζώνης Σένγκεν παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

1. – Διεθνοποιούμε το ζήτημα των προσφύγων, θέτοντας το ενώπιον των αρμόδιων διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ κλπ), προκειμένου να οργανωθεί διεθνής διάσκεψη για το προσφυγικό και να επιβληθούν κυρώσεις στις χώρες που δεν συμμορφώνονται προς τις διεθνείς υποχρεώσεις τους. Αυτοί που πραγματικά εγκληματούν κατά της ανθρωπότητας δεν είναι άλλοι από τους ηγέτες των ΗΠΑ και της ΕΕ που δημιουργούν εκατόμβες νεκρών στο Αιγαίο, βάρβαρες συνθήκες διαβίωσης και ασυνόδευτα χιλιάδες παιδιά προσφύγων να σέρνονται στους δρόμους της Ευρώπης, αντιμετωπίζοντας την καταστολή, τα δακρυγόνα και τα συρματοπλέγματα.

2. – Εάν οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ συνεχίζουν να αρνούνται έστω την αναλογική κατανομή των προσφύγων ασκούμε βέτο σε όλες από δω και μπρος τις αποφάσεις του Συμβουλίου. Δεν μπορεί η ΕΕ να συνεχίσει να λειτουργεί παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο σα να μην συμβαίνει τίποτα όταν, μάλιστα, η χώρα μας μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών.

3. – Δηλώνουμε ότι δεν μας δεσμεύει καμία υποχρέωση από τις δανειακές συμβάσεις και τις μνημονιακές συμφωνίες με τις χώρες αυτές. Πέραν του ότι τα μνημόνια καταστρέφουν τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας και οφείλουμε ούτως ή άλλως να τα ακυρώσουμε και να αρνηθούμε να τα εφαρμόσουμε, είναι απόλυτος παραλογισμός να εξακολουθούμε να αποπληρώνουμε το δημόσιο χρέος και να υποτασσόμαστε στις εντολές της τερατρόϊκα όταν ΕΕ και ΗΠΑ μετατρέπουν την Ελλάδα σε χωματερή ανθρωπίνων ψυχών.

4. – Δηλώνουμε ότι δεν δεσμευόμαστε από τις συνθήκες Σένγκεν και Δουβλίνου που μετατρέπουν την Ευρώπη σε ρατσιστικό φρούριο/εργαστήρι επιτήρησης και καταστολής, ενώ ταυτόχρονα εγκλωβίζουν χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα μας.

8. Σαν ΛΑ.Ε θα αγωνιστούμε:
1. – Για να δοθεί ένας τέλος στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή μας με προτεραιότητα την απεμπλοκή της Ελλάδας από αυτές και ως πρώτο στόχο, την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η οριστική λύση του δράματος των προσφύγων δεν μπορεί παρά να προέλθει από την αντιμετώπιση του προβλήματος στη ρίζα του.

2. – Για την δημιουργία ασφαλών δρόμων διέλευσης για τους πρόσφυγες από και προς τον τελικό προορισμό τους, που σημαίνει ότι επιδιώκουμε να πέσει ο φράχτης στον Έβρο για να σταματήσουμε τα ναυάγια και ενεργοποιούμε κάθε δυνατή δίοδο για να φτάσουν οι πρόσφυγες στις χώρες που επιθυμούν.

3. – Για την άμεση χορήγηση ασύλου και νομιμοποιητικών εγγράφων σε πρόσφυγες και μετανάστες/ριες προκειμένου να μεταβούν σε όποια χώρα επιθυμούν.

4. – Για την δημιουργία ανοικτών και ανθρώπινων δομών φιλοξενίας αντί για δημιουργία χώρων που θα λειτουργούν ως γκέτο και στρατόπεδα συγκέντρωσης.

9. Ως ΛΑΕ χαιρετίζουμε το κίνημα αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες που αναπτύσσεται σε ολόκληρη την Ελλάδα και καλούμε σε ενίσχυσή του ενάντια στις φασιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις και πρακτικές ή στις προσπάθειες εκμετάλλευσης του πόνου και των αναγκών των προσφύγων. Εκατοντάδες μέλη της ΛΑΕ συμμετέχουν ενεργά και πρωτοπόρα σε αυτό το κίνημα.

10. Για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων, χρειάζονται πάνω απ’ όλα μαζικοί και ανυποχώρητοι αγώνες του κινήματος. Γι’ αυτόν τον λόγο, συμμετείχαμε στο χθεσινό Αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο. Γι’ αυτό το λόγο καλούμε στην Πανελλαδική ημέρα δράσης ενάντια στις πολιτικές κράτησης των μεταναστών/ριων και την πορεία στα κρατητήρια του Ελληνικού, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5/3, καθώς και στο αντιρατσιστικό τριήμερο που θα πραγματοποιηθεί στις 18, 19 και 21/3, στη Σχολή Καλών Τεχνών και στο αντιρατσιστικό – αντιφασιστικό συλλαλητήριο και πορεία που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18/3 στις 2 μ.μ. στην πλατεία Βικτωρίας.

8/3/2016

Το Γραφείο Τύπου

banner-article

Ροη ειδήσεων