Πολιτική

“Ο ορισμός του ήθους της Αριστεράς”

 

Συντάκτης: Γιώργος Πετρόπουλος

Ο άνθρωπος που εξέφρασε στη σύγχρονη εποχή, με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, με λόγο και με πράξη, το πρότυπο του αγωνιστή, του ανυποχώρητου και σκληρά δοκιμαζόμενου για τις ιδέες του κομμουνιστή. Ενα πρότυπο που σμιλεύτηκε στους σκληρούς αγώνες δεκαετιών και δεκαετιών για τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα του λαού και κυρίως σε περιόδους διώξεων, όπου οι έννοιες της Αριστεράς και του κομμουνισμού ισοδυναμούσαν ακόμη και με θάνατο για όποιον επέλεγε να τις υπηρετήσει.

Δεν έλειψε ούτε στιγμή…

Πέρασαν δέκα χρόνια από τη 10η Σεπτεμβρίου του 2005, όταν ο Κώστας Κάππος άφησε την τελευταία του πνοή. Κι όμως δεν φαίνεται να έλειψε ούτε στιγμή. Ισως, γιατί οι άνθρωποι με τις δικές του αξίες και τις δικές του αρχές να λιγοστεύουν. Ισως, γιατί το δικό του πρότυπο είναι αναγκαίο όσο ποτέ. Ισως, γιατί υποχώρησαν πολύ τα ιδανικά, πάνω στα οποία οικοδομούνται προσωπικότητες σαν τη δική του. Ισως, γιατί η Αριστερά χρειάζεται να ανατρέξει σε όλα εκείνα που την έφεραν ώς εδώ, αν θέλει να προχωρήσει. Ισως -τέλος- γιατί η κοινωνία, για την οποία αγωνίστηκε ο Κάππος, παραμένει επιτακτικά το ζητούμενο.

«Ο ορισμός του ήθους της Αριστεράς» «Ο κοινοβουλευτικός Κώστας Κάππος (πιο επίκαιρος από ποτέ) 1974-1989» |

Με αφορμή τη συμπλήρωση των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Κώστα Κάππου θα κυκλοφορήσει αυτές τις μέρες -σε επιμέλεια του γιου του Θανάση- το βιβλίο «Ο κοινοβουλευτικός Κώστας Κάππος (πιο επίκαιρος από ποτέ) 1974-1989». Το βιβλίο εκδίδεται με την ευγενική χορηγία των ΕΛΤΑ. Ποσό 2 ευρώ από την πώληση κάθε αντιτύπου θα προσφέρεται ισομερώς στη Μονάδα Απεξάρτησης «18 ΑΝΩ» και στο ίδρυμα κατά της κακοποίησης του παιδιού «ΕΛΙΖΑ». Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη:

■ Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει κρίσεις για τον Κώστα Κάππο από συντρόφους και κυρίως από πολιτικούς αντιπάλους του που σφράγισαν τη μεταπολιτευτική Ελλάδα.

■ Το δεύτερο μέρος έχει ομιλίες-παρεμβάσεις του Κώστα Κάππου στη Βουλή και το τρίτο φωτογραφικό αρχείο της οικογένειάς του. Την έκδοση προλογίζει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.

Η μεγαλύτερη -λένε- αναγνώριση για έναν κομμουνιστή, έναν αριστερό, έναν λαϊκό αγωνιστή έρχεται από τους απλούς ανθρώπους, για τους οποίους αφιέρωσε τη ζωή του. Η αναγνώριση όμως από τους πολιτικούς του αντιπάλους, το γεγονός ότι κέρδισε την εκτίμηση και τον σεβασμό τους γι’ αυτό που ήταν, είναι ίσως η μέγιστη επιβεβαίωση της αξίας του. Ας παρακολουθήσουμε, σε προδημοσίευση, από τις σελίδες του βιβλίου τι λένε για τον Κ. Κάππο οι πολιτικοί του αντίπαλοι…

 

Τι είπαν για τον κ. Κάππο

Απόστολος Κακλαμάνης:Στην Ιστορία της ελληνικής κομμουνιστικής Αριστεράς, η φυσιογνωμία του Κώστα Κάππου αποτελεί σημείο αναφοράς, ως προσωποποίηση της διαχρονικής συνέπειας και προσφοράς στην κοσμοθεωρία που επέλεξε ως έφηβος να υπηρετήσει και το έπραξε με ανιδιοτέλεια, θάρρος και αυταπάρνηση❞.

Κάρολος Παπούλιας:Αν αναζητά κανείς τον ορισμό του ήθους της Αριστεράς θα καταλήξει στον Κώστα Κάππο. Η ζωή του όλη, τόσο ενδιαφέρουσα αλλά και τόσο δύσκολη, είναι το τέλειο παράδειγμα συνέπειας σε αρχές και αξίες, διαρκούς προσπάθειας προσφοράς και ατέρμονης διεκδίκησης της αλήθειας και της δικαιοσύνης❞.

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: ❝Θυμάμαι τον Κώστα Κάππο, ως έναν άνθρωπο που πέρασε από τον χώρο της Αριστεράς με ένα κύριο-βασικό χαρακτηριστικό, την πίστη στις απόψεις του… Η σχέση που είχα μαζί του θεωρώ πως ήταν καλή με την εξής έννοια: Συζητούσαμε και ανταλλάσσαμε απόψεις, πάντα με ευθύτητα λόγων και χωρίς να προσπαθούμε να αποκρύψουμε τίποτα❞.

Κωστής Στεφανόπουλος: Ο Κώστας Κάππος υπήρξε ένας συνεπής υπερασπιστής των απόψεων και των ιδεολογικών τοποθετήσεων της Αριστεράς εντός και εκτός του ελληνικού Κοινοβουλίου. Τα βασικά χαρακτηριστικά της κοινοβουλευτικής του παρουσίας ήταν η έντονη επιμονή στην υπεράσπιση των απόψεων και των θέσεών του πάντα με τεκμηριωμένα και εμπεριστατωμένα επιχειρήματα❞.

Γ. Σουφλιάς: Ο Κώστας Κάππος ήταν ένα πρότυπο πολιτικού και κατ’ επέκταση πολίτη. Με στέρεες απόψεις και θέσεις, σαφή ιδεολογική κατεύθυνση και με βασικό το στοιχείο της αφοσίωσης, αυτοπεποίθησης στην υπεράσπισή τους. Μια ιδιαίτερη περίπτωση βουλευτή στα πλαίσια και τα δεδομένα του ελληνικού Κοινοβουλίου, συνεπής προς την ιδεολογία του, κινούμενος πάντα στη λογική επαρκούς τεκμηρίωσης και πάντα βασιζόμενος σε στοιχεία. Μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι ουδέποτε παραποίησε στοιχεία, είτε αυτά ήταν αριθμητικά είτε ήταν ποσοτικά❞.

Γεράσιμος Αρσένης: ❝Ο Κώστας Κάππος άφησε βαθιά τα σημάδια του στη Βουλή, όταν ήμουν και εγώ στη Βουλή. Συνεπής κομμουνιστής με πολύ καθαρό μυαλό και βαθιά διαίσθηση των πολιτικών εξελίξεων❞.

efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας