Πολιτική

Πολιτικές εξελίξεις πυροδοτούν οι βαριές απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία- 38 κυβερνητικοί βουλευτές είπαν όχι ή παρών

Αντιμέτωπο με τρία μεγάλα μέτωπα στο ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση φέρνει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για την κύρωση των προαπαιτούμενων μέτρων για τη συμφωνία με τους εταίρους. Το ένα μέτωπο αφορά τους κυβερνητικούς βουλευτές που ψήφισαν όχι ή παρών, το δεύτερο είναι η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου που επίσης ψήφισε όχι και το τρίτο είναι τα μέλη της κυβέρνησης που επίσης αρνήθηκαν θετική ψήφο στη συμφωνία.

Τριάντα δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν όχι και άλλοι έξι επέλεξαν να δηλώσουν «παρών». Ανάμεσα σ’ εκείνους που ψήφισαν όχι περιλαμβάνονται πολύ ηχηρά ονόματα όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά και τρία μέλη της κυβέρνησης (Λαφαζάνης. Στρατούλης, Ησυχος), καθώς και η έως πριν από λίγες ώρες υπουργός Νάντια Βαλαβάνη.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές που καταψήφισαν το νομοσχέδιο με τους όρους της συμφωνίας και τα προαπαιτούμενα είναι οι εξής: Αγλαία Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γ. Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Δ. Στρατούλης, Κ. Ήσυχος, Δ. Κοδέλας, Κ. Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Β. Χατζηλάμπρου, Ι. Σταθάς, Αθ. Σκούμας, Θ. Κώτσιας, Κ. Λαπαβίτσας, Μ. Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Β. Κυριακάκης, Ευ. Διαμαντόπουλος, Στ. Σαμοίλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Χ. Δερμιτζάκης, Δ. Ζερδελής, Κ. Δελημήτρος, Αθ. Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στ. Λεουτσάκος, Π. Λαφαζάνης, Ζ. Ζάννας και Ηλ. Ιωαννίδης.

Οι έξι που δήλωσαν «παρών» είναι οι εξής: Βασιλική Κατριβάνου, Χρ. Καραγιαννίδης, Δ. Μπαξεβανάκης, Ν. Μιχαλάκης, Ηρώ Διώτη και Βασιλική Λέβα.

Τέλος, απούσα ήταν η Αλεξάνδρα Τσανάκα, ενώ τελευταία στιγμή μεταπείσθηκε ο βουλευτής Ν. Μιχελογιαννάκης, ο οποίος αν και είχε δηλώσει ότι θα καταψηφίσει, τελικώς επέλεξε το «ναι».

Οι περισσότεροι βουλευτές που αρνήθηκαν θετική ψήφο είχαν προαναγγείλει τη στάση τους και παρά τις προσπάθειες συσπείρωσης της κυβερνητικής παράταξης οι απώλειες είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Ολα πλέον δείχνουν ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις.

Τα προαπαιτούμενα πάντως πέρασαν από τη Βουλή με 229 θετικές ψήφους, αφού εκτός από τους υπόλοιπους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ναι ψήφισαν και οι βουλευτές της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ.

tanea.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων