Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

Λ. Μαχαιρίτσας – Γ. Κότσιρας σε μουσικό διάλογο με το κοινό και την ποιότητα

Δήμητρα Σμυρνή

Με το “Ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά…” ξεκίνησε η συναυλία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και του Γιάννη Κότσιρα, χθες 1/9/15, στο Θέατρο Άλσους “Μελίνα Μερκούρη” της Βέροιας, που, ασφυκτικά γεμάτο, έδειξε πως ξέρει να εκτιμά την ποιότητα κι εκείνους που την εκφράζουν.

“Σαν ψάρι μ’ έχουν πιάσει μεσ’ στα δίχτυα…” συνέχισαν οι καλλιτέχνες, καταγράφοντας με τους στίχους του Μάνου Ελευθερίου και τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη το πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο, αλλά και στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα πως λαός που αισθάνεται και τραγουδά έχει ελπίδα. “Η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που επιμένει…”

Με τη φωνή του Γιάννη Κότσιρα να ξεδιπλώνει άλλοτε τις δωρικές της αποχρώσεις και άλλοτε τις ιωνικές, ανάλογα κάθε φορά με το τραγούδι, και με τη φωνή του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα να κυμαίνεται από το σκωπτικό μέχρι το οργισμένο και επαναστατικό, οι τραγουδιστές αγκάλιασαν ένα πλατύ φάσμα τραγουδιών, παλιά και νέα τραγούδια, που άγγιξε όλες τις ηλικίες.

Faretra.info15

Γεμάτο το θέατρο, κυρίως από νέους ανθρώπους – χωρίς να λείπουν οι παλιότεροι και πιστοί θαυμαστές- επικοινώνησε με τους τραγουδιστές με διάθεση αυθόρμητη και ζεστή, που οφείλονταν όχι μόνο στη δική του ανάγκη να εκτονωθεί, αλλά και στη μοναδική ικανότητα των καλλιτεχνών να ζητούν και να πετυχαίνουν την επικοινωνία, όχι μόνο με τα τραγούδια τους, αλλά και με τον άμεσο διάλογο με το κοινό τους.

Η εξαιρετική ορχήστρα: Άκης Κατσουπάκης (πιάνο), Άκης Αμπράζης (μπάσο), Κώστας Μιχαλός (κιθάρα), Βαγγέλης Μαχαίρας (μπουζούκι), Φίλιππος Σπυρόπουλος (τύμπανα), Άκης Γαβαλάς (τύμπανα), Steve Tesser (κιθάρα), οι υποβλητικοί φωτισμοί του Ανδρέα Κούρτη και ο πολύ καλός ήχος του Γιώργου Καραγιαννίδη και του Στρατή Καραδημητράκη συνέβαλαν καθοριστικά στο τελικό αποτέλεσμα.

Οι δυο καλλιτέχνες, άλλοτε νοσταλγικοί, “Εκεί στο Νότο…”, “Ο αλεξανδρινός ο ουρανός…”, άλλοτε σκωπτικοί “Ο γάτος σου ο Τούρκος…”, άλλοτε οργισμένοι “Διδυμότειχο μπλουζ… σαν παροπλισμένος ψευτοεπαναστάτης”, τίμησαν με τα τραγούδια τους και τη στάση τους, τη γεμάτη ήθος και καλλιτεχνική συνέπεια, ένα κοινό που, μέσα σε τόσο δύσκολες από κάθε πλευρά συγκυρίες, διψά για αλήθεια και ποιότητα.

Φωτογραφίες: faretra.info

Faretra.info2Faretra.info4Faretra.info8Faretra.info5Faretra.info1Faretra.info12Faretra.info3Faretra.info9Faretra.info10Faretra.info16

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας