Απόψεις Πολιτισμός

“Έκθεση ζωγραφικής – κολάζ της Daniela Busato”του Πυθαγόρα Ιερόπουλου

Στο Χώρο Τεχνών της Βέροιας έγινε η έκθεση ζωγραφικής – κολάζ της αρχιτέκτονος καλλιτέχνιδας Ντανιέλας Μπουζάτο, που ξεκίνησε από τις 9/1/ έως και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 30 Ιανουαρίου.

Η Μπουζάτο παρουσίασε έργα ιδιότυπου κολάζ (ανάγλυφου), που σε κάποιες στιγμές (Αφροδίτη, Ερμής κλπ) έφθασε σε αξιοζήλευτο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η Τέχνη του κολάζ, ειδικά του κολάζ με εφημερίδες, με το οποίο ασχολείται η καλλιτέχνις, είναι ένα πολύ δύσκολο είδος, γιατί ο κίνδυνος του αισθητικού παραπατήματος είναι πάντοτε παρών.

Η Μπουζάτο κατόρθωσε να παρακάμψει τον σκόπελο της «ευκολίας» με δύο όπλα, πρώτον με την πειθαρχημένη φόρμα και δεύτερον με τη ζωντάνια που εμφύσησε στους πίνακές της, δίνοντας την φωνή (τα γραφόμενα) στις εφημερίδες του κολάζ, για να τονίσουν την εσωτερικότητα και το βάθος του ζωγραφικού περιγράμματος.

Με το κολάζ ασχολήθηκαν αρκετοί των ζωγράφων, όπως ο Πικάσο, ο Μπρακ, ο Χανς Αρπ,ο Μαξ Ερνστ και μερικοί άλλοι.

Κολάζ με αρκετή επιτυχία έκανε και ο ποιητής μας ο Οδυσσέας Ελύτης.

Η δουλειά της Ντανιέλας είναι μια πολυσχιδής σύνθεση Τέχνης, που ορισμένα στοιχεία της θυμίζουν την κλασική στο είδος Ελληνίδα Όπυ Ζούνη, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι η κ. Μπουζάτο μιμήθηκε την αξιόλογη αυτή καλλιτέχνιδα.

Είναι κρίμα που η θαυμάσια αυτή ιέρεια της Τέχνης φιλοξενήθηκε σ’ ένα χώρο που δεν ήταν ικανός να αναδείξει το μέγεθος της ομορφιάς του έργου της. Τα έργα της παρουσιάστηκαν σε μια αίθουσα – διάδρομο του δευτέρου ορόφου του Χώρου Τεχνών.

Τα έργα της Μπουζάτο – τουλάχιστον αυτά που είδαμε –αξίζουν πρωταγωνιστική αντιμετώπιση.

Πυθαγόρας Ιερόπουλος

banner-article

Ροη ειδήσεων