Ρεπορτάζ

Εκπτώσεις μεν… λουκέτα δε, στην αγορά της Βέροιας

Reportaz-ektoseis-eporikos-kosmos-veroia3

Έως και -70% οι τζίροι – για κλείσιμο το 60% των καταστημάτων

Ώρα μηδέν για τον εμπορικό κόσμο της Βέροιας δείχνουν οι δείκτες της οικονομικής επικαιρότητας, αν και ξεκινούν επίσημα οι θερινές εκπτώσεις που θα διαρκέσουν μέχρι και τις 31 Αυγούστου.
Μια αδυσώπητη συγκυρία, με τις τρέχουσες εξελίξεις των τελευταίων ημερών να σέρνουν καταναλωτές και καταστηματάρχες από τη… Σκύλα του Δημοψηφίσματος στη… Χάρυβδη της ψήφισης ενός τρίτου εξοντωτικού μνημονίου, εκμηδενίζοντας την αγοραστική δύναμη και επιτάσσοντας νέα λουκέτα.

Reportaz-ektoseis-eporikos-kosmos-veroia7Η αγορά κινείται πτωτικά έως και -70%

Η αγορά κινείται πτωτικά έως και 70% από την ανακοίνωση του Δημοψηφίσματος μέχρι και σήμερα και μάλιστα όχι απλώς ραγδαία αλλά κατακόρυφα από την επομένη μέρα κιόλας που ο Αλέξης Τσίπρας απεύθυνε το σχετικό διάγγελμα, ενώ η αγοραστική κίνηση σχεδόν εκμηδενίστηκε από το κλείσιμο των τραπεζών με το capital control, οδηγώντας σε απελπισία και απόγνωση το σύνολο του εμπορικού κόσμου της πόλης.

Reportaz-ektoseis-eporikos-kosmos-veroia6Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών σε μετρητά, ελλείψει ρευστότητας είναι σχεδόν ανύπαρκτη, παρόλο που τα περισσότερα από τα εμπορικά καταστήματα, στο πλαίσιο των θερινών εκπτώσεων, έχουν ρίξει τις τιμές έως και 70%, χωρίς ωστόσο δείγματα ανάκαμψης, τις πρώτες τρεις μέρες τουλάχιστον.

Reportaz-ektoseis-eporikos-kosmos-veroia2Αθ. Τσιπουρίδου: «Φτάσαμε να πουλάμε και κάτω του κόστους»

Όπως αποκαλύπτει χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Αθηνά Τσιπουρίδου – Πλιάτσικα, «…Με εκπτώσεις και προσφορές δεν μπορεί να κρατηθεί ένα μαγαζί. Φτάσαμε στο σημείο να πουλάμε και κάτω του κόστους. Αν και περιμέναμε μια μικρή ανάσα ανακούφισης και ανόδου των τζίρων από την έναρξη των εκπτώσεων, που φτάνουν έως και 70%, ωστόσο δεν κουνιέται φύλλο. Από την άλλη, οι μόνες αγορές γίνονται μόνον με κάρτες, δηλαδή πλαστικό χρήμα…».

Reportaz-ektoseis-eporikos-kosmos-veroia4Στο μεταξύ δεν είναι λίγα τα μαγαζιά που έκλεισαν στο εμπορικό κέντρο της Βέροιας τους τελευταίους μήνες, όπως επίσης δεν είναι λίγα και αυτά που κλείνουν και ξεπουλούν όσο – όσο. Όπως εκτιμά η Πρόεδρος κ. Τσιπουρίδου, το πρώτο κύμα λουκέτων χτύπησε την τοπική αγορά εδώ και μήνες, ίσως από την προκήρυξη των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου ακόμα και εμφανίστηκε, εν είδει… «τσουνάμι» στη φουρτούνα των οικονομικο-πολιτικών εξελίξεων που μαστίζουν συνολικά τη χώρα τον τελευταίο μήνα.
«…Περιμένουμε δυστυχώς άμεσα και νέο κύμα λουκέτων. Το 60% των καταστημάτων που δουλεύουν, από πλευράς χρεών, είναι ήδη για κλείσιμο…», ομολογεί η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

Reportaz-ektoseis-eporikos-kosmos-veroiaΕικονική πραγματικότητα ευμάρειας ο συνωστισμός στις καφετέριες

Από την άλλη αίσθηση προκαλεί ο συνωστισμός νυχθημερόν στις καφετέριες και τα μπαράκια στο κέντρο και τα πλακόστρωτα της Βέροιας, ωστόσο η εικόνα είναι αναντίστοιχη με τις οικονομικές δυνατότητες τόσο των καταναλωτών, όσο και των ιδιοκτητών, αφού όπως ομολόγησαν στη Faretra.info πελάτες, η ψυχολογική εκτόνωση του 2ευρω στον καφέ δεν αποτελεί τεράστιο έξοδο, ενώ καταστηματάρχες κάνουν λόγω για τζίρο που δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ ημερησίως με λειτουργικά έξοδα και μισθούς τεσσάρων και πέντε υπαλλήλων προσωπικού να συμπγίγουν το οποιοδήποτε, έστω και ελάχιστο κέρδος.

far

banner-article

Ροη ειδήσεων