Τέλος οι αντικειμενικές μέσα στο 2016 - Πως θα υπολογίζονται φόροι ακινήτων και ΕΝΦΙΑ

newego_LARGE_t_420_54452376

Την κατάργηση των αντικειμενικών αξιών εντός του 2016 και την θέσπιση νέου συστήματος υπολογισμού των φόρων ακινήτων με βάση τις εμπορικές αξίες προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Το νέο αυτό σύστημα υπολογισμού των εμπορικών αξιών ακινήτων θα επηρεάσει τις μεταβιβάσεις, τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές και τις δωρεές ακινήτων αλλά και τον νέο φόρο που θα αντικαταστήσει εντός του επομένου έτους τον ΕΝΦΙΑ.

Μέχρι να εφαρμοστεί το νέο αυτό σύστημα θα μεσολαβήσει για ένα χρονικό διάστημα μερικών μηνών η εφαρμογή νέων αντικειμενικών αξιών, μειωμένων στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ώστε το Δημόσιο να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ωστόσο, το γεγονός ότι θα μειωθούν οι φορολογητέες αξίες των ακινήτων στις περισσότερες περιοχές της χώρας - αρχικά μέσω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών και εν συνεχεία μέσω της αντικατάστασής τους από τις πραγματικές τιμές της αγοράς - δεν θα σημάνει και τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων όλων των ιδιοκτητών ακινήτων.

Κι αυτό διότι ο στόχος που έχει τεθεί με βάση το Μνημόνιο ΙΙΙ, να εισπράττονται κάθε χρόνο 2,65 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση της κατοχής ακίνητης περιουσίας, δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε με τον νέο φόρο που σχεδιάζει να επιβάλει η κυβέρνηση στη θέση του ΕΝΦΙΑ από το επόμενο έτος.
Σύμφωνα, πάντως, με τα όσα ανέφερε χθες ο κ. Αλεξιάδης, αυτό που θα αλλάξει θα είναι η μεταφορά των φορολογικών επιβαρύνσεων από τους ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία χαμηλής και μεσαίας αξίας στους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας «μεγάλης και πολύ μεγάλης αξίας». Στην ουσία, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας, που σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση το επόμενο έτος, θα έχει τελείως διαφορετική δομή από τον ΕΝΦΙΑ και οι συντελεστές με τους οποίους θα υπολογίζεται θα είναι σημαντικά αυξημένοι για τα ακίνητα πολύ μεγάλης εμπορικής αξίας.

Οι στόχοι θα είναι δύο: αφενός να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις από τη μείωση των φορολογητέων αξιών στα πολύ χαμηλά επίπεδα των πραγματικών εμπορικών τιμών των ακινήτων αφετέρου οι τελικές επιβαρύνσεις των ιδιοκτητών ακινήτων μεγάλης αξίας να είναι σημαντικά αυξημένες, ώστε να δημιουργηθούν τα περιθώρια για ελαφρύνσεις στη φορολογία των ακινήτων χαμηλής και μεσαίας αξίας.

Παρόμοια λογική θα διέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, και τις αλλαγές στις κλίμακες και τους συντελεστές των φόρων στις κληρονομιές, τις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων, οι οποίες θα αποφασιστούν αναπόφευκτα από το υπουργείο Οικονομικών για να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα από τις μεγάλες μειώσεις στις φορολογητέες αξίες.

dikaiologitika.gr

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 30326 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply

Ειδήσεις με Διάρκεια